Back to top

A Kanári-szigeteken nyitnák a világ első polip-farmját

A világ első polip-farmjának terve igencsak felkavarta a tudományos világ állóvizét. A legtöbb tudós arra figyelmeztet, hogy egy ilyen intelligens állat iparszerű tenyésztése számos jóléti problémát vet fel.

A polipok magányosan élő, territoriális állatok. Ha túl sok példány él kis helyen, az agresszióhoz és megnövekedett mortalitáshoz vezet
A polipok magányosan élő, territoriális állatok. Ha túl sok példány él kis helyen, az agresszióhoz és megnövekedett mortalitáshoz vezet
Fotó: Pixabay
A Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken évi egymillió polipot nevelnének, hogy ezzel kielégítsék a tenger gyümölcsei iránt növekvő igényeket, és levegyék a terhet a vadonélő populációkról. A telepet a Nueva Pescanove nevű cég hozná létre és működtetné. A BBC-hez eljuttatott tervdokumentáció szerint

a vadonban magányos állatokat egy két szintes épületben, 1000 darab medencében tartanák, több példányt egy helyen. Emellett folyamatos lenne a megvilágítás, ami szintén problémás, mivel a polipok a vadonban a sötétséghez alkalmazkodtak.

A "levágásukhoz" pedig fagypont alatti, -3 fokos vizet használnának, ami azonban korábbi tanulmányok szerint elnyújtott szenvedést okoz az állatoknak ahelyett, hogy gyorsan bekövetkezne a haláluk. Ez ugyan egy bevett szokás a tenyésztett vízi állatok elpusztítására, azonban az Állategészségügyi Világszervezet (World Organisation for Animal Health, WOAH) szerint állatjóléti szempontból megkérdőjelezhető, az Akvakultúra Felügyeleti Tanács (Aquaculture Stewardship Council, ASC) - a tenyésztett tenger gyümölcseinek vezető minősítési rendszere - pedig egyenesen a betiltását javasolja, kivéve, ha a halakat előtte elkábítják. Egyes üzletláncok, például a Tesco vagy a brit Morrisons levette polcairól azokat haltermékeket, melyekhez jeges vízzel ölték le az állatokat. Peter Tse professzor, a Dartmouth Egyetem neurológusa szerint sokkal humánusabb az a módszer, mellyel a halászok pusztítják el a kifogott polipokat: erős csapást mérnek a fejükre.

Jonathan Birch, a London Gazdasági Iskola docense több mint 300 tanulmányt szemlézett kollégáival, melyből szerinte egyértelműen kiderül: a polipok képesek fájdalmat és örömöt érezni. Emiatt aztán az Egyesült Királyság 2022-es állatjóléti törvénye "érző lényként" ismerte el őket.

Birch és társszerzői úgy vélik, hogy lehetetlen humánusan ipari mennyiségben tenyészteni a polipokat, és hogy a jeges vízben történő leölés egy laborban soha nem lenne elfogadható módszer.

"Soha nem szabad együtt tartani nagy számú polipot. Ez stresszhez, konfliktusokhoz és nagy számú halálozáshoz vezethet" - mondta Birch. Hozzátette, hogy a cég által prognosztizált 10-15 százalékos mortalitás semmilyen állattenyésztési ágazatban nem szabadna, hogy elfogadható legyen.

A "farm" létrejötte az árak esését is eredményezheti, ezzel pedig tovább nőhet az igény a polipokra - tehát nem feltétlen segítené a vadonélő populációk megóvását
A "farm" létrejötte az árak esését is eredményezheti, ezzel pedig tovább nőhet az igény a polipokra - tehát nem feltétlen segítené a vadonélő populációk megóvását
Fotó: Pixabay
A vadonban ezek az állatok ugyanis territoriálisak, és védik a területüket, emellett ügyes vadászok is. A Nueva Pescanova azonban száraztápon nevelné a polipokat, melyet a halászati ágazat hulladékából és melléktermékeiből állítanának elő.

A tartályokat egy közeli öbölből származó tengervízzel töltenék fel, és a polipok életkorának megfelelően állítanák be a sótartalmát és a hőmérsékletét. Ezt a vizet aztán szűrés után visszajuttatnák ugyanoda. Mivel a polipok nitrogénben és foszfátban gazdag salakanyagokat ürítenek, így a nem megfelelő kezelés óriási környezeti terhet róhat a közeli ökoszisztémákra.

Az első 100 tenyészállat - 70 hím és a 30 nőstény - pedig a cég egyik kutatóközpontjából, a galíciai Pescanova Biomarine Centre-ből származna.

Állításuk szerint itt már sikerült elérniük bizonyos fokú háziasítást a polipoknál, és ezek a példányoknál nem tapasztalnak kannibalizmust, vagy a táplálékért folytatott kompetíciót.

Egyelőre nem tudni, hogy megvalósul-e a beruházás, mivel mind állatjóléti, mind környezetvédelmi szempontból sok probléma merül fel. Gran Canaria kormánya egyelőre nem nyilatkozott az ügyben.

Forrás: 
BBC

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Miért dalolnak a madarak? Olvassa és hallgassa!

Íme, a napkelte kórus leggyakoribb részvevői. A természetben élő madarakat a különböző erősségű napfény ébreszti fel. Talán ezt ők éppen olyan áldott dolognak érzik, mint azok az emberek, akik reggel elektronikus zörejek helyett madárdalra ébredhetnek.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.