Back to top

A propolisz egészségügyi előnyei: gyulladáscsökkentéstől a bőrproblémákig

A propolisz egy gyantaszerű anyag, amelyet a méhek méhviasszal kombinálva állítanak elő. A propoliszt tömítőanyagként használják a méhek a kaptárépítéshez, de az ember számára is hasznos lehet. Méhszurok néven is ismert.

A kutatók úgy vélik, hogy a propolisznak gyulladáscsökkentő tulajdonságai lehetnek, amelyek elősegítik a sebgyógyulást és védik a szervezetet a baktériumoktól és vírusoktól. Segíthet az égési sérülések és a duzzanat enyhítésében is, de erről csak korlátozott számú tanulmány áll rendelkezésre.

A kutatások azt mutatják, hogy a propolisz jótékony hatással lehet különböző egészségügyi problémákra, többek között a fogszuvasodásra, a gyulladásra és az allergiára.

Íme a propolisz legnépszerűbb egészségügyi előnyei.

Támogatja a szájüregi egészséget

Egy 2015-ös áttekintés szerzői megjegyzik, hogy a propolisz segíthet csökkenteni a kalcium-foszfát képződését, amely a foglepedéket okozó fő összetevő. A tanulmány kifejti, hogy a propolisz antibakteriális hatású, mivel segített csökkenteni a baktériumok mennyiségét azoknál az embereknél, akiknek parodontitisük volt. A Centers for Disease Control and Prevention (CDC) szerint a parodontitis egy ínygyulladás, amely akkor alakul ki, amikor baktériumok halmozódnak fel a fogakban és az ínyben. Rossz leheletet, fogérzékenységet és ínyduzzanatot okozhat. Leginkább azokat érinti, akik cukorbetegek és rossz szájhigiéniai gyakorlatokkal rendelkeznek.

Enyhíti a gyulladást

Egy tanulmány áttekintette a propoliszt és klórhexidint tartalmazó szájvizek hatását a fogkővel és ínygyulladással - az ínybetegség egy formájával, amely ínyvérzéshez, érzékenységhez és gyulladáshoz vezet - küzdő egyéneknél.

A kutatók megállapították, hogy a propolisz alapú szájvizek hatékonyan csökkenthetik a lepedéket és a gyulladást.

A klórhexidin termékeknél több olyan személy volt, akinél mellékhatások jelentkeztek, mint például égő érzés, fogak elszíneződése és az ízérzékelés megváltozása. Azonban a tanulmány kis mintán alapul, és nem jelzi, hogy a résztvevők rendszeres dohányosok voltak-e. További kutatásokra van szükség a propoliszt tartalmazó szájöblítők hatékonyságának és biztonságosságának klinikai környezetben történő meghatározásához.

Csökkenti a pattanásokat

A propolisz gyulladáscsökkentő és antibakteriális tulajdonságai ígéretes alternatív megoldássá tehetik a pattanások kezelésére. Egy 40 fős pattanással küzdő résztvevőt vizsgáló tanulmány szerint a propolisz etanolos kivonata hatékonyan kezeli az acne vulgaris-t. A résztvevők jól reagáltak a kezelésre, de enyhe irritáció alakult ki. További vizsgálatokra van szükség a propolisz különböző bőrbetegségekben való alkalmazásának meghatározásához.

Megakadályozza a rák terjedését

Egy tanulmány azt állítja, hogy a propolisznak rákellenes tulajdonságai lehetnek. Segíthet megakadályozni a rákos sejtek szaporodását, és blokkolja azokat az útvonalakat, amelyeken a rákos sejtek egymásnak jeleznek.

Míg egy másik tanulmány azt is állítja, hogy a kínai propolisznak daganatellenes hatása van, és a mellrákban szenvedők kiegészítő kezelésként használhatják.

Felgyorsítja a sebgyógyulást

A legújabb tanulmányok szerint a propolisz segíthet a sebgyógyulási idő csökkentésében. Az orvosok alternatív kezelésként ajánlhatják bőrégések vagy diabéteszes fekélyek esetén. Azonban több bizonyítékra van szükség, amely leírja a propolisz használatát a sebgyógyulásban.

Hogyan használjuk a propoliszt

A propolisz megtalálható szájon át szedhető étrend-kiegészítőként, bőrre kenhető krémként és szájvízként a száj egészségéért. A legjobb, ha egy egészségügyi szolgáltatóval konzultálunk, mielőtt bármilyen propolisz terméket vásárolnánk.

Adagolás: A szájon át szedett propolisz napi 70 milligrammos adagja biztonságosnak tűnik az emberek számára.

Biztonságos a propolisz?

A propolisz termékek kis dózisban alkalmazva biztonságosnak tekinthetők.

A szoptató nők esetében, egészségügyi szolgáltató javasolhatja, a napi 300 milligramm propolisz szájon át történő szedését, mivel a nagy adagok károsak lehetnek.

Terhesség esetén kerülni kell a propolisztermékek használatát, mivel nincs elegendő bizonyíték a terhesség alatti alkalmazásukról. Ha valaki allergiás a méhészeti termékekre, kerülje a krémek használatát, mivel ezek allergiás bőrreakciót okozhatnak.

Potenciális gyógyszer kölcsönhatások

A propolisz kölcsönhatásokat okozhat, ha más gyógyszerek vagy kiegészítők szedése mellett használják. A propolisz lassíthatja a véralvadást, akárcsak olyan gyógynövény-kiegészítők, mint például a fokhagyma, a gyömbér és a ginkgo biloba is hasonló hatással rendelkeznek, így a propolisz mellett történő szedésük növelheti a vérzésveszélyt.

Forrás: 
health.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.