Back to top

Megnyílt a a Mecsek Discovery Center (MDC) Pécs mellett

VR-technológiával, digitális terepasztallal és kilátóval is várja a látogatókat a Mecsek Discovery Center (MDC) Pécs közelében az Árpádtetőn, a Mecsextrém erdei kalandpark szomszédságában. A beruházás horvát-magyar együttműködésben, Európai Uniós támogatással egy nemzetközi ökoturisztikai fejlesztés részeként valósult meg.

A Mecsek Discovery Center a legkorszerűbb pedagógiai és ismeretterjesztő eszközökkel, a Mecsek természeti és kulturális értékeit holisztikus, élményszerű módon mutatja be. Ahogy a magyar erdők, úgy a Mecsek is egyre népszerűbb turisztikai célponttá vált. Erdeink ökoszisztéma szolgáltatásai között pedig az elmúlt időszakban kiemelt jelentősége lett a rekreációs-turisztikai funkcióknak.

20230322_pel_7982.jpg

Fotó: Pelsőczy Csaba

A városi embereket segítenünk kell abban, hogyan, hová és mikor érdemes kirándulniuk. Támogatni és ösztönözni szükséges a környezettudatos látogatási szokások kialakulását – hangsúlyozta Szentpéteri Sándor az Agrárminisztérium Erdészeti Fejlesztéspolitikai és Innovációs Főosztály vezetője megnyitó beszédében.

A közel ötszáz négyzetméteres központban száznegyven négyzetméteres interaktív kiállítással várják a látogatókat,

ahol digitális terepasztal, VR-technológia, az egykori Mecsek kulcsosházait szimbolizáló „beltéri” turistaház, diorámák, mesesarok, „gasztro-élményterminál” és egyéb interaktív eszközök segítik az élményszerű ismeretszerzést.

20230322_pel_8105.jpg

Fotó: Pelsőczy Csaba

A fejlesztést egy horvátországi partnerrel közösen elnyert, csaknem 1,7 millió eurós INTERREG pályázatból finanszírozta az erdőgazdaság. A horvátországi partner, Pitomaca önkormányzata az együttműködés keretében egy új kilátót, látogatóközpontot és borospincét épített. A közös projekt eredményét jelentik azok a digitális megoldások, három (magyar, horvát, angol) nyelvű applikációk is, amelyek a 21. segítenek felfedezni az egymástól távolabb fekvő régiókat és ösztönözni a természetjárást.

20230322_pel_8062.jpg

Fotó: Pelsőczy Csaba

A Mecsekerdő Zrt. az erdőgazdaságok között is élen jár a turisztikai szolgáltatások fejlesztésében. Nemrégen adták át a Zselicben a megújított Almamelléki Erdei Vasutat, a mostani fejlesztés eredményeként pedig teljesen megújult és új funkciókkal bővült Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola. A látványos természetismereti és kultúrtörténeti bemutatót kiegészítő mobiltelefonos applikáció nemcsak a kiállításon kalauzolja végig a látogatókat, hanem a központból induló, Árpádtető környéki, közel öt kilométeres Mókus erdei tanösvényen is.

Forrás: 
AM közlemény

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A Festetics-örökség

Festetics-örökség néven 2019-ben indult el egy tematikus turisztikai projekt több településen átívelve, hálózatba kapcsolva egy sor Festetics-kötődésű helyszínt a Keszthely–Gyenesdiás–Hévíz körzetben, négy évszakos kulturális kínálatot nyújtva ezzel. Számos egyéb intézmény mellett a MATE Georgikon Lovasoktatási és Lótenyésztési Központja is részese az együttműködésnek.

A hűség ritka érték

Manapság a hűség kezd kiveszni az emberek jellemtárából. Cserélődnek a párkapcsolatok, a barátok, a munkahelyek, az állandóságnak leáldozott, a múlt elfeledett értéke maradt csupán, mi egykoron magától értetődő volt. A nyolcvanéves Mák József még a régi szellemben nevelkedett, jól példázza mindezt, hogy szakmai életútja páratlan módon fél évszázadig egy szolgálati helyhez kötődött.

Méhészkedés háború idején

Ütött-kopott kamion áll meg az ismerős nagylucskai méhész háza előtt. A jármű ponyvája ugyancsak szakadozott, felfedezni vélek rajta néhány golyó ütötte lyukat is. Vászja, a sofőr, igazán nem mondható bőbeszédűnek. Kérdő tekintetem láttán csak annyit jegyez meg, hogy a kamiont az unokaöccsével közösen használja.

Rekordösszeg az agrárium fejlesztésére

A Vidékfejlesztési Programban megítélt támogatások kifizetéséhez kapcsolódóan a magyar költségvetés az idén 750 milliárd forintot biztosít, amelyből 386 milliárd forint már megérkezett az érintettekhez – jelentette ki Nagy István agrárminiszter szombaton, Balkányban, egy gazdafórumon.

Gazdag állat és növényvilággal vár „Somogy zöld szíve”

Páratlan szépségű, terjedelmes méretű erdők ölelésében található „Somogy zöld szíve”, Kaszó. A KASZÓ Zrt. Somogy megye dél-nyugati részén mintegy 15.000 hektáros egybefüggő állami erdőt kezel, valamint csaknem 24.000 hektáros vadászterületen gazdálkodik. Az elmúlt években 41 hektár erdőt telepítettek és 765 hektárnyit újítottak fel.

Az ázsiai lódarazsak „már a spájzban vannak”

Az ázsiai lódarázs (Vespa velutina) Délkelet-Ázsiában őshonos, társas életmódú darázsfaj. India északi területeitől Kínán és az Indokínai-félszigeten át Indonéziáig mindenütt előfordul. Nagyjából húsz évvel ezelőttig a magyarországi fauna szempontjából semmilyen szerepe nem volt ennek a fajnak...

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Köszönet az agrárszakképzésben dolgozó pedagógusoknak

„Kell egy alkalom, hogy kilépve a hétköznapokból, ünnepelhessünk. A pedagógusok is magvetők, akik sok fiatalban plántálták el a tudás magvait”- köszöntötte Nagy István agrárminiszter a megjelent tanárokat, oktatókat a Magyarországon 1952 óta minden év június első vasárnapján megrendezett Pedagógus Nap alkalmából szervezett kitüntetésen.

Az EU megkettőzi nyáron az erdőtüzeket oltó légiflottáját

A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített légiflottáját - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.

Tovább kell erősíteni a magyar-francia kapcsolatokat

Elkötelezettek vagyunk a magyar-francia agrárszakmai, politikai és kereskedelmi kapcsolatok erősítése mellett – jelentette ki Nagy István agrárminiszter, aki hivatalában fogadta Claire Legrast, Franciaország budapesti nagykövetét.