Annak érdekében, hogy megkönnyítsék a dolgunkat az egészséges bélrendszer fenntartásában létrehoztak egy útmutatót, mely kidolgozásában három különböző terület szakértője vett részt - Olga Hamilton elismert táplálkozási szakértő, Rose Ferguson, funkcionális orvoslással foglalkozó szakember és Rachel Lopez, edző.
Hogyan lehet javítani a bélrendszer egészségét?
Győződjünk meg róla, hogy az elfogyasztott élelmiszerek változatosak
Rachel Lopez, edző szerint a magas rosttartalmú, összetett szénhidráttartalmú növények a legjobbak a bélrendszer számára.
Az étkezés tervezésénél néhány ember számára nehézséget okoz ennek teljesítése, ezért azt javasolja, hogy a következőkkel kezdjünk:
- Görög joghurt (ha lehetséges, némi tejsavófehérjével keverve, hogy növeljük a fehérje mennyiségét), majd adjunk hozzá némi diófélét (például mandulát), magvakat, chia magot, áfonyát és málnát.
- Ebédre és vacsorára a főtt édesburgonya, edamame bab, zöldbab, vesebab vagy brokkoli nagyszerű kezdetnek, egyes fehérjeforrások, például pulyka, csirke vagy tonhal mellett.
Rágjuk meg alaposan az ételt
Rose Ferguson azt tanácsolja, hogy szánjunk időt arra, hogy minden egyes falatot értékeljünk. A rágás lehetőséget ad az emésztőenzimeknek és a gyümölcsleveknek, hogy hatékonyan lebontsák az ételt.

Minimalizáljuk a feldolgozott élelmiszereket
A vegyi anyagok károsítják a bélrendszert. A feldolgozott élelmiszerekben található összes adalékanyag és mesterséges édesítőszer krónikus stresszt jelent a bélrendszer számára.
Próbáljuk ki az időszakos böjtöt
A cirkadián ritmusú böjt, azt jelenti, hogy az étkezéseinket a testünk belső órájához időzítjük. Ez a böjt lehet nyolcórás ablakon belüli étkezés, de akár 12 órás is. Ha úgy tekintünk a gyomrunkra, mint egy lerakóhelyre az ételek számára, akkor időt kell adnunk ennek a talajnak, hogy feltöltődjön és újratáplálkozzon. Hagyjuk, hogy feldolgozza a kapott táplálékot, megeméssze, majd felvirágozzon.
„Én személy szerint olyan későn eszem, amilyen későn csak tudok, így a napi első étkezésem néhány napon csak 12 órakor történik. Ez nem azt jelenti, hogy kevesebbet eszem, csak az összes étkezésemet sűrített idő alatt végzem el. Az, hogy közel két órával lefekvés előtt eszem, javította az alvásom általános minőségét.
– mondja Rachel Lopez.
„Már egy kis adag fermentált élelmiszer is növeli a bélrendszer mikrobiomját. A legjobb példák a kombucha, a kimchi és a kefir. Azt tanácsolom, hogy ezeket rendszeresen fogyasszuk, de ne nagy mennyiségben egyszerre. A bélrendszernek időre van szüksége az alkalmazkodáshoz, így időt hagyva ezeknek az új probiotikumoknak, hogy megtelepedjenek” – mondja Rachel Lopez.
Próbáljuk ki az almaecetet
Egy felesnyi almaecet egy kis vízben oldva étkezés előtt valóban segítheti az emésztést azáltal, hogy növeli az emésztőnedveket és az enzimeket, amelyek a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék lebontásához szükségesek.
Testmozgás
A mozgás bizonyítottan jót tesz a bélrendszernek. Ami még ennél is jobb lehet, az a szabadban való mozgás, hiszen a napfény és a D-vitamin minden szempontból javítja az egészséget.
Bármilyen edzésforma, ami ösztönzi a tudatos mozgást, szintén hasznos lehet, mint például a jóga, a pilates vagy az úszás. Ezek a mozgásformák csökkentik a krónikus stressz szintjét a szervezetben, és a légzésre összpontosítanak.