Back to top

Alakulóban a Magyar Precíziós Állattartásért Egyesület

Még ebben a hónapban hivatalosan is megalakul az az egyesület, amely a precíziós állattartás népszerűsítését és hazai elterjesztését tartja legfontosabb feladatának. Az egyesület szervezését elsősorban kutatók, egyetemi szakemberek indították, de azzal a céllal, hogy minél több állattartó a tagja legyen és használja szolgáltatásaikat.

A fejőrobot az egyik legismertebb PLF-technológia
A fejőrobot az egyik legismertebb PLF-technológia
Fotó: Csatlós Norbert
„Az egyesület létrehozásának ötlete régóta többünk fejében motoszkált, részben azért, mert a precíziós gazdálkodás fogalmát a növénytermesztési ágazat használja, emiatt nem jut kellő figyelem a PLF (Precision Livestock Farming) megoldásokra – mondta el a Magyar Mezőgazdaságnak Pajor Gábor állatorvos-adatelemző és informatikus, az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet állattenyésztési kutatásvezetője, az egyesület egyik szervezője. – A fejlett országokban már jó ideje külön társaságokba és szervezetekbe tömörülnek a precíziós állattartók és tenyésztők, ezért úgy gondoltuk, itt az ideje, hogy mi is így tegyünk. Hisszük, hogy

ha kellő figyelmet és képviseletet kapnak a hazai PLF-megoldások, akkor azok elterjedése a hazai mezőgazdaságban is gyorsabb lesz.”

A megalakuló egyesület célja a precíziós állattartás és tenyésztés lehetőségeinek terjesztése, a precíziós megoldások kutatóinak, fejlesztőinek, gyártóinak, kereskedőinek és felhasználóinak összekapcsolása annak érdekében, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű, egészséges állati eredetű élelmiszer kerüljön a fogyasztókhoz, miközben a termelés figyelembe veszi az állatok jóllétét, biztosítja a Föld természeti erőforrásainak és biodiverzitásának megőrzését, a fenntartható és élhető környezetet.

Az alapítók között mások mellett megtaláljuk a MATE és az ELTE kutatóit, akik azt tervezik, hogy az egyesület szakértőként tevékenykedik majd az ágazatban; igyekszik a kutatási eredményeket mielőbb a termelés szolgálatába állítani, hogy a hazai állattenyésztésben a tapasztalat és a megérzés mellett a gazdálkodók az adatokra alapozva hozzák meg döntéseiket.

A fejőrobot gyűjtötte adatok alapul szolgálnak például a takarmányadagok megállapításához
A fejőrobot gyűjtötte adatok alapul szolgálnak például a takarmányadagok megállapításához
Fotó: Csatlós Norbert

„Ezeket az adatokat ma is használhatnák a gazdálkodók, hisz a termelésük során számos olyan eszközzel dolgoznak, amelyek képesek adatokat generálni. Csak ahelyett, hogy információkat nyernének ki ezekből az adatokból, sajnos sok esetben »kidobják« azokat. Ezen is változtatni akarunk”

– mondja Pajor Gábor.

Az egyesület kiadványokkal, oktatással, szaktanácsokkal segítené a gazdálkodókat, de konkrét esetekben szakvéleményt is adnak majd, legyen szó akár a takarmány-összetételről, a tejház működéséről, a trágyakezelésről vagy bármi más, az állattartással összefüggő kérdésről, problémáról. Emellett olyan adatbázisokat kívánnak felépíteni, amelyekből statisztikai adatszolgáltatással segíthetik az ágazati szereplőket. A megalakulás előtt álló egyesület tervei szerint bekapcsolódik a hasonló nemzetközi szakmai szervezeti munkába, és olyan kapocs kíván lenni a hazai állattartásban, amely összekapcsolja a kutatási és termelési folyamatokat, a feldolgozási, kereskedelmi és fogyasztói csoportokat.

A fejőrobottal speciális fejési igények is kiszolgálhatól
A fejőrobottal speciális fejési igények is kiszolgálhatól
Fotó: Csatlós Norbert

„Hiszünk abban, hogy a precíziós állattartási megoldások segítik és támogatják azokat az erőfeszítéseket, amelyek révén megfelelő mennyiségű és minőségű állati eredetű élelmiszerekkel látható el az emberiség, a Föld természeti erőforrásainak megőrzésével. A természetes környezettel való harmonikus együttélés a feltétele az élhető Föld hosszú távú biztosításának. A precíziós megoldások lehetővé teszik, hogy sokkal részletesebb és pontosabb képet kapjunk az állatokról, környezetükről és a gazdálkodás természetre gyakorolt hatásáról. Az így nyert adatok feldolgozásával gazdaságosabban, kisebb, de sokkal több tényezőt figyelembe vevő beavatkozással állítható elő az emberi szükségleteknek megfelelő olyan állati élelmiszer, amely megfelelő mennyiségű és minőségű, egészséges […]” – áll a megalakulás előtt álló egyesület hitvallásában.

Az informális egyesület hivatalos e-mail címmel még nem rendelkezik, de várják az érdeklődők kérdéseit, javaslatait a hungarianplf@gmail.com ideiglenes levelezési címükre.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egyetemen is oktatni kéne a küllemi bírálatot

Tőgymagasság, ágyékerősség a Holstein-fríz fajtánál, combkerekség, csontfinomság a húsmarháknál. Egyek mellett ezeket a tulajdonságokat figyelték a jövő szarvasmarha küllemi bírálói a párizsi SIA mezőgazdasági kiállításon megrendezett szakmai versenyen.

Rekordösszeg az agrárium fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban megítélt támogatások kifizetéséhez kapcsolódóan a magyar költségvetés az idén 750 milliárd forintot biztosít, amelyből 386 milliárd forint már megérkezett az érintettekhez – jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton, Balkányban, egy gazdafórumon.

Az őzgidák megmentése kaszáláskor állatvédelmi kötelesség - ebben is segíthet a drón

Május közepétől a gazdálkodók elkezdik lekaszálni a lucernásokat, réteket széna, illetve szenázs készítés céljából. Ugyanekkor a mezőgazdasági területeken élő állatok szaporodási, utódnevelési időszaka is ekkor zajlik.

Az állatok hozzájárulása a klímaváltozáshoz

Az állattenyésztő hajlamos a klímaváltozásra úgy tekinteni, mint aminek elszenvedője az ágazat, a szélsőséges klímavédők pedig épp ellenkezőleg, az állattenyésztést, illetve a húsevést tartják minden probléma okának. Bár ez azért túlzás, mindent összevetve igenis hatással van az állattartás, -tenyésztés a Föld klímájának megváltozására – elsősorban a globális felmelegedésre.

Életbe vágó vízügyek

Az elmúlt évek tendenciáit figyelve azt gondolhatnánk, darázsfészekbe nyúl, aki a vízgazdálkodással akar foglalkozni. Főleg, ha teszi ezt törvényi szinten.

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Szeretjük az izgalmakat: struccfarm Kemenesszentpéteren

A könyvelőként végzett Nemes Fédra és a kőművesnek tanult Müller Gábor Kanadában töltötte húszas éveit. Kalandvágyból indultak útnak, de egy idő után már nagyon hiányzott a család, így 2001-ben hazatelepültek. Biztosak voltak benne, hogy farmot szeretnének, mivel Gábor vidéken nőtt fel és mindig szeretett volna saját állatokat.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a természetet. Ilyenkor a kirándulók, túrázók, kutyasétáltatók könnyen egy szorosan kötődő „baráttal” lehetnek gazdagabbak hazatértükkor, a kullanccsal. Ezekről a pókszabásúakról kért általános tájékoztatást az Ökológiai Kutatóközpont munkatársaitól Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője.

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.