Back to top

Moníliafertőzések ideje – növényvédelmi előrejelzés 12. hét

A későn fakadó növények rügyei is megmozdultak, ezzel lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Máris koncentrálhatunk azonban a moníliára, ami virágzáskor fertőzi a csonthéjasokat. Emellett kelnek a levéltetvek és bújnak elő a telelőhelyükről a poloskák is, már most látszik, hogy az idén is gond lesz velük.

Fotó: Pixabay
Kisebb-nagyobb visszaesésekkel, de fokozatosan teret nyer a tavaszias időjárás. A nappali maximumhőmérséklet általában 10-15 °C körül alakul, éjszakánként pedig megszűnnek a fagyok. Az utóbbi napokban átvonult csapadékfrontból csak kevés helyen hullott említésre méltó mennyiségű eső, így továbbra is aszályközeli az időjárás.

A növényzet nélküli megbolygatott szántókon a gyakori viharos szél hatalmas mennyiségű talajt mozgat meg, elszállítva az értékes termőréteget.

A mezőgazdaság számára a sikeres tavaszi munkákhoz már most hiányzik a nedvesség a felső és az alsó talajrétegekből egyaránt.

A mérsékelten melegedő időjárás ellenére már a későn fakadó növények rügyei is megmozdultak. Ez figyelmeztet bennünket arra, hogy lezárult a tél végi lemosópermetezés időszaka. Most már csak a rezes-kénes permetezéseket érdemes végezni, az olajos készítmények kárt tehetnek a virágrügyekben, és ha valamelyik növény elkezd virágot bontani, akkor a

virágzás idejére hagyjuk abba a réztartalmú szerek használatát is. Virágzás után ismét használhatjuk a rézhidroxid és tribázikus rézszulfát alapú készítményeket, de csak szigorúan az engedélyezett dózisban.

A napokban a mandula mellett a kajszi és az őszibarack virágzása is elkezdődik. Ez a fejlődési fázis a legkedvezőbb a virág- és hajtásfertőző monília számára, ugyanis a kórokozó a virágokon keresztül jut be a növényekbe, főként, ha hűvösebb és csapadékosabb a környezet ezekben a napokban. Virágzás idején szerves kontakt és felszívódó gombaölő készítményekkel előzzük meg a fertőzést.

Fotó: Pixabay
A növényeken a katicabogárfajok nagy létszámban kutatnak táplálék után. Ez is jelzi, hogy a tojás alakban áttelelő levéltetvek is megjelentek tápnövényeiken. Táplálkozásuk megkezdődik a ribiszkén, az almán, és folyamatosan a többi növényen is.

Az első napsütés hatására már előbújtak telelőhelyükről a zöld vándorpoloskák és az ázsiai márványospoloskák is.

Létszámuk alapján kijelenthetjük, hogy ebben az évben is gondot fognak okozni, akárcsak a bukszusok rettegett kártevője, a selyemfényű puszpángmoly. Utolsó nemzedékük hernyó alakban töltötte a telet, de a védettebb kertekben már vége a téli nyugalmi állapotnak. A hernyók még néhány hétig táplálkoznak a puszpáng leveleiből, majd bábozódnak és a nyár kezdetén kirajzanak a lepkék. Tavaly a lepkék rajzása június elején kezdődött. Vizsgáljuk át a bokrok közepét is, nehogy meglepetés érjen bennünket. A lepkék rajzása kitűnően megfigyelhető feromoncsapdás módszerrel.

Időszerű a kerti pázsit tavaszi tisztogatása. Távolítsuk el az elhalt leveleket, szellőztessük a gyökérzet talaját,

szórjuk ki a pótlandó tápanyagokat fejtrágya, érett marhatrágya, komposzt kijuttatásával. Árnyékos helyen távolítsuk el a mohát, mert teljesen kiritkítja a gyepet.

Részletes növényvédelmi előrejelzést olvashatnak a www.magyarnovenyorvos.hu honlapon.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2023/12 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

90 ezer hektáron gyérítik a szúnyogokat

A héten 13 vármegye 441 településén, több mint 90 ezer hektáron irtja a szúnyogokat a gyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) - tájékoztatta az OKF hétfőn az MTI-t.

Növényvédelmi Szakmérnöki képzés indul Keszthelyen, a Balaton fővárosában

A Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Növényvédelmi Intézete posztgraduális képzés keretében lehetőséget nyújt agrárszakemberek számára növényvédelmi szakmérnöki szakon. A növényvédelmi szakmérnöki szakirányú továbbképzési szak magyar nyelvű, négy félévet felölelő levelező képzés.

Magas a páratartalom, minden fertőz – növényvédelmi előrejelzés 23. hét

Az időjárási körülmények a betegségeknek és kártevőknek egyaránt kedveztek. Külön ki kell emelni a levéltetűfajok igen erős invázióját, mely szinte minden növénykultúrát érint, de védekezni kell egyebek között a varasodás és a gyümölcsmolyok, valamint a rózsalisztharmat ellen is.

5 étkezési szokás a gyors fogyásért 50 éves kor felett

Amikor azt látjuk, hogy a mérlegen a szám lefelé mozog, nagyszerű érzés, de amikor ezek a számok növekednek vagy stagnálnak, az kissé frusztráló lehet. A megfelelő ételek és az egészséges táplálkozás kulcsfontosságú, ezért a szakértők megosztják a titkot a fogyáshoz, mely 50 éves kor felett is könnyen kivitelezhető.

A zöld színű rózsavirágtól az ehető rózsaszirmokig... Így készítsünk édes rózsavirág csipszet!

60 éves a Budatétényi Rózsakert: Rózsafesztivál különlegességekkel… Hétvégén rózsafesztivál helyszíne volt a Budatétényi Rózsakert, ahol sok különlegességet, többek között a „zöld virágú rózsát” is megcsodálhatták az érdeklődők. A rózsa ráadásul egy ehető, iható, illatával lelket ápoló dísznövény.

A legszebb standok Fehérvárcsurgón

Hatalmas érdeklődés övezte az idei Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok rendezvényeit Fehérvárcsurgón. A színvonalas kiállítás és vásár záró eseménye a közönségdíj és a szakmai díj átadása a legszebb standok készítőinek.

Takarónövény-kísérletek homoki szőlőben

Homokon, ahol az 1 százalékos humusztartalmat már jónak nevezik, a gazdálkodás, főleg a hosszú távra tervező gazdálkodás nagy kihívás. A máshol megszokott módszerek itt nem működnek – igaz, ezek a „megszokott” módszerek máshol, az ország szinte minden területén is rontják a talajt. Egy maroknyi elkötelezett gazda egyesületi keretek között keres megoldást.

Növényvédőszer-piac 2022

A Kynetec Hungary Kft. (volt Kleffmann és Partner Kft.) független piackutató cég 1995 óta tevékenykedik Magyarországon. Kizárólag gazdálkodóktól származó információk alapján méri fel a vetőmag-, a műtrágya és a növényvédőszer-piacot. Alábbi összeállításunk megosztásával is szeretnénk megköszönni a részvételt mindenkinek, akik valamelyik kutatásunkban segítségünkre volt.

Átadták az abdai vásárteret

A magyar gazdaság megerősítése, a családok és a munkahelyek védelme a kormány legfontosabb célja – jelentette ki Nagy István agrárminiszter az Abda Agora átadó ünnepségen.

Meghódította a világot

Éppen tíz éve alapították a Gremon Systems Zrt.-t, hogy döntéstámogató rendszerekkel könnyítsék az üvegházi kertészek munkáját. A két alapító, Lóczi János és Ujszászi András saját tapasztalataik alapján tervezték meg, milyen korszerű számítógépes megoldásokkal tudnák eredményesebbé tenni a termesztést.