Back to top

A biológiai termékek alkalmazása a növénytermesztési technológiák újragondolását teszi lehetővé

A biológiai termékek fejlesztése és mindennapi használata egyre nagyobb hangsúlyt kap a mezőgazdaságban. Nem véletlenül hallunk olyan sokat ezekről a termékekről, hiszen jól illeszkednek a fenntarthatósági és környezetvédelmi intézkedések gyakorlataiba.

A biológiai anyagok lehetnek élő szervezetek vagy élő szervezetekből, természetes forrásokból származó anyagok. A biológiai készítmények természetes megoldásokat kínálnak a gazdálkodóknak és hatékony módon egészítik ki a szintetikus termékeket alkalmazó hagyományos termelést - mutat rá Rácz István, a Corteva Agriscience kiemelt partnerkapcsolati menedzsere.

A biológiai termékek kutatása és forgalomba hozatala ma már minden mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat fenntarthatósági célkitűzései között szerepel, hiszen használatuk olyan eszközt ad a gazdálkodók kezébe, mellyel gazdaságaikba fenntartható, termelékeny és természetes megoldásokat tudnak bevezetni.

Ezek a termékek legtöbbször a természetben már létező anyagokból állnak. Valódi élő szervezetek, mint például a hasznos baktériumok, míg mások, mint például az enzimek, természetes anyagokból származnak.

A biológiai készítmények segíthetnek az európai gazdálkodóknak abban, hogy a Green Deal gyakorlatának megfelelően járjanak el, például a tápanyagveszteség csökkentése érdekében, a talaj termőképességének megőrzése mellett. E cél elérése érdekében a biológiai termékek hatékonyan kiegészíthetik a hagyományos műtrágya-alapú növénytáplálás és a kémiai növényvédelem technológiai elemeit. A gazdálkodók célja mindemellett változatlan: a növénytermesztésben a termés maximális mennyiségének és minőségének biztosítása, mely érdekében nem csak a növényvédelemre, de a növények táplálásában új, természetes források biztosítására, az állomány kondicionálására, ellenálló képességének növelésére is kiemelt figyelmet kell fordítani a technológiákban.

A tápanyag utánpótlásban fontosságát tekintve a nitrogén az elsők között áll. Nélkülözhetetlen a növények egészséges, optimális fejlődéséhez.

Nemcsak nukleinsavak, fehérjék elsődleges alkotóeleme, hanem szerves építőanyaga más bioaktív vegyületeknek is, mint például a klorofillnak. A nitrogén sokféle állapotban megtalálható a természetben, de ezek túlnyomó többsége olyan formában van jelen, amely a legtöbb növény számára elérhetetlen. Vannak azonban olyan endofita mikroorganizmusok, melyek a növénnyel szimbiotikus kapcsolatban élnek és képesek kiegészítő nitrogént juttatni azoknak.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat Magyarországon jelenleg engedélyezés alatt álló, de több európai országban már jól ismert biológiai terméke, a BlueN® Methylobacterium symbioticum SB23 szelektált törzsét tartalmazza, képes megkötni a legnagyobb nitrogén forrásban, a levegőben megtalálható nitrogént. A folyamat során a nitrogenáz komplex működésével a megkötött nitrogén hozzáférhetővé válik a növény számára. A megkötött nitrogén mennyisége a kijuttatás körülményeitől, a növénykultúrától és a környezeti tényezők alakulásától függően 30-60 kg N hatóanyag/hektár lehet.

De vajon mennyiben tér el egy ilyen biológiai termék kijuttatása a már megszokott hagyományos növénytáplálási és növényvédelmi technológiáktól?

Ahhoz, hogy egy ilyen egyedülálló biológiai termék a növénytáplálásban alkalmazható legyen, felhasználását illeszteni kell a meglévő a gyakorlatba. Ennek alapja a termék formulációja, a vízoldható mikrokapszulázott por, ami lehetővé teszi az egyszerű, rugalmas kijuttatását. Azonban mivel élő, organikus anyagról van szó, szem előtt kell tartani néhány fontos szabályt a siker érdekében. A baktériumok érzékenyek a környezetükre és kiemelten fontos, hogy az oldatba kerülés során is biztosítani kell az életfeltételeiket. A permetlé készítése során figyelembe kell venni annak pH értékét (5-8) és klór tartalmát (<2ppm). Amennyiben más növényvédelmi vagy kondicionáló szerrel kombinációban kívánják kijuttatni, meg kell bizonyosodni arról, hogy a partner készítmény nem biocid típusú. A keverhetőségről a Corteva rendelkezik megfelelő adatbázissal, mely számtalan teszt eredménye, ezek rendelkezésre állnak.

mezofalva_22_038.jpg

Fotó: Csatlós Norbert

A kijuttatás során figyelnünk kell a növények állapotára is. A növényvédelemben megszokott, hogy a növény fenológiához időzítjük a kezeléseket.

A BlueN® esetében fontos, hogy legyen megfelelő zöld levélfelület, amire a permetezés történik, stresszmentes, egészséges, intenzíven növekvő állományban. A baktérium a nyitott sztómákon keresztül jut a növénybe, ezért törekedni kell a kora reggeli permetezésre, amikor ezek nyitva vannak. A növény fenológiai állapotánál talán még fontosabb, hogy a tavaszi fagyok elmúltával, legalább egy hetes fagymentes időszak után kerüljön sor a permetezésre és lehetőleg azt követően pár napig ugyancsak ne legyen fagy. A fentieket betartva a BlueN® egy hatékony, természetes biológiai termék, mely kiváló eszköze lehet a fenntarthatóbb növénytermesztésnek, a változó, kihívásokkal teli gazdálkodási környezetben.

Forrás: 
Corteva Agriscience közlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

A Corteva Agriscience vezetői változást jelentett be Magyarországon

Mivel az európai mezőgazdasági piac dinamikus és kihívásokkal teli környezethez való alkalmazkodást igényel, a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat változást jelent be magyarországi vezetőségében: 2023. június 1-jén Borsos László ügyvezető igazgató leköszön tisztségéről, és helyét Sergii Kharin veszi át.

Tovább kell erősíteni a magyar-francia kapcsolatokat

Elkötelezettek vagyunk a magyar-francia agrárszakmai, politikai és kereskedelmi kapcsolatok erősítése mellett – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Claire Legrast, Franciaország budapesti nagykövetét.

A vasban gazdag ételek felgyorsítják a zsírégetést

A vas alapvető tápanyag az általános egészségünk és a gyorsabb fogyás szempontjából. Sajnos körülbelül 10 millió amerikai szenved vashiányban - köztük 5 millióan vashiányos vérszegénységben. A vérszegénység olyan tünetekkel jár, mint ingerlékenység, súlyos fáradtság, fejfájás, szapora szívverés, általános gyengeség, sőt hajhullás.

Egyszerű módszer, hogy ne a rigók szüreteljék le a szamócát

Hobbikertészként csak egészen apró területen van lehetőségem pár tő szamócát termeszteni. Azonban néhány éve nem sokat ettünk belőle, mivel a rigók minden hajnalban leszüretelték az éppen megérett szemeket. Eleinte hálóval próbáltam védeni őket, ami ugyan sikeres volt, de borzasztó macerás, és nem is túl esztétikus...

Új csávázószert készül bevezetni az uniós piacon a Corteva

Az Eden Research plc kérelmezte az Ecovelex™ engedélyezését az Európai Unióban és ezt követően majd az Egyesült Királyságban is benyújtja a kérelmet, forgalmazási partnerével, a Corteva Agriscience vállalattal. Az Eden egy AIM tőzsdén jegyzett vállalat, amely fenntartható megoldásokat fejleszt és szállít növényvédelmi, állat-egészségügyi és fogyasztói termékekhez.

Részben újraindult Románia legnagyobb műtrágyaüzeme

Részben újra elindította a termelést szerdán Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában található Azomures, mely 2021 decemberében állította le a gyártást a magas energiaárak miatt - írta szerdán a Economedia.ro román gazdasági portál.

A „belénk épült” baktérium

Ha tetszik, ha nem emésztőrendszerünkben és testfelületünkön milliárdszám hemzsegnek a baktériumok. És jobban belegondolva, a legtöbb emberi sejtünkben is van egy ősi baktériumtól eredeztetett szervecske.

A WHO nem ajánlja a cukormentes édesítőszereket

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) új iránymutatást adott ki a cukormentes édesítőszerekről (non-sugar sweeteners, NSS), amelyben azt javasolja, hogy ne használjuk ezeket a testtömeg szabályozására vagy a nem fertőző betegségek kockázatának csökkentésére.