Back to top

Országos önkéntes békamentés

A tavasz előcsalogatta a kétéltűeket telelőhelyeikről. Óvatosan megindultak szaporodóhelyeik, a közeli állóvizek felé. Ez az út számukra azonban sokszor megpróbáltatásokkal teli, sok közülük autók, madarak áldozataivá válik. Hogy épségben eljussanak a vízig, szervezett békamentés keretében nemzeti parkok és természetvédelmi egyesületek várják önkéntesek jelentkezését.

A szervezett békamentésre jelentkezőknek minden egyes segített béka adatát rögzíteniük kell. Ez a faj szerinti mentett békák számát és az időpontot jelenti elsősorban, amit a legközelebbi nemzeti park felé kell szolgáltatni. A vonulás legaktívabb időszaka az enyhe, esős este-éjszaka. Hideg időszakban a békák visszaássák magukat az avar alá, és akár több napig újból szinte mozdulatlanul várnak.  

Fontos, hogy a békamentés során egy vödörbe több fajt nem szabad tenni, mert az eltérő fajok testnedvei végzetesek lehetnek más fajra, mivel gátolják a bőrlélegzést.

Továbbá a békákat ajánlott vízzel teli vödörbe tenni, és egy fajból ne gyűjtsünk egy vödörbe egyszerre túl sokat, mert a zsúfoltság előidézheti a gombás betegségek átadását a másik egyednek, ami a békák fogyatkozásának okai között szerepel.

Ügyeljünk a békák kézzel való összeszedésénél arra, hogy utána nem nyúljunk a szemünkbe, mert például a barna varangy testnedvei az ember szemébe kerülve kötőhártya-gyulladást okozhatnak!

Amikor a békákat a tóhoz visszük, néha akár ötvennél is több állat kerülhet egy helyre. Ilyenkor fontos, hogy ne hagyjuk őket egy kupacban, mert a petével teli nőstényeket a hímek megrohamozzák. Legjobb egyesével vízbe helyezni őket, a nőstényeket esetleg néhány méterrel távolabb, hogy legyen egy lélegzetnyi idejük „odébb állni”.

A munkát megkönnyíti, ha van nálunk vödör, javasolt gumicsizma és este zseblámpa – leginkább fejlámpa. A békákat zacskóba ne gyűjtsük, mert az a bőrlégzést akadályozhatja!

A békamentő akciók helyszínei:

  • Farmos

Helyszín: 311-es út Farmos melletti szakasza

Időpont: folyamatosan

Elérhetőség: nemeth.andras@dinpig.hu

  • Gánt

Helyszín: Gánt (K-i vége)

Időpont: április közepéig

Elérhetőség: mezofold@dinpig.hu, vertes@dinpig.hu

  • Tokaj

Helyszín: Tokaj Bodrogkeresztúr felőli végén a 38-as főút mellett

Időpont: április végéig

Elérhetőség: totemesek@gmail.com

  • Hont-Parassapuszta

Helyszín: 2-es főút Hont és Parassapuszta közötti szakasza

Időpont: március közepétől

Elérhetőség: bekavedelem@gmail.com

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rétegvízzel teszik termővé a sivatagot. De meddig?

Irak elkezdett sivatagi kutakat használni az öntözésben, aminek az eredményeként idén megduplázódott az országban a búzatermő terület, elérte a 8,5 millió danamot, ami kb. 850 ezer hektár.

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Életbe vágó vízügyek

Az elmúlt évek tendenciáit figyelve azt gondolhatnánk, darázsfészekbe nyúl, aki a vízgazdálkodással akar foglalkozni. Főleg, ha teszi ezt törvényi szinten.

Egyszerű módszer, hogy ne a rigók szüreteljék le a szamócát

Hobbikertészként csak egészen apró területen van lehetőségem pár tő szamócát termeszteni. Azonban néhány éve nem sokat ettünk belőle, mivel a rigók minden hajnalban leszüretelték az éppen megérett szemeket. Eleinte hálóval próbáltam védeni őket, ami ugyan sikeres volt, de borzasztó macerás, és nem is túl esztétikus...

Egyre több problémát okoznak a medvék Románia keleti részében

Egyre több a panasz a túlszaporodott medveállományra Románia keleti részében, a székelyföldi megyék, települések vezetői után moldvai elöljárók is szóvá teszik a problémát.

Szeretjük az izgalmakat: struccfarm Kemenesszentpéteren

A könyvelőként végzett Nemes Fédra és a kőművesnek tanult Müller Gábor Kanadában töltötte húszas éveit. Kalandvágyból indultak útnak, de egy idő után már nagyon hiányzott a család, így 2001-ben hazatelepültek. Biztosak voltak benne, hogy farmot szeretnének, mivel Gábor vidéken nőtt fel és mindig szeretett volna saját állatokat.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a természetet. Ilyenkor a kirándulók, túrázók, kutyasétáltatók könnyen egy szorosan kötődő „baráttal” lehetnek gazdagabbak hazatértükkor, a kullanccsal. Ezekről a pókszabásúakról kért általános tájékoztatást az Ökológiai Kutatóközpont munkatársaitól Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője.

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.