Back to top

Olvasni lehet a talajszelvényből

A gyümölcstermesztés sikerében is meghatározó tényező a talaj, ez volt a Lucza kertész praktikum szabadföldi továbbképzés-sorozat egyik központi témája a MATE gyümölcstermesztési kutatóállomásain. A talajtermékenység megőrzése és javítása mellett növényvédelmi, élettani és szakmapolitikai tájékoztatók is elhangzottak.

Érd határában, az Elvira-majorban az 1950-es évek óta foglalkoznak gyümölcskutatással, mondta Lakatos Tamás, a MATE Kertészettudományi Intézet Gyümölcstermesztési Kutatóközpont vezetője. A kísérleti ültetvények és génbankok körülbelül 60 hektáron terülnek el, közülük a harmadik nyaras intenzív cseresznyeültetvényt láthattuk, ahol fajta- és alany-, valamint koronaforma-kísérleteket állítottak be. A terület talajadottságai nagyon jók, a löszön kialakult csernozjom talaj termőrétege 30-90 centiméter.

Sok mindenre lehet következtetni a föld színéből
Sok mindenre lehet következtetni a föld színéből
Fotó: Horváth Csilla
Avatott szemmel már a talajszelvényről sok minden leolvasható, derült ki Kovács Károly, a Miskolci Egyetem munkatársa elemzéséből. Az érdi termőtalaj valószínűleg valamilyen természetes gyep, változatos lágyszárú vegetáció alatt alakult ki. Ha elég a csapadék, a mi klímánkon a természetes növényzet az erdő, ami kevesebb szerves anyag felhalmozódásával jár a szinte folyamatos lebontó folyamatok miatt.

Füves területeken azért lesz több humusz a talajban, mert nyáron és télen szünetel a lebomlás, több szerves anyag halmozódik fel.

Ennek a termékeny A-szintnek már a színe is jelzi, hogy körülbelül 2,5-3% lehet a humusztartalma. Alatta fokozatosan nő a mésztartalom, ami a lösz alapkőzetből ered. A hazai löszök 25-30% mésztartalommal rendelkeznek, de a talajképződési folyamatok a felszínen csökkentik ezt az arányt.

A termőréteg alól szedett talajminta erősen pezsgett a rácsöpögtetett 10%-os sósav hatására, ami 10-15%-os mésztartalomra utal. A lösz alapkőzet még átjárható a gyökerek számára, 120-130 cm mélyen is lehet gyökérmaradványokat találni. Vízháztartás szempontjából a csernozjom igen kedvező szerkezetű, bár, valószínűleg a munkagépek miatt, legfölül erősen tömörödött réteg alakult ki.

Rohamosan pusztul a termőtalaj, figyelmeztetett Daoda Zoltán
Rohamosan pusztul a termőtalaj, figyelmeztetett Daoda Zoltán
Fotó: Horváth Csilla
Személyes ismeretségben kell lenni a talajjal, hangsúlyozta Daoda Zoltán, az AGRO.bio Hungary Kft. szakmai igazgatója, és folyamatosan be kell ruházni, hogy jó állapotban maradjon. Tragikus a világon a talajpusztulás, az EU-ban óránként 11 hektárt veszünk ki a termelésből, aminek csak a harmada az infrastruktúra vagy ipari célú kivonás. Minden eszközt meg kell ragadni, hogy javítsuk a humusztartalmat, ami a talaj értékét adja. Ehhez folyamatosan takart felszín szükséges és az, hogy minél hosszabb ideig legyenek élő gyökerek a talajban. A tarlómaradványok vagy a nyesedék célzott lebontásával közvetlenül növelhető a szerves anyagok mennyisége, amihez cellulózbontó baktériumokat hívhatunk segítségül. Talajalgák segíthetnek a vízmegtartásban, nitrogénkötő baktériumok a levegő nitrogénjének hasznosításában.

Magyarország élen jár a talajmikrobák használatában, 1980-ban jelent meg az első ilyen termék,

és a gazdálkodók használják is a sokféle új készítményt, mondta Daoda Zoltán.

Fotó: Horváth Csilla

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Északkeleten jól jönne már a csapadék

A hét első napjaiban még többfelé öntöztek záporok, foltokban nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak, a hét további részében azonban nagyrész napos, száraz idő a jellemző, magas UV sugárzással. A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét első felére ígérkező csapadék.

Szeptember 29-ig lehet pályázni a BASF innovációs versenyére

Május 30-tól szeptember 29-én éjfélig küldhetik be pályázataikat azok a magánszemélyek vagy startupok, akik a zöld és a digitális átállás terén fejlesztenek új megoldásokat. A nemzetközi verseny nyertese 5000 eurós támogatásban részesül. A BASF harmadik alkalommal szervezi meg az Innovation Hub versenyt, ami a tiszta technológiákra, a körforgásosságra és a „termelőtől az asztalig” megoldásokra összpontosít.

A bioműrágya válasz lehet a magas ásványi műtrágya árakra

A bioműtrágya előállításához többek között kommunális hulladékot használnak.

Közvetlenül beküldhetőek az adatok a Nemzeti Talajtani Adatbázisba

Elindult a Nébih új szolgáltatása, amely lehetővé teszi a közvetlen adatbeküldést a talajvizsgálatokat végző laboratóriumok számára a Nemzeti Talajtani Adatbázisba. A frissített WEB-API szolgáltatás WSDL leírása elérhető a hivatal honlapján.

Már bekövetkezett a peronoszpórafertőzés

Az idén tavasszal kedvezett az időjárás a peronoszpórafertőzésnek, megjelentek az első olajfoltok a szőlő levelén. Egyelőre nem mindenütt látványosak, de a sok eső miatt bárhol elindulhatott a kórfolyamat, amit felszívódó szerekkel célszerű blokkolni.

Talajvizsgálat másképpen

A talaj termőképessége annak fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságain alapszik, és közrejátszik benne a szennyezőanyagok jelenléte is. A fizikai jellemzők határozzák meg a talaj szerkezetét, porózusságát, vízmegtartó képességét, ami a talajélet szempontjából is fontos.

Olajos magvak piaci kilátásai

Magyarországon az utóbbi öt évben folyamatosan csökken a repce termőterülete, az idén körülbelül 180 ezer hektárról fogják betakarítani. A piaci helyzetet sok minden befolyásolja, leginkább az Európában várható bő termés, hosszú távon pedig a biodízel-termelés visszaszorulása.

Marad a záporokkal tarkított kora nyári idő

A május közepét jellemző esős időjárás után az elmúlt egy hétben már kevesebb helyen öntözte záporokból, zivatarokból származó csapadék a földeket. Az előzőleg átnedvesedett talajon a meleg idő hatására gyors fejlődésnek indultak szántóföldi növényeink, de az időjárás most a gyomok növekedéséhez és a kórokozók elszaporodásához is kedvező körülményeket teremtett.

Gyorsítja a felmelegedés a növények fejlődését

Kedvez a mezőgazdaságnak a mostani időjárás, a felmelegedés gyorsítja a növények fejlődését - olvasható a Fruitveb Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács közleményében.

Országos küldöttgyűlést tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara országos küldöttgyűlést tartott a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeumban, Gödöllőn. Ez eseményen Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének köszöntőjét követően Nagy István agrárminiszter az orosz-ukrán háború hazai agráriumra gyakorolt hatásairól szólt.