Back to top

A távol-keletieknek gigantikus heréjét gyúró szent állat, nálunk vadászható vadfaj

Február végén tartotta utolsó társas apróvadvadászatát a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Alattyáni Úttörő Vadásztársaság. A vadászat egyik körhajtása közben a sűrűből kiváltó vad egy hazánkban idegenhonos ragadozófaj (emiatt egész évben vadászható), mégpedig egy nyestkutya volt, ami a 84 éves vadász, Mosonyi Sándor felé somfordált. Az élemedett vadász jól irányzott lövésétől a vad tűzbe rogyott.

Sok vadász csak hallomásból ismeri a nyestkutyát, Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében pedig még nem is igen láttak ilyen ragadozót, ezért is számít különleges elejtésnek, ami az Alattyáni Úttörő Vadásztársaság vadászatán történt. A nyestkutya csak kis létszámban van jelen Magyarországon, a 2021/22-es vadászati évben az egész országban 6 példány került puskavégre.

A faj vándorlás útján jutott keletről nyugatra, Magyarországon a ’60-as évek elején figyelték meg először, de szőrmetenyészetekből kiszökve is elterjedt Európában, amíg 1997-ben az Európai Unió megtiltotta tenyésztését és kereskedelmét.
Fotó: Wikipédia

A Japánban, Kínában és Szibériában őshonos állat a japán folklór egyik szent állata.

A tanukiként nevezett nyestkutyák az ottani néphiedelem szerint alakváltó lények, tárgyakat, személyeket képesek lemásolni.

Emellett a hagyomány úgy tartja, hogy a hatalmasra duzzadó herezacskóikkal bármire képesek, akár egy anyahajót is hajtogatnak belőle szükség esetén.

Távol-Keleten szerencsét hozó állatnak tartják, ezért sok bolt kirakatában megjelennek különböző tárgyi formában. Mivel a valóságban remekül rejtőzködnek, valószínűleg ez lehet az alapja annak a legendának, miszerint még akkor is az emberek közt járnak, amikor nem látni őket, hiszen képesek az átalakulásra.

A japán ábrázolásmódban is merész szerepet kapott a nyestkutya, ugyanis gigantikus méretű bőrredőkkel látták el a különféle alkotásokon.

A nyestkutyának főként a herezacskója került be a köztudatba a praktikus nyúlósága miatt, azonban a távol-keletiek nem társítottak hozzá szexuális játékosságot, és nem kapcsoltak az állatokhoz termékenységkultuszt sem.

Fotó: Wikipédia

Az ábrázolásmódok alapján a tanukik a herezacskóikat gyakran használják mindennapi tevékenységek közben, ezekkel halásznak, vagy éppen esernyőként készítenek maguknak belőle – addig gyúrják, amíg a bőr fel nem veszi a kívánt formát.

Ráadásul a távol-keleti legenda szerint a nyújtható nyestkutyaherével pénz is állhat a házhoz. Az ötvösmesterek aranyverés közben a rendkívül rugalmas tanuki-herezacskóbőrbe tették az aranyat, hogy azt minél vékonyabbra lapíthassák. Így kapcsolódott később össze a here és a pénz, aminek köszönhetően később nyestkutyabőrből pénztárcákat kezdetek készíteni.   

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A fehérhasú tobzoskák kromoszómaszáma a második legmagasabb az emlősök között

Sok mindent nem tudnak a tudósok a tobzoskáról – arról a különös, pikkelyes emlősről, amely úgy néz ki, mint egy földi mormota és egy labda keresztezése.

Oltják a keselyűket madárinfluenza ellen

Az Egyesült Államokban sürgősségi vakcinázásra bólintott rá az állategészségügyi hatóság a kondorkeselyűk körében. Mielőtt azonban a veszélyeztetett faj egyedei megkapnák az életmentő oltást, kísérleti biztonsági vizsgálatot végeznek egy nem veszélyeztetett keselyűpopuláción.

Rendkívüli állapot a madárinfluenza miatt

Brazíliában három vadon élő madárban mutatták ki a nagy patogenitású H5N1 madárinfluenzát május közepén, és azonnal 180 napra szükségállapotot hirdettek az országban, hogy megakadályozzák az átterjedését a baromfitelepekre.

A látogatók előtt született tevecsikó a Szegedi Vadasparkban

Április elején igazi különlegességben lehetett része a Szegedi Vadaspark látogatóinak, élőben követhették nyomon egy tevecsikó születését, a kis csődör azóta megerősödött, szépen beilleszkedett a felnőttek közé - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató szerdán az MTI-t.

A város és a vidék közötti konfliktus szimbólumává vált a farkaskérdés - Lehetséges az együttélés?

A néhány évtizede kihalás szélére sodort farkasok lenyűgöző visszatérését nem mindenki fogadja egyforma örömmel Európában. Pedig részben az EU politikája által támogatott természetvédelmi kampány eredménye, mégis megosztó témává vált.

„Tiszteld a törvényt, szeresd az állatot, becsüld meg vadásztársaidat.”

Láng Rudolf a vadászok lelkiismerete és bölcs tanítója, sőt a Nimród vadászújság „szent emberének” is nevezték, utalva ezzel arra a mércére, amelyet munkássága jelentett a tudás és a példaadás, illetve a vadászetika terén – mondta el az író emléktáblájának avató ünnepségén Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkár, szerdán, Vérteskozmán, ahol a vadászetika legnagyobb magyar képviselője született.

Csodálatos tollazatú nyírfajd

A XIX. század elején még a Nyírségben gyakori fajról emlékeztek meg róla. Egészen a XX. századig költőfaja volt a magyar madárfaunának, még az 1920-as években is költött Magyarországon. A feljegyzések szerint 1966-ból származik az utolsó adat hazai természetes előfordulásáról, Jávorkút környékén láttak utoljára nyírfajdot felrebbenni Magyarországon.

Légy a fajmentő program részese!

Május 20-án, szombaton „Fuss, Forest! – A nagy vadmacska küldetés” néven rendez jótékonysági futóversenyt a Budakeszi Vadaspark a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel, az Örökerdő Alapítvánnyal és a CoffeeRun-nal együttműködésben. A jótékonysági futáson gyermekek és felnőttek, hobbi és profi futók is indulhatnak.

Több mint négy órát tartott helyrehozni a nyíregyházi fehér tigris fogait

Nemzetközi szakemberekből álló állatorvosi csapat végzett fogászati műtétet a Nyíregyházi Állatpark fehér tigrisén - tájékoztatta az MTI-t hétfőn az állatkert.

Vadászúton III. - a vadászat a vadgazdálkodás eszköze

Amikor puskával a fegyverszekrényemben és vadászjeggyel a zsebemben a lakásomban ültem, mérlegeltem, milyen lehetőségeim vannak, ha vadászni szeretnék. Ez persze egyéni helyzet és lehetőségek kérdése is, függ az egzisztenciális stabilitástól, a szabadidő mértékétől és bizonyos értelemben a távolságtól is, hiszen nem mindenki áldoz több órás utazást a vadászterületre való kijutásra.