0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

A legjobb ételek az agy egészségének fellendítéséhez

Ahogy idősödünk, egyre fontosabbá figyelnünk agyunk egészségére. Az Egyesült Államokban folyamatosan nő a demenciában szenvedők száma, részben azért, mert az emberek egyre tovább élnek. Az Egyesült Államokban a 85 és 89 év közötti felnőttek 22 százalékának van demenciája, a 90 éves vagy idősebb felnőttek körében ez az arány 33 százalék.

Bár egészségünk sorsát nem tudjuk teljes mértékben befolyásolni, tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy bizonyos élelmiszerek összefüggésbe hozhatók az agy egészségének javításával. (Ez fordítva is igaz; bizonyos ételeket összefüggésbe hoztak a kognitív hanyatlással és a demencia magasabb kockázatával.)

Számos tanulmány szerint a legjobb módja annak, hogy az agy egészségét szem előtt tartva étkezzünk, ha olyan növényi étrendet követünk, amely sok leveles és egyéb zöldséget, dióféléket és magvakat, bogyós gyümölcsöket, babot és hüvelyeseket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, halat, baromfit és olívaolajat tartalmaz.

Ha ez nagyban eltér a jelenlegi étkezési szokásainktól, akkor az étrend apró, fokozatos változtatásai előnyösebbek lehetnek, mintha egyszerre próbálnánk mindent megváltoztatni. Dr. Shae Datta neurológus, azt mondja, hogy van egy élelmiszer az agy egészsége érdekében, amelyet minden másnál jobban ajánlana: a dió.

Miért olyan jó a dió az agy egészségére?

„A dió kétszer annyi antioxidánst tartalmaz, mint más diófélék” – mondja Dr. Datta. Sőt, kiemeli, hogy ezek a magok egy kicsit még az agy formájára is hasonlítanak. Dr. Datta szerint a dió amellett, hogy magas az antioxidáns-tartalma, kiváló forrása az alfa-linolénsavnak (ALA), egy növényi eredetű omega-3 zsírsavnak.

Dr. Datta szerint az antioxidánsok és az ALA omega-3 zsírsavak egyaránt összefüggésben vannak a gyulladás és az oxidatív stressz ellensúlyozásával, ami viszont segít megelőzni a kognitív hanyatlást.

Julie Andrews, dietetikus, szintén azt mondja, hogy a dió jótékonyan hat az agy egészségére. „A dió gazdag E-vitaminban, B-vitaminokban és omega 3-ban, amelyek mindegyike a tanulmányok szerint jót tesz az agyunk egészségének, az anyagcsere-funkcióik, valamint antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságaik révén” – mondja.

Milyen gyakran kell diót fogyasztani ahhoz, hogy valóban támogassuk az agyunkat? Andrews szerint a MIND-diéta (amely részben a mediterrán diétán alapul, és kifejezetten a kognitív hanyatlás megelőzésére vagy lassítására jött létre) heti öt, 30 grammos adag dió fogyasztását írja elő. „A dió különösen előnyös omega-3- és antioxidáns-tartalma miatt, így az egyik legjobb választás” – mondja.

A dió étrendbe való beillesztésének módjaiból természetesen nincs hiány. Míg önmagában is élvezhető, Andrews szerint egyfajta ropogást adhat a salátáknak, curryknek, valamint különleges textúrát adhat a desszerteknek.

„Joghurthoz is adhatjuk őket, így könnyen felturbózhatjuk a tápanyagokat” – mondja.

Andrews hozzáteszi, hogy a diólisztet pékáruk, például sütemények, muffinok és kenyerek alapanyagaként is felhasználhatjuk.

Mi a megoldás akkor, ha mogyoró allergiánk van?

Bármennyire is jótékonyan hat a dió az agy egészségére, nem mindenki szereti, és vannak, akik allergiásak rá. Ha ez a helyzet felmerül, ne aggódjunk; rengeteg más, az agy egészségét szolgáló élelmiszerre összpontosíthatunk helyette, például magvakra és bogyós gyümölcsökre.

Akár a diót vagy más magvakat, esetleg bogyós gyümölcsöket választjuk, Andrews szerint fontos, hogy a tápanyagokban gazdag élelmiszerek széles skáláját fogyasszuk. Azzal, hogy reggel diót adunk a zabpehelyhez, nem tudjuk ellensúlyozni a nap többi részében fogyasztott tápanyagszegény ételeket.

„A kulcs az, hogy a tápanyagokban gazdag élelmiszerek széles skáláját vegyük magunkhoz, különös tekintettel az E-vitamint, B-vitaminokat, omega-3-at és flavonoidokat tartalmazó élelmiszerekre”

– mondja Andrews. Ha nem ismerjük a flavonoidokat, Andrews elmagyarázza, hogy ezek a növényi élelmiszerekben található fitokemikáliák természetes vegyületei, amelyek gyulladáscsökkentő és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkeznek. Ide tartoznak a bogyós gyümölcsök, teák, kakaó, szójabab, hüvelyesek, egyes gyümölcsök, zöldségek és gyógynövények.

Valójában a demencia megelőzésére nincs biztos módszer. De proaktívan tehetünk lépéseket az agyunk egészségének támogatása érdekében azzal, hogy mit eszünk minden nap.

Forrás: parade.com