Back to top

A siker kovásza az ágazati szereplők összefogásában rejlik

Az 1848/49-es Forradalom és Szabadságharc március 15-ei emléknapja alkalmából, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban rendezett ünnepségen, Nagy István agrárminiszter a vidéket a magyar nemzet gerincének nevezte, és akiknek tett ígéretét betartja, amivel soha nem látott fejlesztések indulnak el az agráriumban.

– Ahogyan 175 évvel ezelőtt, úgy napjainkban is rendkívül terhes éveket élünk. Ugyanakkor a 2027-ig tartó Közös Agrárpolitika Stratégiai Terv támogatási időszakában annyi forrás áll a mezőgazdaság és az élelmiszeripar rendelkezésére, amely számos lehetőséget teremt – emelte ki az államtitkár, amelyhez hozzáfűzte:

„A szaktárca a magyar mezőgazdaság mellé a korábbi évtizedekben tönkretett magyar élelmiszeripart kívánja feltámasztani. A cél egy olyan élelmiszeripar, amely a világpiacon is megállja a helyét, és amelynek révén a magyar emberek jó szívvel választhatnak hazait a külföldről ránk zúdított élelmiszer helyett.”   
Fotó: AM Sajtóiroda

A tárcavezető köszöntötte az agrárium területén kiemelkedő teljesítményt nyújtókat is, akiknek azt üzente: „A siker kovásza az agráriumban az ágazati szereplők közötti összefogás.” Egységnek aposztrofálta a kitüntetettek körét, akik bárhonnan is érkeztek és bármilyen szakterületen is dolgoznak, munkásságuk a magyar agrárium fejlődésének irányába tart.

Ezt követően Nagy István átadta többek között a Novák Katalin köztársasági elnök által adományozott Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést Dr. Roszík Péternek, a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. ügyvezetőjének, a Magyar Biokultúra Szövetség alelnöke részére a hazai növénytermesztés génmódosítás-mentességének biztosítása, valamint a termőföldek megóvása iránt elkötelezett, valamint az ökológiai gazdálkodás terén meghatározó munkája elismeréseként.

Sándorfy András
Sándorfy András
A Magyar Ezüst Érdemkereszt kitüntetést Sándorfy András agrármérnök, a Marton Genetics cégcsoport ügyvezető igazgatója részére, a határon túli magyar gazdaközösségek fejlődését elősegítő tevékenysége, különösen a Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem programban vállalt szerepe elismeréseként. Továbbá Szépe Ferenc agrármérnök, az Agrárminisztérium nyugalmazott főosztályvezetője részére, az agrár- és vidékfejlesztés területén, valamint a növénytermesztési szakmai folyamatokban végzett több évtizedes, példaadó munkája elismeréseként.

Az agrárminiszter az Életfa Emlékplakett Ezüst fokozatát adományozta   Székely Pál juhtenyésztő, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal nyugalmazott osztályvezetője részére, a hazai juhtenyésztés érdekében végzett hatósági munkásságáért, valamint a Magyar Juh- és Kecsketenyésztő Szövetség létrejöttében játszott szerepéért.

Életfa Emlékplakett Bronz fokozatát adományozta Dr. Mézes Miklós, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élettani és Takarmányozástani Intézetének intézetigazgató-helyettese részére, az agrár-felsőoktatásban végzett magas színvonalú iskolateremtő oktatói munkájáért, valamint az egészséges és biztonságos élelmiszer-alapanyag előállítás területén betöltött szerepéért.

Fotó: AM Sajtóiroda

Továbbá Nagy István Konkoly-Thege Sándor-díjat adományozta Filátz Ferenc, a Nemesszalóki Mezőgazdasági Zrt. nyugalmazott főállattenyésztője részére, több évtizedes, az agrárgazdaságban, különösen a szarvasmarha ágazatban kiemelkedő szakmai színvonalon végzett munkájáért. Király Attila, Bátonyterenye város alpolgármestere részére, a háztáji nyúltartás népszerűsítése, valamint a hazai hobbinyúltenyésztés megszervezése, színvonalának európai szintre emelése terén végzett munkájáért. Valamint Dr. Tóth Imre, az Agrárminisztérium nyugalmazott vezető-főtanácsosa részére, a hazai juh-, kecske- és lótenyésztés fejlesztése terén hosszú időn át végzett magas színvonalú szakmai munkájáért, mellyel édesapja életútja előtt is tiszteleg.

Bárány László
Bárány László
Ujhelyi Imre-díjat adományozta Bárány László, a Master Good cégcsoport ügyvezető igazgatója részére, a hazai baromfifeldolgozás fejlesztése terén elért eredményeiért, innovatív vezetői munkájáért. Ficsor Árpád mezőgazdasági vállalkozó részére, a kézműves sajtkészítés terén elért kiváló eredményeiért, innovatív termelői tevékenységéért. Nem utolsósorban Szilágyi Gábor, a Bajcshal Kft. ügyvezetője részére, az akvakultúra és a halfeldolgozás területén végzett szakmai munkájáért, valamint innovatív fejlesztési tevékenységéért.

Végül az agrárminiszter Miniszteri Elismerő Oklevelet adományozott Kondás Károly igástehenes, tehénfogatos gazda részére, az igáztatásban, hagyományőrzésben, családi gazdaságban elért eredményeiért, több évtizedes példamutató munkájáért, páratlan tudásának elismeréseként. Loncsák Lehel, a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság juhásza részére, az Igazgatóság fehér és fekete racka juh törzsállományának számadó juhászaként végzett több mint két évtizedes lelkiismeretes és kimagasló munkájáért. Dr. Maácz Miklós, az Agrárminisztérium Támogatáspolitikai Főosztályának EU agrárpolitikai referense részére, a Közös Agrárpolitika 2023-2027 közötti időszakára vonatkozó Stratégiai Tervének kidolgozásában, koordinációjában nyújtott teljesítményéért, és Radics István galambtenyésztő részére, a hazai díszgalamb tenyésztésért végzett közösségi munkája, kiemelten a pirók galamb, valamint a székesfehérvári bukó galamb tenyésztésében elért kiváló eredményeiért.

A kitüntetettekről készült fotógaléria ide kattintva érhető el, a teljes névsor pedig itt található.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Spárgából műanyag?

Felhasználható-e a spárgaszedéskor keletkező hulladék új műanyagokhoz? Egy németországi kutatási projekt tanúsága szerint igen; az alsó-szászországi spárgamúzeum új állandó kiállításán pedig meg is lehet tekinteni, hol tart a tudomány ezen a téren, írja a fruchthandel.de.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a Penny Magyarországnak

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc csütörtökön az MTI-vel.

Kiemelt figyelmet fordít az útmenti növényzet kaszálására a Magyar Közút

Idén kiemelt figyelmet fordít az útmenti növényzet kaszálására a Magyar Közút Nonprofit Zrt. - közölték pénteken az MTI-vel, rámutatva: ennek nemcsak esztétikai, hanem közlekedésbiztonsági szerepe is van.

Kanadai olívaolaj?

A világ meghatározó olajbogyó termesztője, Spanyolország, második éve küzd az aszállyal és a hőséggel. Ennek pedig komoly hatása van az olívaolaj világpiaci árára is. A szélsőséges időjárás a klímaváltozás számlájára írható, aminek a következménye az is, hogy új területek válnak alkalmassá az olajfák telepítésére: történetesen Kanadában is.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Harmadával növelte adózott eredményét sátoraljaújhelyi dohánygyár tulajdonosa

Pénzügyi és értékesítési szempontból is eredményes évet zárt tavaly a Continental Dohányipari Zrt., a sátoraljaújhelyi dohánygyárat tulajdonló társaság árbevétele közel 13, adózott eredménye pedig 30 százalékkal nőtt 2021-hez képest - közölte a cég szerdán az MTI-vel.

Fejlesztések a dunaharaszti italgyárban

A Coca-Cola HBC Magyarország mintegy 23 millió euró (mintegy 8,7 milliárd forint) értékben fejleszti gyártási és logisztikai kapacitásait Dunaharasztiban - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.