Back to top

Már alig egy maroknyi ember lélegzik valóban tiszta levegőt a Földön

A mérések szerint alig több, mint 80 000 ember jut teljesen tiszta levegőhöz a Földön. De mit értünk tiszta levegőn?

A PM2,5 a jó levegőminőség egyik mutatója és a közegészségügyi kockázat egyik mutatója. A WHO 2021-ben határértéket állapított meg a levegőben lévő PM2,5 mennyiségére, amely nem befolyásolja károsan az egészséget, amit 5 mikrogramm/köbméter értékben határoztak meg.

Kiderült, hogy 2019-ben a világon szinte egyetlen helyen sem mutattak ki ilyen értékeket.

A levegőminőség tanulmányozása globális szinten óriási kihívás. Mérőállomásokból a látszattal ellentétben nincs túl sok, és egyenetlenül oszlanak el. Az ausztráliai Monash Egyetem kutatói más módszereket is alkalmaztak, hogy átfogó képet kapjanak az egész világ átlagos PM2,5-tartalmáról.

A levegőminőségi megfigyelőállomások adatai mellett a műholdas időjárás-érzékelőkből származó információkat is felhasználták. Statisztikai és gépi tudományos módszereket alkalmaztak az adatokra, így átfogó képet kaptak a PM2,5 koncentrációról a bolygó minden szegletében (pontosan minden 10 négyzetkilométeres földrajzi szeletben)

A tanulmány nemcsak a 2019-es állapotot vette figyelembe, hanem a levegőminőség 2000 óta bekövetkezett változásait is.

A jó hír az, hogy az átlagos PM2,5-koncentráció csökkent Európában és Észak-Amerikában, de sajnos nőtt többek között Dél-Ázsiában, Ausztráliában, Új-Zélandon és Latin-Amerikában.

A legmegdöbbentőbb információ, amit a kutatók az adatok elemzéséből megtudtak, hogy a Föld szárazföldi területének mindössze 0,18 százalékán van a WHO által meghatározott határérték alatt, azaz a PM2,5-öt figyelembe véve.

Ezen a területen a világ népességének mindössze 0,001 százaléka, alig több mint 80 000 ember él.

Azt meg kell jegyezni, hogy a PM2,5 koncentrációja állandóan változó érték. mind napi, mind éves szinten.  Az utolsó mérés szerint a leghosszabb ideig - az év 90 százalékában - Dél- és Kelet-Ázsiában volt magas a koncentráció.

A tanulmány csak a PM2,5 részecskéket, azaz a nagyon kis átmérőjű részecskéket vette figyelembe. Az emberre sokkal veszélyesebbek a PM10 részecskék. A kutatók megjegyzik, bármilyen típusú részecske veszélyes lehet az emberi egészségre, különösen, ha valaki naponta belélegzi az azt tartalmazó levegőt.
A világ mely régióiban van még remény? A legtisztább, nagyobb PM2,5-től mentes levegő az USA-ban, a Sziklás-hegységben, Izlandon, Norvégia északi partvidékén és Ausztrália egyes helyein található. Sajnos a lista itt véget ér. Ha nem teszünk határozott lépéseket a PM2,5-szennyezés csökkentésére legalább az ázsiai országokban, a levegő minősége tovább romlik, és ez emberek százmillióinak egészségére lesz káros hatással.

Forrás: 
focus.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Rétegvízzel teszik termővé a sivatagot. De meddig?

Irak elkezdett sivatagi kutakat használni az öntözésben, aminek az eredményeként idén megduplázódott az országban a búzatermő terület, elérte a 8,5 millió danamot, ami kb. 850 ezer hektár.

Kanadai olívaolaj?

A világ meghatározó olajbogyó termesztője, Spanyolország, második éve küzd az aszállyal és a hőséggel. Ennek pedig komoly hatása van az olívaolaj világpiaci árára is. A szélsőséges időjárás a klímaváltozás számlájára írható, aminek a következménye az is, hogy új területek válnak alkalmassá az olajfák telepítésére: történetesen Kanadában is.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Északkeleten jól jönne már a csapadék

A hét első napjaiban még többfelé öntöztek záporok, foltokban nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak, a hét további részében azonban nagyrész napos, száraz idő a jellemző, magas UV sugárzással. A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét első felére ígérkező csapadék.

Növényvédőszer-maradék miatt hívtak vissza kukorica tallért

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) jelenléte miatt a gyártó Good Food Products visszahívta a 2023. szeptember 19-i minőségmegőrzési idejű 105 grammos Sondey Kukorica tallér amaranth és a 105 grammos Sondey Kukorica tallér chia termékeit, az árut Magyarországon a Lidl forgalmazza - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

Az állatok hozzájárulása a klímaváltozáshoz

Az állattenyésztő hajlamos a klímaváltozásra úgy tekinteni, mint aminek elszenvedője az ágazat, a szélsőséges klímavédők pedig épp ellenkezőleg, az állattenyésztést, illetve a húsevést tartják minden probléma okának. Bár ez azért túlzás, mindent összevetve igenis hatással van az állattartás, -tenyésztés a Föld klímájának megváltozására – elsősorban a globális felmelegedésre.

A vasban gazdag ételek felgyorsítják a zsírégetést

A vas alapvető tápanyag az általános egészségünk és a gyorsabb fogyás szempontjából. Sajnos körülbelül 10 millió amerikai szenved vashiányban - köztük 5 millióan vashiányos vérszegénységben. A vérszegénység olyan tünetekkel jár, mint ingerlékenység, súlyos fáradtság, fejfájás, szapora szívverés, általános gyengeség, sőt hajhullás.