Back to top

Két év alatt 100 helyet javított a MATE a QS agrártudományi rangsorában

Újabb 50 helyet javított és ezzel a 151-200. helyet érte el a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem a világ egyik legelismertebb felsőoktatási rangsorán, a Quacquarelli Symonds (QS) 2023-as agrártudományi ranglistáján. Ezzel az eredménnyel a valaha volt legjobb pozíciót érte el az egyetem és a világ legjobb 12 százalékába került a számára legfontosabb tudományterületen.

A 2022-ben produkált 50 helyes előrelépés után idén ismét 50 pozíciót javított a MATE, amivel két év alatt már 100 helyes javulást könyvelhet el az intézmény az agrárképzéseket kínáló egyetemek között. Ezzel a MATE Magyarországon az 1., Közép-Kelet-Európában a 6. pozíciót foglalja el, amivel ismét egy lépéssel közelebb került céljához, hogy a régió első számú agráregyetemévé váljon.

A 2023-as rangsor a világ egyre fokozódó nemzetköziesítési trendjét felismerve először értékelte az egyetemek aktív nemzetközi tudományos kapcsolatainak földrajzi sokszínűségét. Ezen a téren a MATE kiterjedt és folyamatosan bővülő európai, ázsiai, afrikai és amerikai akadémiai partneri hálózatának köszönhetően kiemelten teljesített.

A kiváló rangsoreredmény annak is köszönhető, hogy jelentősen növekedett az egyetem magas idézettségű folyóiratokban megjelent tudományos közleményeinek száma, és azokat egyre többen is idézik, ami a MATE kutatásainak szélesebb elismertségét jelenti.

„Egyetemünk 2021. február 1-jei megalakulása óta kiemelt hangsúlyt fektet az oktatás-kutatás teljes megújítására, a külföldi hallgatók intenzív toborzására, a publikációs tevékenység tudatos erősítésére, és arra is, hogy minél több projektben és minél szorosabban együtt tudjunk működni a legmodernebb technológiákat alkalmazó hazai és nemzetközi stratégiai partnereinkkel. Ennek köszönhető az, hogy a MATE partnerhálózata a rangsor által vizsgált ötéves időszakban már több mint 300 intézményre terjedt ki, kutatóink pedig ez idő alatt 56 ország szakembereivel publikáltak közös tudományos eredményeket” – hangsúlyozta Dr. Gyuricza Csaba rektor.

A felsőoktatási intézményeket minősítő brit Quacquarelli Symonds (QS) március 22-én tette közzé az aktuális QS World University Rankings by Subject ranglistáját, melynek összeállításakor az agrár tudományterületen összesen 1274 egyetemet elemeztek a tudományos és munkaerőpiaci hírnév, a közlemények idézettsége, az oktatók publikációs tevékenysége és a nemzetközi kutatási háló alapján.

A magyar egyetemek közül a Debreceni Egyetem a 251-300. helyen követi a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemet az agrártudományi rangsorban.

Forrás: 
MATE közlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Jelentősen nőtt a beruházások volumene az ingatlanberuházások, a feldolgozóipar és a mezőgazdaság területén

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint 2023 első negyedévében a beruházások mértéke éves alapon 2,8 százalékkal mérséklődött.

Zavarosan indult a felvidéki agrár-ágazat éve

Nehéz időket kell megtapasztalniuk a szlovákiai gazdáknak. Nyakukon a támogatási kérelmek leadása, de újak és sokszor kidolgozatlanok, előkészítetlenek a követelmények. A kormány – és vele az agrárminiszter – cseréje emellett csak mellékes eseménynek tűnik. Az agrárminisztérium vezetőinek cseréjéhez lassan már hozzászoknak.

Embertelen körülmények a német ültetvényeken

A német ültetvényeken dolgozó idénymunkások olyan körülmények között dolgoznak, amelyek az emberi méltóságot csorbítják, derül ki az Oxfam nemzetközi humanitárius szervezet legfrissebb felméréséből.

A falusi élet

Zebegény Szőnyi szemével – A falusi élet címmel nyílt meg május 20-án a Szőnyi István Emlékmúzeum kétrészes kiállítássorozatának első tárlata Zebegényben.

Kína népességcsökkenése a dollár megerősödését eredményezte

A magyar élelmiszer-termelés kihívásairól és lehetőségeiről rendezett konferenciát a Gazdálkodás agrárökonómiai tudományos folyóirat szerkesztőbizottsága május 25-én, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen. Az évente megrendezett tematikus konferencia célja, hogy támogassa a hazai agrárgazdaság elméleti és gyakorlati témáiról, kérdéseiről szóló, minőségében színvonalas publikációkat.

Medvecukor helyett glicirrizint az édesgyökérből!

Magyar termesztés- és gyártástechnológiára alapozva hoz létre egy magyar-üzbég vegyesvállalat édesgyökér-feldolgozó üzemet Üzbegisztánban. A lassan befejezéshez közeledő projektben három magyar vállalkozás érdekelt, a technológiát pedig a MATE kutatói szállítják.

Hogyan ne okozzon fejtörést az e-permetezési napló?

2023. január 1-jétől a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felületén kell vezetni az elektronikus permetezési naplót. A gazdálkodók tapasztalatai szerint ez akár napi több óra adminisztrációt is jelenthet, így sokan igyekeztek a kitöltést a növényorvosokra testálni, holott az nem az ő dolguk. Erre jelenthet megoldást a napokban piacra került applikáció.

Marad a záporokkal tarkított kora nyári idő

A május közepét jellemző esős időjárás után az elmúlt egy hétben már kevesebb helyen öntözte záporokból, zivatarokból származó csapadék a földeket. Az előzőleg átnedvesedett talajon a meleg idő hatására gyors fejlődésnek indultak szántóföldi növényeink, de az időjárás most a gyomok növekedéséhez és a kórokozók elszaporodásához is kedvező körülményeket teremtett.

Gyors, egyszerű megoldás az MBH Banknál a mezőgazdasági támogatások előfinanszírozására

Az Egységes Kérelmek keretében járó mezőgazdasági támogatások akár napokon belüli előfinanszírozását lehetővé tévő termékkel bővítette kínálatát az MBH Bank.