Back to top

Susanne Behring edzőtábora

Susanne Behring, aki egykor maga is sikeres díjugrató volt, kétszeres német bajnok, többszörös német válogatott lovas, négy éven át vezette szövetségi kapitányként a svájci utánpótlás válogatottat, februárban Magyarországon tartott edzőtábort a hazai utánpótlás lovasoknak.

A most 56 éves Susanne 16 éven át volt a svájci válogatott lovas Christina Liebherr edzője, aki ez alatt az idő alatt csapat-aranyérmet nyert a fiatal lovas Európa-bajnokságon, emellett két olimpiára, három világbajnokságra, valamint tizenkét Európa-bajnokságra készültek fel együtt sikeresen. Legjobb olimpiai eredményük a csapat 3. és az egyéni 14. hely; az Aachenben rendezett 2006-os vb-ről csapat 5. és egyéni 11. hellyel tértek haza; az Eb-ken pedig csapat- és egyéni ezüstéremig jutottak.

Susanne nemzetközi szinten elismert oktató, lókiképző, az egyik legtapasztaltabb utánpótlásedző, rengeteg hasznos gyakorlattal, tanáccsal és tippel segítette a hazai gyerek, ifi és fiatal lovasok felkészülését.

Elmondása szerint a fiatalok, akikkel a táborban találkozott, tehetségesek, bátrak, motiváltak, nagyon jó érzékkel rendelkeznek a díjugratáshoz, meglepően jó a szemük. Amit viszont általános hiányosságként fogalmazott meg többségüknél, az a díjlovas, síkidomítási alapok, a jó ülés, a pontos kéz- és csizmasegítségek hiánya, valamint a lovak nem megfelelő idomítottsága.

Németországban és Svájcban, ahol edzőként és lovasként is folyamatosan dolgozik, már a díjugrató póni és gyerek korosztálytól lényegesen nagyobb figyelmet, időt és energiát fordítanak a síkmunkára. Utánpótlás lovasaik heti több alkalommal dolgoznak profi síkedzővel a lovak idomítottságán, a lovasok ülésén, pontos segítségein. Külön síkedzőtáborokat tartanak a legjobb díjlovasedzők bevonásával ugrólovasoknak.

Azt tanácsolta minden megjelent utánpótlás lovasnak, hogy vegyék komolyabban a síkmunkát, az idomítást, dolgozzanak kevesebbet egyedül és többet díjlovas­edzővel.

Susanne elmondása szerint nemcsak saját lovasai, de maga is a mai napig rendszeresen lovagol futószáron, kengyel nélkül, dolgozik folyamatosan maga is sík­edzővel, ahogy barátja és edzőtársa, Marcus Ehning is. A ló magas szintű idomítottsága, a lovas stabil, jó ülése, rugalmassága, alkalmazkodóképessége és tudatossága, pontos és hatékony segítségei ma már elengedhetetlenek a sikerhez. A többcsillagos nemzetközi pályákon értékes másodpercek, hibapontok, sőt a lovasok testi épsége múlhat rajtuk.

Susanne úgy építette fel a háromnapos edzőtábort, hogy az első nap kifejezetten a síkmunkára fókuszált, két-háromfős csoportokban dolgozott a fiatalokkal, rudakon, cavalettiken és kisebb idomító ugrásokon. A második napon pályarészleteket, kombinációkat ugrottak a lovasok, a harmadikon pedig mindenki a saját szintjének megfelelő, technikásan megépített pályát kellett, hogy lovagoljon Susanne szakmai instrukciói alapján.

A lovasok nagyon élvezték a programot, Susanne végig lelkesen, értékes meglátásokkal segítette őket Janik Attila folyamatos tolmácsolásával.

Az edzőtábor a Magyar Lovassport Szövetség szakmai támogatásával került megrendezésre a Nemzeti Lovarda nagy fedelesében 16 utánpótlás lovas részvételével. Susanne felkérésében Krucsó Szabolcs segített, utazását és ittlétét az ACG támogatta. A szervezők még idén tervezik egy ismétlő, kültéri tábor megszervezését Susannéval a nemzetközi versenyekre és az Eb-re készülő gyerek és ifi lovasoknak.

Blaskó Nikolett

Forrás: 
Pegazus
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Pegazus 2023/3 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Családi csoda

Már tavaly is feltűnést keltett az akkor hároméves Surprise of Easter, hiszen a pálya egyik legjobb lovának, Simply The Bestnek az öccséről volt szó. A sárga mén azonban idővel saját jogán is kivívta a kiemelt figyelmet, hiszen egymás után nyerte a versenyeket, és év végéig összesen négyszer haladt át elsőként a célon.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Mezítláb a legmagasabb szinten

A tokiói olimpia kapcsán már írtunk arról, hogy az aranyérmes svéd csapat két lova, Peder Fredricson All Inje és Henrik von Eckermann King Edwardja is patkó nélkül versenyzett. Úgy tűnik, egyre több top lovas kezd kacérkodni a gondolattal, hogy a természetesebb és egyben jóval költséghatékonyabb pataszabályozást válassza.

Ijedős lovak: kimutatható-e a génekből a nem kívánatos viselkedés?

A lovak prédaállatok, tehát a vadonban folyamatosan figyelniük kell a ragadozók jelenlétére. Emiatt a háziasított lovak is ugyanúgy érzékenyek az ismeretlen ingerekre, és meneküléssel válaszolhatnak a számukra új helyzetekre.

Wilm Vermeir a póniakadémián

Wilm Vermeir, a világszinten elismert edző és kiváló lovas neve gyakran olyankor hangzik el, amikor a beszélgetések témája a lovak top sportra való felversenyeztetése lesz. Nem véletlenül, hiszen számos sikeres ló top karrierjének elindításában vett részt a 43 éves lovas. 12 éves kislánya is sikeres versenyző 130 cm-en pónival, fia is indul versenyeken.

Huculfiak

Húsvét óta 27 csikó született az Aggteleki Nemzeti Park hucul ménesében és még hármat várnak.

Több mint húsz kategóriában rendezték meg a westernlovas ob első fordulóját

A hétvégén Kiskunfélegyházán rendezték meg a westernlovas országos bajnokság első fordulóját, amelyen többféle versenyszámban és kategóriában több mint 60 versenyző mérte össze tudását.

Kozma Ferenc Díj 2023

A Magyar Lótenyésztők Országos Szövetsége 2014-ben Kozma Ferenc Díjat alapított. A Kozma Ferenc emlékérmet 2023-ban dr. Németh Csaba részére ítélte oda.

Első ízben rendezik meg a Keszthelyi Agroturisztikai Találkozót

A MATE Georgikon Campusa 2023. május 11-14. között első ízben, hagyományteremtő szándékkal rendezi meg a Keszthelyi Agroturisztikai Találkozót, röviden a KATT-ot. A négynapos rendezvényt azzal a céllal hívták életre, hogy megerősítsék a Georgikon Campus tudományos, sport és turisztikai szerepét, a programokban pedig ötvözzék a mélyen gyökerező Festetics-hagyományokat az agrárium 21. századi vívmányaival.

A fedett pálya amatőr bajnoka

Szilvásváradon rendezték a díjugrató fedett pályás szezon korosztályos és amatőr lovasainak döntőjét. A gyermek, ifi és fiatal lovasok mellett az amatőrök között is bajnokot avattak.