Back to top

Az éghajlati stresszhelyzetben lévő Irak 5 millió fát ültet el

Irak miniszterelnöke kampányt hirdetett az éghajlatváltozás súlyos hatásainak leküzdésére a vízhiányos országban, többek között ötmillió pálma és egyéb fa ültetésével. Az olajban gazdag, de háború sújtotta Irak rendkívüli nyári hőségtől, gyakori aszályoktól, elsivatagosodástól és rendszeres porviharoktól szenved, melyeket a melegedő bolygó tovább súlyosbít.

Fotó: Wikimedia Commons
Mohammed Shia al-Sudani miniszterelnök egy klímakonferencián elmondta, hogy már több mint hétmillió irakit érintett az éghajlatváltozás, és több százezer embernek kellett elhagynia az otthonát az aszály miatt.

Olyan kihívásokra hivatkozott, mint

a 'magas hőmérséklet, az esők hiánya és a növekvő porviharok', valamint a zöldfelületek zsugorodása, amelyek mind 'fenyegetik az élelmiszerellátást, az egészséget, a környezetet és a közösség biztonságát'.

Az október végén hivatalba lépett Sudani azt mondta, hogy kormánya 'nagy erdősítési kezdeményezést indít, amely során egyebek mellett ötmillió fát és pálmát is elültetnek Irak összes kormányzóságában'.

Tavaly tavasszal Irakon mintegy tucatnyi nagyobb homok- vagy porvihar söpört végig, amelyek Bagdadot és más területeket is elleptek, ezreknek okozott légzési nehézségeket, valamint ezek miatt repülőterek és iskolák bezárására kényszerültek.

A déli Bászrában tartott konferencián, amelyen külföldi nagykövetek és ENSZ-tisztviselők vettek részt, Sudani kijelentette, hogy a kormány egy tágabb 'iraki klímapolitikai vízión' dolgozik.

Mezőgazdasági művelés Irakban
Mezőgazdasági művelés Irakban
Fotó: Wikimedia Commons

A terv magában foglalná a tiszta és megújuló energiaforrások támogatását, az új öntözési és vízkezelési projekteket, valamint az ipari gázfáklyázás csökkentését, anélkül, hogy részleteket közölne a finanszírozásról vagy az időkeretekről.

Sudani kijelentette, hogy

Irak 'előre halad a szerződések megkötése felé a megújuló energiát hasznosító erőművek építésére vonatkozóan, amelyek 2030-ra villamosenergia-szükségletünk egyharmadát biztosítják'.

Pálmaligetek vs. porviharok

Sudani hivatkozott továbbá 'Irak jogainak megőrzésére irányuló erőfeszítésekre a Tigris és az Eufrátesz folyó vizein', azon a két vízi úton, amelyek vízhozamát csökkentették, és az iraki tisztviselők a Törökországban és Iránban felfelé húzódó gátakat hibáztatták.

'Az egyoldalú vízszabályozás a felvízi országokban növeli a klímaváltozás hatásai által veszélyeztetett országok sebezhetőségét'

- mondta az iraki miniszterelnök a bászrai találkozón.

Piac Bagdadban
Piac Bagdadban
Fotó: Wikimedia Commons

A szélesebb körű terv részeként a kormány a városok körüli zöldövezetek létrehozását említette, amelyek szélfogóként szolgálnak a porviharok ellen.

Irakot egykor '30 millió pálmafa országának' titulálták, de a több évtizedes konfliktusok és a kudarcot vallott közpolitikák tönkretették a nemzeti jelképet, miközben az urbanizáció csökkentette a hagyományos zöldterületeket. A buja pálmaligetek, amelyek egykor olyan nagyvárosokat védtek, mint Bagdad vagy Karbala, átadták helyét a betonnegyedeknek.

A pálmák alatt akár mezőgazdasági termelés is folytatható
A pálmák alatt akár mezőgazdasági termelés is folytatható
Fotó: pixabay.com

Sudani ígéretet tett arra, hogy Bagdad hamarosan regionális konferenciát szervez az éghajlatváltozás és más környezeti terhelések elleni küzdelemmel kapcsolatos együttműködés megerősítése és a szaktudás cseréje érdekében.

„Felszólítom a baráti országokat és az ENSZ összes szervezetét, hogy támogassanak minket abban, hogy szembenézzünk az éghajlatváltozás hatásaival”

- mondta Sudani.

Szaúd-Arábia, Irak gazdag szomszédja 2021-ben bejelentette, hogy egy évtizeden belül 10 milliárd fát ültet a területén, valamint további 40 milliárd fát más országokkal együttműködve.

Irak elhelyezkedése
Irak elhelyezkedése
Fotó: Wikimedia Commons

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rétegvízzel teszik termővé a sivatagot. De meddig?

Irak elkezdett sivatagi kutakat használni az öntözésben, aminek az eredményeként idén megduplázódott az országban a búzatermő terület, elérte a 8,5 millió danamot, ami kb. 850 ezer hektár.

Kanadai olívaolaj?

A világ meghatározó olajbogyó termesztője, Spanyolország, második éve küzd az aszállyal és a hőséggel. Ennek pedig komoly hatása van az olívaolaj világpiaci árára is. A szélsőséges időjárás a klímaváltozás számlájára írható, aminek a következménye az is, hogy új területek válnak alkalmassá az olajfák telepítésére: történetesen Kanadában is.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Harmadával növelte adózott eredményét sátoraljaújhelyi dohánygyár tulajdonosa

Pénzügyi és értékesítési szempontból is eredményes évet zárt tavaly a Continental Dohányipari Zrt., a sátoraljaújhelyi dohánygyárat tulajdonló társaság árbevétele közel 13, adózott eredménye pedig 30 százalékkal nőtt 2021-hez képest - közölte a cég szerdán az MTI-vel.

Az őzgidák megmentése kaszáláskor állatvédelmi kötelesség - ebben is segíthet a drón

Május közepétől a gazdálkodók elkezdik lekaszálni a lucernásokat, réteket széna, illetve szenázs készítés céljából. Ugyanekkor a mezőgazdasági területeken élő állatok szaporodási, utódnevelési időszaka is ekkor zajlik.

Északkeleten jól jönne már a csapadék

A hét első napjaiban még többfelé öntöztek záporok, foltokban nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak, a hét további részében azonban nagyrész napos, száraz idő a jellemző, magas UV sugárzással. A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét első felére ígérkező csapadék.

Köszönet az agrárszakképzésben dolgozó pedagógusoknak

„Kell egy alkalom, hogy kilépve a hétköznapokból, ünnepelhessünk. A pedagógusok is magvetők, akik sok fiatalban plántálták el a tudás magvait”- köszöntötte Nagy István agrárminiszter a megjelent tanárokat, oktatókat a Magyarországon 1952 óta minden év június első vasárnapján megrendezett Pedagógus Nap alkalmából szervezett kitüntetésen.

Az EU megkettőzi nyáron az erdőtüzeket oltó légiflottáját

A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített légiflottáját - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.