Back to top

Még korábban ülhettek nyeregbe az első lovasok, mint azt eddig gondolták

Nagyjából 5300 évvel ezelőtt a sztyeppi népek a mai Oroszország és Ukrajna területéről nagyon gyorsan meghódították Eurázsiát. Pár évtized alatt a Jamnaja-kultúra tagjai Közép-Európától a Kaszpi-tengerig mindenütt otthagyták genetikai lenyomatukat. A régészek "keleti cowboyoknak" is nevezik őket nomád, állattartó életmódjuk miatt.

Azonban ebből a klasszikus cowboy-képből még hiányzik a lovaglás. Bár rengeteg szarvasmarhacsont és masszív szekerek kerültek elő, azonban lovak csontjai szinte alig. Emiatt a legtöbb régész úgy gondolja, hogy csak 1000 évvel később kezdtek lovagolni az akkori emberek.

Illusztráció
Illusztráció

Egy mostani tanulmány szerint azonban, mely a Science Advances című tudományos lapban jelent meg, már a Jamnaja-kultúrában is találhatunk lovasokat. "Mindenki a lovak maradványaira koncentrált, amikor a lovaglás kezdetét próbálta meghatározni" - idézi a tanulmány társszerzőjét, a Helsinki Egyetem régészét, Volker Heydet a Science. "Mi azonban az emberekre koncentráltunk."

Genetikai és más bizonyítékok alapján a lovakat már időszámításunk előtt 3500-ban háziasították. Az első hátasként való hasznosításról szóló feljegyzések azonban csak 2000 évvel később jelentek meg, jóval azután, hogy a Jamnaja nép szétterjedt volna a sztyeppeken.

Ezért a legtöbb régész szerit a keleti cowboyok gyalog követték a csordáikat.

Martin Trautmann antropológus azonban kollégáival több, mint 150 csontvázat vizsgáltak meg Helsinkiben, melyek Romániából, Magyarországból és Bulgáriából kerültek elő - a Jamnaja-kultúra legnyugatibb előfordulási helyeiről. Azt találták, hogy ezek az emberek fehérjében gazdag táplálékon éltek, ami egybevág az állattartó nomád életmóddal. Azonban a csontvázaikon jelentős kopásokat és sérüléseket is találtak. Ezek között szerepel az összenyomódott gerincoszlop - ennek oka az ülés közbeni gyakori rázkódás - és a megvastagodott combcsontok, ami a guggoló pozícióban eltöltött hosszabb idő eredménye.

Emellett pedig gyakoriak voltak az olyan sérülések is, mint a törött kulcscsont, lábcsontok, és a megrepedt gerinc - ezek egybevágnak azokkal, melyet egy lórúgás okozhat, vagy amilyen sérülésekkel a mai orvosok találkoznak a lovukról leesett emberek esetében.

A vizsgált 150 Jamnaja csontvázból több, mint felüknél találtak ilyen sérüléseket. Persze nem minden tudós gondolja, hogy ezek a felfedezések a lovaglás egyértelmű bizonyítékai.

Elképzelhető, hogy textilből vagy bőrből készült lószerszámokat használtak, melyek nem maradtak fent - képünk illusztráció
Elképzelhető, hogy textilből vagy bőrből készült lószerszámokat használtak, melyek nem maradtak fent - képünk illusztráció

William Taylor, a boulderi Coloradói Egyetem (University of Colorado, CU) állatokra szakosodott régésze szerint túlzás lenne egy ilyen mintázat alapján tényeket állapítani meg. Szerinte az emberi csontokról származó adatokból nem derül ki egyértelműen, hogy azt a lovaglás, vagy esetleg valamilyen más tevékenység okozta.

Ugyan a Jamnaja lelőhelyekről sok szekér, járom és ökör került elő, de a lószerszámok - például kantár vagy nyereg - teljesen hiányoznak.

Trautmann szerint azonban ez jelent semmit, hiszen speciális szerszámok nélkül is lehetséges lovagolni. Ráadásul a bőrből és szövetből is készülhettek ilyen felszerelések, melyek az évek során megsemmisülnek.

További minták - köztük olyan lócsontok, amelyeken lovaglásra utaló nyomok, például a zabla okozta sérülések vagy a lovas súlyától származó gerincbántalmak - segítenének az ügy megerősítésében, mondja Lauren Hosek, a Coloradói Egyetem régésze. Véleménye szerint mindenképpen érdekes a mostani felfedezés, de több munkát kell arra fordítani, hogy megtalálják a legelső "lóra szállás" időpontját.

Forrás: 
Science

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Családi csoda

Már tavaly is feltűnést keltett az akkor hároméves Surprise of Easter, hiszen a pálya egyik legjobb lovának, Simply The Bestnek az öccséről volt szó. A sárga mén azonban idővel saját jogán is kivívta a kiemelt figyelmet, hiszen egymás után nyerte a versenyeket, és év végéig összesen négyszer haladt át elsőként a célon.

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Gyógyszer laskagombából

Nigériai kutatók laskagombából kivont hatóanyagot tartalmazó gyógyszert fejlesztettek szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.

A fehérhasú tobzoskák kromoszómaszáma a második legmagasabb az emlősök között

Sok mindent nem tudnak a tudósok a tobzoskáról – arról a különös, pikkelyes emlősről, amely úgy néz ki, mint egy földi mormota és egy labda keresztezése.

Már néhány szem pollen végzetes lehet a macskák számára

Azok a liliom imádó kerttulajdonosok, akiknek macskája is van, jó ha tudják, hogy ezek a pompás virágok nagyon veszélyesek az állatokra nézve. Ha szőrmókunk a kelleténél kíváncsibb természetű és szívesen időzik a virágok közelében, azonnal vigyük állatorvoshoz, ha különös jeleket tapasztalunk nála.