Back to top

Fenntartható legeltetési projektet indítanak

A Kolozsvári Agrártudományi és Állatorvostudományi Egyetem (USAMV) is részt vesz partnerként a Grazing4AgroEcology (G4AE) projektben, amelyet az Európai Unió mintegy 3 millió euróval (1,2 milliárd Ft) finanszíroz.

Fotó: Pixabay

A projekt az innovatív megoldások népszerűsítésével támogatja a gazdálkodókat a legeltetésen alapuló gazdálkodási rendszerek gazdaságilag életképessé tétele érdekében. Ugyanakkor a projekt fő célja egészségesebb élelmiszerek előállítása, kisebb környezetterheléssel.

"Az egyetem koordinátorként vesz részt a projektben, és csatlakoznak hozzánk az AgroTransilvania Klaszter gazdálkodói és sikeres erdélyi mezőgazdasági szövetkezetek tagjai. Hisszük, hogy az ilyen partnerségek az alapjai a már bevált megoldások megvalósításának

Sajnos jelenleg a legeltetés erőteljes visszaesésének lehetünk tanúi Romániában, ami komoly veszélyt jelent e törékeny rendszerek jövőjére nézve, amelyektől az egyik legfontosabb nemzeti érték, a biológiai sokféleség fennmaradása múlik”

– mondta Prof. Dr. Mugurel Jitea, az USAMV Kertészeti és Vidékfejlesztési Kar igazgatója.

A németországi Grünlandzentrum által európai szinten koordinált G4AE projekt 3,5 évig, 2026 februárjáig tart.

"A projekt hozzájárul az Európai Unió Európai Zöld Paktumának a biológiai sokféleség helyreállítására, a talajszennyezés csökkentésére és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére vonatkozó célkitűzéseinek eléréséhez. Azt látjuk, hogy Európában gyorsan eltűnnek a legeltetésen alapuló gazdálkodási rendszerek.

A negatív tendenciák megfordítása érdekében fogyasztóként támogatnunk kell az olyan gazdaságokból származó agrár-élelmiszeripari termékek felhasználását, ahol a legelőt környezetbarát módon használják fel"

- mondta a projekt koordinátor, Dr. Arno Krause.

Fotó: Pixabay
A projekt 18 konzorciumi partnert foglal magában összesen nyolc EU-tagállamból, amelyek különböző legeltetési gyakorlatokat képviselnek: Franciaország, Németország, Írország, Olaszország, Hollandia, Portugália, Románia és Svédország.

A hálózat „többszereplős” megközelítésen alapul, amelynek középpontjában a gazdálkodók és a reprezentatív gazdálkodói csoportok állnak, akik akadémikusokkal, tanácsadókkal, az agrár-élelmiszeripar képviselőivel és fogyasztói csoportokkal együttműködve a helyi igényekhez igazodó megoldásokat valósítanak meg.

További információ: grazing4agroecology.eu

Forrás: 
Agroberichten Buitenland

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Már néhány szem pollen végzetes lehet a macskák számára

Azok a liliom imádó kerttulajdonosok, akiknek macskája is van, jó ha tudják, hogy ezek a pompás virágok nagyon veszélyesek az állatokra nézve. Ha szőrmókunk a kelleténél kíváncsibb természetű és szívesen időzik a virágok közelében, azonnal vigyük állatorvoshoz, ha különös jeleket tapasztalunk nála.

Hány állategységtől ipari a mezőgazdaság?

Az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága elfogadta az ipari kibocsátások csökkentését célzó uniós szabályokkal kapcsolatos álláspontját, amibe beleértik a legnagyobb állattartó gazdaságok kibocsátását is. Véleményük ellentétben áll a mezőgazdasági bizottságbéli társaikéval. Utóbbiak most benyújthatják saját módosító indítványaikat a zárószavazásra.

Villanypásztor legelőre és kiskertbe is

A Déli Farm Kft. a hobbiállattartóktól a legnagyobb mezőgazdasági termelőkig mindenkinek kínál egyénre, gazdaságra szabott megoldásokat. Csak a haszonállat tartáshoz kapcsolódó termékeik is több, mint tízezret számlálnak, de ez nem meglepő, hisz állatfajonként is több eltérő tartástechnológia létezik.

A látogatók előtt született tevecsikó a Szegedi Vadasparkban

Április elején igazi különlegességben lehetett része a Szegedi Vadaspark látogatóinak, élőben követhették nyomon egy tevecsikó születését, a kis csődör azóta megerősödött, szépen beilleszkedett a felnőttek közé - tájékoztatta Veprik Róbert igazgató szerdán az MTI-t.

Természetes megoldások bolhák ellen

A bolhák igazán bosszantó kis teremtmények, parazita módjára élősködnek, betegségeket terjesztenek, rendkívül irritáló nyáluk egyeseknél kellemetlenül viszkető, hólyagos kiütéseket okoz. Mit lehet felhozni mentségükre? Semmit.

Élelemforrás embernek, állatnak: a batáta kisüzemi termesztésre is alkalmas

Az emberek többségének a batátáról még mindig az ugrik be elsőre, hogy Afrika növénye. Ez egyébként nem igaz, Közép-Amerikából származik, és a legnagyobb termelője Kína. Itthon is termesztjük, a szupermarketekben és a zöldségeseknél is van belőle. A növény termesztésének toplistáját Európában Portugália vezeti, de nálunk is egyre népszerűbb. Vannak már néhány száz hektáros termelők is, de alapvetően a kis gazdaságok növénye.