Az élelmiszer-adalékanyagok olyan anyagok, amelyeket a megjelenés, az íz, a textúra vagy az eltarthatóság javítása érdekében kevernek az élelmiszerekbe. E vegyületek némelyike azonban káros hatással lehet az egészségre.
Továbbá az olyan élelmiszer-adalékanyagok, mint például az aszpartám, hozzájárulhatnak a szorongásszerű viselkedéshez, a súlygyarapodáshoz és az elhízáshoz.

E potenciális aggodalmak miatt az Észak-Karolinai Egyetem tudósai azt akarták megvizsgálni, hogy az amerikaiak mennyi adalékanyagot tartalmazó élelmiszert vásároltak az élelmiszerboltokban, és hogy ez a mennyiség napjainkra változott-e.
A kutatócsoport a vizsgálat elvégzéséhez az Egyesült Államok háztartásainak élelmiszer-vásárlásairól gyűjtött információkat a Nielsen Homescan Consumer Panel 2001 – 2019 közötti adatai alapján. A Nielsen Homescan panel egy folyamatos országos longitudinális felmérés, amelyben a résztvevő családok minden vásárlást rögzítenek.
Az adatok összegyűjtése után a kutatók négy élelmiszer-adalékanyagtípusra - aromákra, tartósítószerekre, nem tápláló édesítőszerekre és színezékadalékokra - összpontosítottak.
Ezután az UPS-szkenneléseket összevetették az élelmiszerekkell, és a kereskedelmi táplálkozási adatbázisokban keresték a termék összetevőit.
A csapat megállapította, hogy 2001 és 2019 között az amerikai háztartások által vásárolt, adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek aránya 49,6%-ról 59,5%-ra nőtt.

Az adatok továbbá 20%-os növekedést mutattak az adalékanyagot tartalmazó bébiételek vásárlásában, és 15%-os növekedést a három vagy több adalékanyagot tartalmazó élelmiszerek vásárlásában.
A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a mesterséges ízesítésű üdítőitalok vásárlásának csökkenése ellenére az amerikai háztartások most több adalékanyagot tartalmazó élelmiszert vásárolnak, mint az elmúlt években.
Emellett a csapat nem vizsgált minden egyes összetevőt annak megállapítására, hogy azok is tartalmaznak-e adalékanyagokat. A szerzők szerint e korlátozások miatt tanulmányuk alulbecsülhette az amerikai családok által vásárolt adalékanyag tartalmú élelmiszerek mennyiségét.