
– Visszatekintve a kezdetekre, beleszülettem a növénytermesztés és a háztáji állattenyésztés csodálatos világába. A nagyszüleim és szüleim a kezdetek óta foglalkoztak szőlő- és gyümölcstermesztéssel. Már gyerekkoromban lenyűgözött, amikor nagypapámmal elvetettük az őszibarackmagot a sovány homokba, aztán láttam felcseperedni a fát.
Ezek az élmények határozták és alapozták meg az életemet. Kertészmérnök és szőlész-borász szakon szereztem diplomát – idézte a kezdeteket Ignácz Gábor. – Konyhakertünk mindig volt, a szőlő és gyümölcsös mellett. Megfizethetetlen, amikor kimegy az ember a kertbe és onnan szedi az összetevőket az ebédhez. Hasonló érzést akartunk átadni azoknak az embereknek, akik a mi termékeinket fogyasztják, hogy érezzék, az a gyümölcs és zöldség szívvel-lélekkel lett termesztve. Ez az, ami hajt minket, hogy mindenki, aki találkozik velünk, kaphasson egy csipetnyi vidéket. Hobbiként tekintünk a termelésre, hozzátartozik a mindennapjainkhoz. Emellett főállásban dolgozok egy állami cégnél, mellette menedzselem az otthoni folyamatokat és aktívan dolgozunk kistermelőként. Feleségemmel közösen igazi megújuló nagycsaládos szülők vagyunk, mindig kitalálunk valami izgalmasat. Ő például a lekvárfőzés és a kenyérsütés mestere.

És persze, a kert mellett a konyhába is mindig húzott a szívem. Közben olyan szerencsések voltunk, hogy megszületett második lányunk, Viktória, majd a harmadik lány, Gabriella hozta el számunkra a nagycsaládot.
Ignácz Gábor elárulta, hogy amikor elkezdtek a termékek megvalósításával foglalkozni, elővették dédnagymamája és nagymamája recepteskönyvét.
– Elkezdtünk kísérletezni, hogy miként lehet hagyományos módon ínycsiklandó ételeket és italokat készíteni, a nagyipari technológia elhagyásával, hogy felidézzük az emberekben a szeretett régi ízeket, úgy, hogy egyúttal minden tekintetben megállják a helyüket korunk elvárásaival szemben.
Mondanom sem kell, hogy ez a rész volt talán a legnehezebb. Kezdetben a gyümölcsbefőttek mellett fő célként tűztük ki, hogy birsalmasajtot készítsünk. Amikor elkezdi az ember felidézni a recepteket, akkor ez könnyűnek tűnik, de birsalmasajtot készíteni nagyon, de nagyon nem az.
Eltölt vele az ember több órát, a darabolás közben elvágja a kezét, főzés közben a kifröccsenő forró gyümölccsel megégeti az ember a bőrét és a végén, mikor késznek tűnik, formába önti, és akkor nem marad egyben, szó szerint szétfolyik. Ilyenkor – őszintén mondom – férfiemberként is sírni tudtam volna. Sok–sok munka és kitartás kellett ahhoz, hogy termékeink megállják a helyüket a piacon. Jelenleg a hagyományos natúr változat mellett már tízféle ízesítésben készítünk birsalmasajtot, különböző formában és kiszerelésben. A sok kísérletezés közben rájöttünk, hogy a feldolgozásra szánt helyünk elég szűkös lett, és így létrehoztunk egy új, minden elvárásnak megfelelő kistermelői feldolgozó üzemet, ahol a mai napig készítjük termékeinket. Ez a lépés nagyon nagy anyagi terhet rótt a családra, de egyben megerősített bennünket, hogy nincs visszaút.
– Igény volt rá, hogy a megtermelt zöldséget és gyümölcsöt feldolgozzuk, ezért minőségi birsalmasajtot, befőttet, szörpöt és lekvárt készítettünk. További igény mutatkozott az ismerőseink körében a kistermelői különleges, hagyományos termékek iránt. Ehhez az igényhez természetesen hozzájárult a tökéletességre való törekvésünk is, mert mi a saját kamránk polcára is úgy tesszük fel a terméket, mintha az bármelyik bolt polcára kerülne. Termékeinket előszőr helyi vásárokon és rendezvényeken mutattuk be, igazából ezek a személyes találkozások hozták az első komolyabb sikereket és termékeink így eljutottak egyre több asztalra. Később felhasználtuk a közösségi média nyújtotta lehetőségeket és folytattuk a vásározást az elkészített termékeinkkel. Az volt a célunk, hogy valami mást adjunk az embereknek, mint amihez hozzászoktak a boltban. Azt szerettük volna, hogy ne csak a vásárlás legyen élmény, hanem amikor hazamegy és kiteszi az asztalra a birsalmasajtot, vagy a zöld dióbefőttet akkor ott történjen valami, a régi emlékek feltárulása.
Igazi kézzel fogható kapcsolatot építettünk a vevőinkkel, tanácsokat, recepteket osztottunk meg. Emellett folyamatosan véleményeket kértünk, ezekből építettük ki a termékpalettánkat és határoztuk meg az ízvilágunkat. Közben felkerestünk egy bolthálózatot és a kóstolás után el is helyezhettük a termékeinket a polcon, innentől kezdve felpörögtek az események. Nem célunk versenyezni a nagyszámban legyártott ipari termékekkel, mi alacsonyabb számú terméket készítünk házilag előállított kistermelői termékként.
Örömmel tapasztalták, hogy a tevékenységük látványos és eredményes hobbivá nőtte ki magát, és így jutottak el a Lánytesók elnevezés alatt futó vállalkozásig, és lett új otthonuk a digitális világban létrehozott weblapjuk is.
– A Lánytesók mint vállalkozás alapelve, hogy átadjuk a tudást gyermekeinknek, a három lánytesónak ebben a rohanó világban. Mondanom sem kell, hogy honnan jött a névválasztás.

A kertünkben kora tavasztól késő őszig mindig terem valami. Ha túltermelünk, cserélünk más termelőkkel. Régóta így működik a gazdaságunk, a kertünk. Ezen nem is szeretnénk változtatni.