0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Mustártermesztés lehetőségei Magyarországon

A rendszerváltás óta jelentősen lecsökkent a mustár termesztése Magyarországon, különösen az élelmiszeripar számára. Bár a zöldítési program keretében zöldtrágyaként használják. A fehér mustármag számára viszont ételízesítőként stabil piacot nyújt a kecskeméti székhelyű Univer Product Zrt, amely jelenleg a magyar termelői körének a bővítésén dolgozik - erről is szó esett a cég szakmai napján.

A fűszernövényt az élelmiszeripar mustárkrém és mustárolaj készítéséhez, a konzervipar a magját savanyúságok ízesítésére, tartósítására használja.

A mustárolaj fontos a konzervipar, a sütő- és cukrászipar számára és a margarin ízesítéséhez is felhasználják.

Az olajgyártás után keletkező mustárliszt ízesítő, fűszer, baromfitakarmány és állagjavító adalékanyagként is felhasználják a húsiparban és a sütőiparban. A gyógyszeripar reumatikus, neuralgikus fájdalmak enyhítése, emésztési panaszok kezelése, vérnyomáscsökkentő készítményekben használja a mustárt. Zöldtakarmányként legeltethető, silózható. Virágzásakor jó mézelő növény (40-50 kg méz/ha). Másodvetésben zöldtrágyanövényként tartják számon.

Mikó Józsefné Dr. Jónás Edit az Szegedi Tudomány Egyetem Mezőgazdasági Kara dékánjának köszöntőjét követően, Nagy Endre, az Univer Product Zrt. üzletfejlesztési és stratégiai vezérigazgató helyettese a szakmai rendezvény köszöntőjében kiemelte, hogy a mustár alapú termékek piaca állandónak és stabilnak tekinthető.

A cég számára fontos a mustár, mivel ez a termékcsoport jelenti a társaság árbevételének a 7 %-át.

Mint elhangzott, a közelmúlt hektikus agrárpiaci körülményei között az Univer számára bizonyossá vált az elmúlt évek gyakorlatának a helyessége, miszerint az aratási időszakot követően minden esetben betárolják a következő évre szükséges nyersanyag igényüket. A hazai termőterületek nagysága azonban folyamatosan csökken. A cég által megkövetelt magas minőségi követelményeknek csakis a legfelkészültebb szállítók tudnak eleget tenni. Ezért indítja el mustártermesztését ösztönző programját a cég, aminek során a Szegedi Tudomány Egyetem Mezőgazdasági Karának a támogatásával kívánja megerősíteni a mustármag hazai termesztésének a hazai bázisait.

Ágoston Béla, az Univer Product Zrt. nyersanyag beszerzési igazgatója a szakmai rendezvényen előadásában ismertette a nyersanyag termeltetésének a szerkezetét. Mint elmondta a 2023-as évben, mintegy 85000 tonna áru feldolgozását tervezik. Ipari paradicsom termelő partnereinek száma több, mint 50 fő, akik 1100 ha-on tervezetten kb. 80.000 tonna paradicsomot fognak beszállítani a feldolgozóüzembe. Kápia paprikát 34 fő, 35 hektáron, 450 tonna mennyiségben, míg pritamint 56 fő, 62 hektáron, 1380 tonna mennyiségben termeszt a cég számára. Fűszerpaprikából összesen 3530 tonnát termeltetnek az idén kb. 200 hektáron, 35 gazda segítségével. Vörös- és fokhagymából összesen kb. 700 tonnát termeltetnek Makó környékén 65-70 hektáron, közel 200 fő őstermelő segítségével. A tormát jelenleg egy 20 hektáros Hajdúsági gazdaságból szerzik be 340 tonna mennyiségben. A mustárt közel ezer hektáron termeltetnek, ahonnan 1200 tonna termés felvásárlását tervezik.

A sárga mustármagnak magas minőségi kritériumoknak kell megfelelni, a nyersanyag tételek rendkívül szigorú nyomon követhetősége mellett.

A gazdálkodók által gondosan elvégzett aratási és az azt követő tisztítási műveletek elvégzésén túl a termelőknek nagy figyelmet kell fordítaniuk a beszállított árutételek megfelelő dokumentumokkal való ellátására is. Ilyenek például a vetőmag felhasználói nyilatkozat, a permetezési napló, a GMO-mentességi nyilatkozat, a Big-Bag zsák megfelelőségét igazoló certifikáció és a tételazonosító jegyek is.

Az első hallásra szigorúnak tűnő és bürokratikusnak tűnő elvárások azonban nagyon is fontosak, mivel a kiváló nyersanyag minőségen túl ezek is elengedhetetlen feltételei annak, hogy az Univer több évtizede beszállítója legyen a legnagyobb amerikai gyorsétterem láncnak.

A minőségi elvárások természetesen nem teljesíthetetlenek. A szakmai napon a szarvasi Moroko-Farm Kft. ügyvezetője, Roszik Attila ismertette saját gyakorlati tapasztalataikat.

A mustár betakarításához gabona kombájnt használnak, gabona vágóasztalt oldalkaszával és opcionálisan vágóasztalt kitolható kaszapengével.

Számukra az Axiál dobos kombájn beszerzése jó döntésnek bizonyult, mert kíméletesebb cséplést, kevesebb törtszemet eredményezett így a magok tisztábban kerülnek be a tisztítóüzembe. A beszállítás csak jól lezárt, tömített pótkocsival (hasonlóan, mint a repcénél) ajánlott. A betakarítás teljesítményét, a kombájn sebességét, a terület teljesítményt a pergési veszteség határozza meg, de átlagosan kb. 20-25 ha/kombájn/nappal lehet számolni. A beszállított magok alaptisztítása első lépésben síkrostával, majd triőrrel vagy szeparátor használatával megy végbe. Mindezek használata után a további szennyeződések kitisztítása fotocellás géppel történik a Moroko-Farmon. Ezzel biztosítható a szennyező gyommagvak, illetve a „gipszes szemek” eltávolítása. A színválogató gép beszerzése jelentős anyagi beruházás, ami a mustár mellett a repce és az olajretek termesztése és áruvá készítése során is rendkívül hasznos berendezés egy olyan gazdaság számára, mint a szarvasi székhelyű Moroko-Farm Kft.

Lendvai Nikolette az Univer Product Zrt. export key account managere szerint, mivel a hazai ökológiai viszonyok kedvezők a mustár termesztésére, az új belépők egyetlen jelentős kockázata az eladás.

A napjaink kereskedelmi gyakorlatára jellemző, hogy nagyon nehéz megfelelő időben jó szerződéseket kötni a bizonytalan árak és hozamok miatt.

Manapság már alig kötnek előzetes megállapodásokat egymás között a szállítók és a felvásárlók, ezért a termelők termésükön a termelők, a betakarítást követően általában ad hoc jelleggel próbálják túladni.

A mustármag nemzetközi kereskedelmére ható környezeti/piaci hatások közül elsőként említhető, hogy az orosz ukrán háború következtében jelentősen visszaesett a mustármag kínálata. Több országban, de különösen Franciaországban – a világ legnagyobb mustárfogyasztójánál – az elmúlt évben hosszantartó készlethiány alakult ki a kiszerelt mustáros termékekből az elhúzódó alapanyaghiány miatt.

A szakértők szerint megfigyelhető, hogy az import függőségük csökkentésére az európai országok próbálják ösztönözni a hazai termelőiket a mustármag termesztésre.

Az alapanyaghiány jelentős áremelkedést generált nyersanyag és késztermék viszonylatban egyaránt. Az előrejelzések szerint a mustár piac jelentős növekedése és bővülése várható a következő években a mustármag iránti kereslet, valamint a mustármagolajok egyre növekvő felhasználása miatt.

A fenti információkon túl, a témához kapcsolódóan, a zömében növénytermesztő termelőkből álló hallgatóság, közérthető tudományossággal megfogalmazott előadásokkal is bővíthette ismeretét. 

  • Dr. Hüvely Attila PhD, a Kecskeméti Neumann János Egyetem Kertészeti Karának tanszékvezetője, főiskolai docens „A mustár termesztéstechnológiája”
  • Dr. Nagy Ida a Mosonmagyaróvár székhelyű Lajtamag Kft. szaktanácsadója „A mustártermesztés gyakorlata”
  • Dr. habil. Jakab Péter a Szegedi Tudomány Egyetem docense „A mustár növény morfológiája és termesztésének agro-ökológiai feltételei”
  • Dr. habil. Gyimesi Ernő PhD, a Szegedi Tudomány Egyetem Mérnöki Karának docense „A mustár élettani hatásai és a mustármag tulajdonságai.”

Mindezek ismeretében megállapítható, hogy a mustártermesztés nagy fokú szakmai felkészültséget és megfelelő agrotechnikai hátteret igényel. Természetesen a jelenlegi hektáronkénti 0,8 tonnás termésátlagot növénynemesítéssel, megfelelő agrotechnikával az öntözés fejlesztésével jelentősen meg kell növelni, de erre a termékpálya szereplőinek a hatékony együttműködésével minden lehetőség adva van.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu