0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

500 millió eurós támogatási programot indít Franciaország

Franciaország kormánya elhatározta, hogy támogatja a magas költségektől szenvedő és a világpiaci versenyért küzdő agrár-élelmiszeripari ágazatát, a többi közt egy 500 millió eurós (200 milliárd forintos) alapot hoz létre magánbefektetők számára.

Az ipari és a mezőgazdasági minisztérium közös közleménye szerint az agrár-élelmiszeripar a vezető iparág Franciaországban, 198 milliárd eurós (79200 milliárd forintos) forgalmával.

Az állam a teljes alapból 200 millió eurót biztosít, a többit pedig befektetési alapok és stratégiai befektetők kaphatják meg – mondta újságíróknak Roland Lescure ipari miniszter, hozzátéve, hogy a részletes befektetési stratégiát a következő hetekben alakítják ki.

„A cél nem a francia agrár-élelmiszeripar államosítása, hanem a magánpartnerek támogatása, akik segítenek az ágazat előre mozdításában” – mondta.

A program célja, hogy fejlesztési tőkét biztosítson a kis- és középvállalkozásoknak, ideértve a gyárautomatizálási és agroökológiai beruházásokat, valamint az ágazaton belüli konszolidáció támogatását a versenyképesség javítása érdekében. A most bejelentett terv tartalmazza továbbá azt a lehetőséget is, hogy a vállalatok elhalasszák a szociális és adóterheiket, valamint az exportmenedzserek képzését az új nemzetközi piacokra való bejutás elősegítése érdekében.

Forrás: Reuters