Back to top

A leghatékonyabb élelmiszerek a máj egészségéért

A máj egy olyan szerv, amelyre az emberek nem gyakran gondolnak, vagy nem beszélnek róla (ellentétben a bélrendszerrel, az aggyal és a szívvel), pedig lehetetlen nélküle élni. A máj felelős a méreganyagok tisztításáért a vérből, az emésztéshez fontos epe termeléséért, a véralvadási funkció fenntartásáért és a szervezet energiaellátásáért.

Sajnos az Egyesült Államokban egyre nő a májproblémákkal küzdő emberek száma. Becslések szerint a felnőttek 24 százalékának van nem alkoholos zsírmájbetegsége (NAFLD), egy olyan állapot, amikor a zsír felhalmozódik a májban. Az étrend közvetlenül befolyásolja a máj egészségét, beleértve a NAFLD megelőzését is. Ám a máj egészségére szakosodott dietetikusok szerint a babnak rengeteg előnye van.

Miért olyan jó a bab a máj egészségére?

Dr. Jinan Banna, dietetikus, hangsúlyozza, hogy amikor a máj egészségéről van szó, az étrend kiemelten fontos. "A máj egészsége a teljes táplálkozási mintával függ össze, nem pedig egy adott elemmel" - mondja.

Ha azonban valaki a máj egészségét szem előtt tartva szeretne étkezni, szerinte a bab beépítése az étkezésekbe remek kiindulópont.

Dr. Banna szerint a bab rostokat, fehérjét, összetett szénhidrátokat, antioxidánsokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, melyek közvetlenül támogatják a máj egészségét. Tudományos vizsgálatok azt mutatják, hogy a magas rosttartalmú étrend közvetlenül csökkenti a NAFLD kockázatát, és azok számára, akiknek NAFLD-jük van, hatékony kezelésként szolgál. (Fontos tudni, hogy a NAFLD visszafordítható és gyógyítható.)

"Az összetett szénhidrátokat tartalmazó élelmiszerek hangsúlyozása fontos a máj egészsége szempontjából" - mondja Dr. Banna. Az összetett szénhidrátok ugyanis olyan vitaminokat és tápanyagokat tartalmaznak, amelyek támogatják a májműködést és az anyagcserét, segítenek a vércukorszint stabilan tartásában, és összefüggésben vannak a gyulladások csökkentésével. A bab nagyobb mértékű beépítése az étkezésekbe közvetlenül támogatja a májat, és csökkenti a NAFLD kockázatát.

De van egy másik élelmiszer is, amely szintén nagy hatással lehet: a lenmag.

Miért hatékony a lenmag a máj szempontjából?

"A lenmag egyike azon nagyon kevés élelmiszereknek, amelyek nagy mennyiségben tartalmaznak gyulladáscsökkentő omega-3 zsírsavakat, amelyek jótékony hatással lehetnek a máj egészségére és különösen a nem alkoholos zsírmájbetegségekre" - mondja Andy De Santis, dietetikus.

A lenmag magas omega-3 tartalma azért olyan figyelemre méltó, mert közvetlenül összefüggésbe hozták a májzsír csökkentésével. Emellett a babhoz hasonlóan De Santis szerint a lenmag is jó rostforrás. "A lenmag nagy mennyiségű oldható rostot tartalmaz, amelynek egyedülálló előnyei vannak a vércukorszint és a vér koleszterinszintjének csökkentésében. Az emelkedett vércukorszint és koleszterinszint a májbetegségek és számos más betegség kockázati tényezője" - mondja De Santis.

A vércukorszint és a koleszterinszint emelkedésének megakadályozása fontos módja annak, hogy gondoskodjunk a májunkról.

Emellett De Santis szerint a lenmagban magas a polifenoloknak nevezett antioxidánsok egy speciális típusa, amelyekről szintén kimutatták, hogy támogatják a májat.

Egy másik ok, amiért De Santis a lenmagot ajánlja a máj egészségére, az az, hogy szuper sokoldalúan felhasználható. Könnyen hozzáadhatók joghurthoz, zabpehelyhez, turmixokhoz és pékárukhoz. De Santis szerint vásárolhatunk őrölt lenmaglisztet is, amelyet szintén be lehet építeni az ilyen típusú ételekbe, hogy simább, kevésbé ropogós állagú legyen.

Egyéb módok a máj támogatására az étkezésen keresztül

Mindkét szakértő megismétli, hogy a máj támogatása nem csak egyetlen konkrét élelmiszer fogyasztásán múlik; minden, amit eszünk és iszunk, jótékony vagy káros módon hat a májra. "Mivel ezek növelhetik vagy súlyosbíthatják a zsírmájbetegség kockázatát, vigyáznunk kell a cukorral édesített italok fogyasztásával, valamint a telített zsírok, például a magas zsírtartalmú tejtermékek, a vörös húsok és a feldolgozott húsok fogyasztásával" - mondja De Santis.

Dr. Banna ezt azzal egészíti ki, hogy az ultra-feldolgozott élelmiszerek szintén nem tesznek jót a máj egészségének.

Dr. Banna szerint ehelyett a tápanyagokban gazdag ételek fogyasztását kell előtérbe helyezni, beleértve a gyümölcsöket, zöldségeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, babot, hüvelyeseket, dióféléket és magvakat.

Forrás: 
parade.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Új vezérigazgatója lesz júliustól a Penny Magyarországnak

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc csütörtökön az MTI-vel.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Fejlesztések a dunaharaszti italgyárban

A Coca-Cola HBC Magyarország mintegy 23 millió euró (mintegy 8,7 milliárd forint) értékben fejleszti gyártási és logisztikai kapacitásait Dunaharasztiban - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

Már kóstolható az Ország Söre!

A magyar sörkedvelő közönség szavazatainak összesítése alapján az egyik legtrendibb és legizgalmasabb kisüzemi sörtípust képviseli a 2023-as Ország Söre, amit mostantól dobozban, a PLACC Fesztiválon pedig már csapolt formában is kóstolhatnak a fogyasztók.

A megfizethetetlen ár a fenntartható étrend legfőbb gátja

Egyre többen vannak, akik anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy fenntartható módon étkezzenek, derült ki a WWF tizenkét országra kiterjedő felméréséből. Az idén a megkérdezettek 56%-a, 2021-hez képest 9%-kal többen válaszolták, hogy nem tudják megfizetni a fenntartható étrendet. Muszáj csökkenteni az egészséges élelmiszerek áfáját, érvel a WWF németországi szervezete.

Növényvédőszer-maradék miatt hívtak vissza kukorica tallért

Nem engedélyezett növényvédőszer-maradék (klórpirifosz) jelenléte miatt a gyártó Good Food Products visszahívta a 2023. szeptember 19-i minőségmegőrzési idejű 105 grammos Sondey Kukorica tallér amaranth és a 105 grammos Sondey Kukorica tallér chia termékeit, az árut Magyarországon a Lidl forgalmazza - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) csütörtökön az MTI-vel.

A teljes magyar agráriumra pozitívan hat a MATE és a NAGISZ Csoport új együttműködése

A minőségi termékfejlesztés, a precíziós gazdálkodás dinamikus fejlődése és az agrárszakember-utánpótlás biztosítása érdekében a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem stratégiai együttműködési megállapodást kötött a NAGISZ Zrt.-vel Nádudvaron.

A vasban gazdag ételek felgyorsítják a zsírégetést

A vas alapvető tápanyag az általános egészségünk és a gyorsabb fogyás szempontjából. Sajnos körülbelül 10 millió amerikai szenved vashiányban - köztük 5 millióan vashiányos vérszegénységben. A vérszegénység olyan tünetekkel jár, mint ingerlékenység, súlyos fáradtság, fejfájás, szapora szívverés, általános gyengeség, sőt hajhullás.

Különleges, melegkedvelő zöldségek

A saját veteményeskertben az a legjobb, hogy olyan növényeket is megtermeszthetünk, amikhez egyébként nem jutnánk hozzá boltokban, sőt gyakran még piacokon sem. Ezzel lehetőség nyílik szélesíteni a repertoárunkat, a változatos táplálkozás pedig előnyös... Ezk a zöldségek annyira szeretik a meleget, hogy külön örülnek annak, ha nyáron vetjük őket, és persze öntözéssel segítjük a gyors kikelést.