Back to top

Az Amerikában csomagolt élelmiszerek több mint fele tartalmaz káros adalékanyagokat

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint az amerikai háztartások által vásárolt előre csomagolt élelmiszerek közel 60%-a tartalmaz mesterséges színezéket, aromákat, tartósítószereket és édesítőszereket.

Az élelmiszer-adalékanyagok olyan anyagok, amelyeket a megjelenés, az íz, a textúra vagy az eltarthatóság javítása érdekében kevernek az élelmiszerekbe. E vegyületek némelyike azonban káros hatással lehet az egészségre.

Az élelmiszer-adalékanyagok, mint például a nitritek, összefüggésbe hozhatók a rákos megbetegedések fokozott kockázatával, a mesterséges színezékek pedig a gyermekeknél idegrendszeri tünetekkel hozhatók összefüggésbe.

Továbbá az olyan élelmiszer-adalékanyagok, mint például az aszpartám, hozzájárulhatnak a szorongásszerű viselkedéshez, a súlygyarapodáshoz és az elhízáshoz.

Fotó: pixabay.com

E potenciális aggodalmak miatt az Észak-Karolinai Egyetem tudósai azt akarták megvizsgálni, hogy az amerikaiak mennyi adalékanyagot tartalmazó élelmiszert vásároltak az élelmiszerboltokban, és hogy ez a mennyiség napjainkra változott-e.

A kutatócsoport a vizsgálat elvégzéséhez az Egyesült Államok háztartásainak élelmiszer-vásárlásairól gyűjtött információkat a Nielsen Homescan Consumer Panel 2001 – 2019 közötti adatai alapján. A Nielsen Homescan panel egy folyamatos országos longitudinális felmérés, amelyben a résztvevő családok minden vásárlást rögzítenek.

Az adatok összegyűjtése után a kutatók négy élelmiszer-adalékanyagtípusra - aromákra, tartósítószerekre, nem tápláló édesítőszerekre és színezékadalékokra - összpontosítottak.

Ezután az UPS-szkenneléseket összevetették az élelmiszerekkell, és a kereskedelmi táplálkozási adatbázisokban keresték a termék összetevőit.

A csapat megállapította, hogy 2001 és 2019 között az amerikai háztartások által vásárolt, adalékanyagokat tartalmazó élelmiszerek aránya 49,6%-ról 59,5%-ra nőtt.

Illusztráció
Illusztráció
Ráadásul, miközben a mesterségesen ízesített szénsavas üdítőitalok vásárlások száma csökkent ebben az időszakban, a mesterséges édesítőszereket tartalmazó vásárolt élelmiszerek aránya nőtt.

Az adatok továbbá 20%-os növekedést mutattak az adalékanyagot tartalmazó bébiételek vásárlásában, és 15%-os növekedést a három vagy több adalékanyagot tartalmazó élelmiszerek vásárlásában.

A kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy a mesterséges ízesítésű üdítőitalok vásárlásának csökkenése ellenére az amerikai háztartások most több adalékanyagot tartalmazó élelmiszert vásárolnak, mint az elmúlt években.

A tanulmány szerzői szerint azonban kutatásuknak vannak bizonyos korlátai. Az adatok például nem tartalmazták a gyorséttermekben vásárolt élelmiszereket.

Emellett a csapat nem vizsgált minden egyes összetevőt annak megállapítására, hogy azok is tartalmaznak-e adalékanyagokat. A szerzők szerint e korlátozások miatt tanulmányuk alulbecsülhette az amerikai családok által vásárolt adalékanyag tartalmú élelmiszerek mennyiségét.

Forrás: 
healthnews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új vezérigazgatója lesz júliustól a Penny Magyarországnak

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc csütörtökön az MTI-vel.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Harmadával növelte adózott eredményét sátoraljaújhelyi dohánygyár tulajdonosa

Pénzügyi és értékesítési szempontból is eredményes évet zárt tavaly a Continental Dohányipari Zrt., a sátoraljaújhelyi dohánygyárat tulajdonló társaság árbevétele közel 13, adózott eredménye pedig 30 százalékkal nőtt 2021-hez képest - közölte a cég szerdán az MTI-vel.

Fejlesztések a dunaharaszti italgyárban

A Coca-Cola HBC Magyarország mintegy 23 millió euró (mintegy 8,7 milliárd forint) értékben fejleszti gyártási és logisztikai kapacitásait Dunaharasztiban - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

Már kóstolható az Ország Söre!

A magyar sörkedvelő közönség szavazatainak összesítése alapján az egyik legtrendibb és legizgalmasabb kisüzemi sörtípust képviseli a 2023-as Ország Söre, amit mostantól dobozban, a PLACC Fesztiválon pedig már csapolt formában is kóstolhatnak a fogyasztók.

A megfizethetetlen ár a fenntartható étrend legfőbb gátja

Egyre többen vannak, akik anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy fenntartható módon étkezzenek, derült ki a WWF tizenkét országra kiterjedő felméréséből. Az idén a megkérdezettek 56%-a, 2021-hez képest 9%-kal többen válaszolták, hogy nem tudják megfizetni a fenntartható étrendet. Muszáj csökkenteni az egészséges élelmiszerek áfáját, érvel a WWF németországi szervezete.

Tovább kell erősíteni a magyar-francia kapcsolatokat

Elkötelezettek vagyunk a magyar-francia agrárszakmai, politikai és kereskedelmi kapcsolatok erősítése mellett – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Claire Legrast, Franciaország budapesti nagykövetét.

Növényvédőszer-maradék miatt hívtak vissza kukorica tallért

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) jelenléte miatt a gyártó Good Food Products visszahívta a 2023. szeptember 19-i minőségmegőrzési idejű 105 grammos Sondey Kukorica tallér amaranth és a 105 grammos Sondey Kukorica tallér chia termékeit, az árut Magyarországon a Lidl forgalmazza - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.