0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Susanne Behring edzőtábora

Susanne Behring, aki egykor maga is sikeres díjugrató volt, kétszeres német bajnok, többszörös német válogatott lovas, négy éven át vezette szövetségi kapitányként a svájci utánpótlás válogatottat, februárban Magyarországon tartott edzőtábort a hazai utánpótlás lovasoknak.

A most 56 éves Susanne 16 éven át volt a svájci válogatott lovas Christina Liebherr edzője, aki ez alatt az idő alatt csapat-aranyérmet nyert a fiatal lovas Európa-bajnokságon, emellett két olimpiára, három világbajnokságra, valamint tizenkét Európa-bajnokságra készültek fel együtt sikeresen. Legjobb olimpiai eredményük a csapat 3. és az egyéni 14. hely; az Aachenben rendezett 2006-os vb-ről csapat 5. és egyéni 11. hellyel tértek haza; az Eb-ken pedig csapat- és egyéni ezüstéremig jutottak.

Susanne nemzetközi szinten elismert oktató, lókiképző, az egyik legtapasztaltabb utánpótlásedző, rengeteg hasznos gyakorlattal, tanáccsal és tippel segítette a hazai gyerek, ifi és fiatal lovasok felkészülését.

Elmondása szerint a fiatalok, akikkel a táborban találkozott, tehetségesek, bátrak, motiváltak, nagyon jó érzékkel rendelkeznek a díjugratáshoz, meglepően jó a szemük. Amit viszont általános hiányosságként fogalmazott meg többségüknél, az a díjlovas, síkidomítási alapok, a jó ülés, a pontos kéz- és csizmasegítségek hiánya, valamint a lovak nem megfelelő idomítottsága.

Németországban és Svájcban, ahol edzőként és lovasként is folyamatosan dolgozik, már a díjugrató póni és gyerek korosztálytól lényegesen nagyobb figyelmet, időt és energiát fordítanak a síkmunkára. Utánpótlás lovasaik heti több alkalommal dolgoznak profi síkedzővel a lovak idomítottságán, a lovasok ülésén, pontos segítségein. Külön síkedzőtáborokat tartanak a legjobb díjlovasedzők bevonásával ugrólovasoknak.

Azt tanácsolta minden megjelent utánpótlás lovasnak, hogy vegyék komolyabban a síkmunkát, az idomítást, dolgozzanak kevesebbet egyedül és többet díjlovas­edzővel.

Susanne elmondása szerint nemcsak saját lovasai, de maga is a mai napig rendszeresen lovagol futószáron, kengyel nélkül, dolgozik folyamatosan maga is sík­edzővel, ahogy barátja és edzőtársa, Marcus Ehning is. A ló magas szintű idomítottsága, a lovas stabil, jó ülése, rugalmassága, alkalmazkodóképessége és tudatossága, pontos és hatékony segítségei ma már elengedhetetlenek a sikerhez. A többcsillagos nemzetközi pályákon értékes másodpercek, hibapontok, sőt a lovasok testi épsége múlhat rajtuk.

Susanne úgy építette fel a háromnapos edzőtábort, hogy az első nap kifejezetten a síkmunkára fókuszált, két-háromfős csoportokban dolgozott a fiatalokkal, rudakon, cavalettiken és kisebb idomító ugrásokon. A második napon pályarészleteket, kombinációkat ugrottak a lovasok, a harmadikon pedig mindenki a saját szintjének megfelelő, technikásan megépített pályát kellett, hogy lovagoljon Susanne szakmai instrukciói alapján.

A lovasok nagyon élvezték a programot, Susanne végig lelkesen, értékes meglátásokkal segítette őket Janik Attila folyamatos tolmácsolásával.

Az edzőtábor a Magyar Lovassport Szövetség szakmai támogatásával került megrendezésre a Nemzeti Lovarda nagy fedelesében 16 utánpótlás lovas részvételével. Susanne felkérésében Krucsó Szabolcs segített, utazását és ittlétét az ACG támogatta. A szervezők még idén tervezik egy ismétlő, kültéri tábor megszervezését Susannéval a nemzetközi versenyekre és az Eb-re készülő gyerek és ifi lovasoknak.

Blaskó Nikolett

Forrás: Pegazus