0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Teremts jövőt vidéken!

A kultúra megőrzése, a táji örökség, a szőlőhegyek épületeinek megmentése mellett a turizmus fellendítése, a helyi termelők segítése, termékeik népszerűsítése érdekében dolgozik a Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület. Az egyesület mottója: „Építs házat, művelj kertet, teremts jövőt vidéken” – mondta el tudósítónknak Debreczeniné Késmárky Flóra Kata turisztikai menedzser.

A Vasi-Hegyhát Natúrpark Vas vármegye délkeleti részén fekszik, mintegy 33 ezer hektáron. A natúrparkot a térség húsz települése hozta létre. Kiemelendő közülük a natúrpark kulturális és közigazgatási központja, az egykori megyeszékhely, Vasvár.

A térség jellegzetessége, hogy az együttműködő települések határában húzódó szőlőhegyek apró parcelláin helyi mezőgazdasági termelők és szállásadók tevékenykednek, akiknek köszönhetően a mai napig élénk a közösségi élet.

– A natúrpark működésében több szervezet működik közre, amelyeknek ugyanaz a célja: a Vasi-hegyhát természeti és kulturális értékeinek, a szőlőhegyek világának a megőrzése, és a vendéglátás fenntartható fejlesztésével a térségbe vonzani a turistákat – mondta el Debreczeniné Késmárky Flóra Kata. – A natúrpark cím birtokosa az oszkói Hegypásztor Kör, amelynek tagjai évtizedek óta dolgoznak a táji örökség és a szőlőhegyi épületek megmentéséért. Ők már több térségi szőlőhegyfejlesztés elindításában részt vettek, és fontos lépéseket tesznek a népi hagyományok, a kézművesség fenntartásáért és a helyi termékek bemutatásáért. A Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület gesztorként vesz részt a natúrpark működtetésében. Közel tizenöt éve dolgozunk a térség turisztikai kínálatának a fejlesztésén és kommunikálásán, közös marketing kialakításán, valamint a Vidékfejlesztési Program lehetőségeinek kihasználásával a helyi vállalkozások támogatásán, a helyi termékek népszerűsítésén.

A két szervezet több határon átnyúló programban is részt vett, amik szintén a natúrpark céljainak megvalósítását szolgálták: a szőlőhegyek megőrzését, a táj mértéktartó használatát, a helyi termékek és termelők segítését, a felnövő generációk érzékenyítését, szemléletének formálását és a szelíd turizmus megvalósítását.

– A programok keretében szakemberek mérték fel a natúrpark szőlőhegyeit és épületeit, fejlesztési ötleteket dolgoztak ki turisztikai célú hasznosításukra, ami alapján pihenőpincét, tájházat, szálláshelyet vagy interaktív élménypincét alakítottak ki a szőlőhegyek présházaiban a tulajdonosaik. Amellett több körben tudásbővítő programokat szerveztünk és digitális anyagokat készítettünk a térség nagyjából húsz mikro-, kis- és középvállalkozása számára. A fejlesztés során osztrák partnerünkkel, a dél-burgenlandi Weinidylle Natúrparkkal közösen dolgoztunk ki határon átnyúló kínálatot, amihez többnyelvű honlapot és kiadványokat készítettünk. Ezeknek a projekteknek köszönhetően sokszor sikerült bekerülnünk a médiába. Már úgynevezett élményképzéseket is kidolgoztunk, amik az osztrák és a magyar résztvevők körében egyaránt nagy sikert arattak.

Tavaly óta gyakorlatorientált képzéseket szervez a Vasvár Nagytérségi Népfőiskola.

Rengeteg új workshopot és tanfolyamot kínál, amelyek szintén sikeresek a térségben élők és a távolabbról érkezők körében. Ezek hivatottak az értékőrző tevékenységet tudásbővítő táborok, néhány napos élményképzések során a látogatók számára átadni, velük megismertetni. Az „építs házat, művelj kertet, teremts jövőt vidéken” mottó jól mutatja, hogy a vasvári székhelyű Népfőiskola zászlajára tűzte azokat az értékeket, amik a Vasi-Hegyhát Natúrparkot is mozgatják, ami nem véletlen, hiszen tudatos építkezés jellemzi a térség fejlődését, amihez elengedhetetlen az effajta szinergia a szereplők között.

Debreczeniné Késmárky Flóra Kata kiemelte: a térség aprófalvas településszerkezetéből adódóan a falvak aktív kis közösségei néhol elszigetelten működnek, ezért mindenképpen fontos volt az a térségi összefogás, ami a natúrpark keretében csúcsosodott ki.

– A táj és az ember kapcsolata mindig is egymástól elválaszthatatlanul működött itt a Vasi-hegyháton, különösen fontos ennek a megtartása a mai rohanó világban.

Fontos, hogy időt szakítsunk a kikapcsolódásra, a természettel való kapcsolat kialakítására, amihez hozzájárulnak a natúrpark területén megvalósuló programjaink, rendezvényeink.

Ennek kiemelkedő példája a Hegyháti Tájoló, ami a natúrpark értékőrző rendezvénye, és amit idén október 7–8-án tartunk hatodik alkalommal. Ilyenkor a települések szőlőhegyei megtelnek élettel. Van, ahol kulturális előadásokkal, zenével és tánccal, máshol gasztronómiával, túraútvonalakkal, vagy éppen ismeretterjesztő előadásokkal és műhelyekkel várják az érdeklődőket. Ráadásul lehetséges a helyszínek közötti átjárás, mert a közösség minden tagjának az az érdeke, hogy minél több helyszínt felfedezzenek a látogatóik.

A rendezvények közül érdemes kiemelni a közösségi gyümölcsésznapot, a faültetést, a szemétszedő akciókat, a gyerekek számára hirdetett rajzversenyeket, a helyi termékek vásárát, a natúrparki sétákat, amik mind-mind cselekvésre ösztönzik a natúrpark lakóit, és amik még sok tősgyökeres vasi-hegyhátinak is olyan tudást nyújtanak, amit nem ismertek.

Az évek során folyamatosan fejlődött a térségi szolgáltatók közötti a kapcsolat.

Ennek eredményeként jöttek létre olyan szálláshelyek, ahol helyi termékekből lehet reggelit kérni vagy alapanyagokat rendelni, máskor rendezvények cateringjében jelennek meg a helyi termékek. Egyre nő a környék termelői piacain a forgalom, és olyan vendéglátóhelyek nyílnak, ahol helyi és környékbeli termelők finomságait kínálják, például a Jeli Arborétumnál nyitott Jeli’kát büfénél.

– A trendeknek megfelelően nálunk is érezhetően nő a kézműves termékek népszerűsége, aminek nagyon örülünk. 2021–2022-ben több kisebb akciót szerveztünk a „Vegyél helyit, egyél helyit, éld át a helyit” kampányunk keretében, ami nagy sikert aratott. A hétről hétre változó piaci körülmények és a gazdasági nehézségek sok vállalkozást bizonytalanságba sodortak. Emiatt szükségét érezzük, hogy egy asztalhoz ültessük egy-egy téma fontos szereplőit és a döntéshozókat. Mivel a natúrpark előkészítése is közösségek munkájának köszönhető, fontosnak tartjuk, hogy a közösség erejével találjunk választ bizonyos kérdésekre és megoldást egyes problémákra.

Ennek jegyében tavaly több kerekasztal-beszélgetést szerveztünk mezőgazdászokkal, kézművesekkel és termelőkkel arról, hogy milyen nehézségekkel küzdenek, milyen téren szeretnének fejlődni, vagy milyen téren érzik szükségét valamilyen támogatásnak.

Bízunk benne, hogy a Vidékfejlesztési Program segítségével ezután is tudunk segíteni. Erre az évre azt tűztük ki legfőbb célként, hogy minél több emberrel megismertessük Vas megye második natúrpark­ját, és hogy elinduljunk a szelíd turizmus irányába, amivel szőlőhegyeink második virágkorukat élhetik.

A Vasi-Hegyhát Natúrpark alapjai már megszilárdultak, azonban az igazi munka csak nemrég indult be. Elkötelezetten dolgozunk azért, hogy ezt a kicsi, ám igen értékes térséget fenntarthatóan fejlesszük, értékeit megőrizzük, és megismertessük azokkal, akik szeretnék felfedezni a Vasi-Hegyhátat. Hisszük, hogy nem okozunk csalódást a hozzánk ellátogatóknak, sőt, talán még ahhoz is kedvet kapnak, hogy ideköltözzenek.

Forrás: Magyar Mezőgazdaság