Back to top

Megkóstolná a nyomtatott tortát?

Egy kutatótcsoport olyan robotot tervezett, mely képes egy torta megsütésére, elkészítésére maximum hét összetevő felhasználásával. Ez jelenleg a legtöbb összetevő, melyeket kezelve egy robot képes ételt "nyomtatni".

A tudósok a programozható "cukrászuk" létrehozásához speciális fúvókákkal láttak el egy 3D nyomtatót, melyek képesek a kiválasztott élelmiszer összetevő adagolására. Ezután pedig beprogramozták, hogy ezeket egymásra rétegezzék, ezzel létrehozva a süteményt - számol be az innovációról a Science.

Az első próbálkozások háromszögletű édes trutyikat eredményeztek, azonban a kutatóknak végül sikerült kidolgozni a nyerő receptet, mellyel a létrehozott alakzat már megtartotta a formáját.

A lágyabb összetevőket, például a zselatint vagy a banánpürét olyan szilárdabbakba ültették be, mint a földimogyorókrém vagy a nutella, és mindezt gondosan adagolt kekszmorzsával erősítették meg. Ezután a külső kérget lézerrel pirították meg, és a tetejét tortabevonóval és cseresznye glazúrral díszítették. Így sikerült egy sajttortához hasonló édességet alkotniuk.

Watch a 3D-printer create a seven-ingredient cheesecake cake

Az újdonság varázsának ellenére azonban nem valószínű, hogy egyhamar cukrászversenyeket fog nyerni ez a "robot cukrász".

Egyetlen szelet "kinyomtatása" ugyanis nagyjából 30 percet vesz igénybe.

A jövőben azonban ennek a rendszernek egy továbbfejlesztett változata már segítségére lehet azoknak, akik utálnak a konyhában tevékenykedni. Egy "étel nyomtató" pedig abban is segítségünkre lehet, hogy precízen beállított tápanyag- és kalóriatartalmú ételeket alkosson, ami a szigorú diétát követő emberek számára óriási segítség lehet.

Forrás: 
Science

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ha kigyomláltuk a vadkomlót, együk meg! Az egyik legdrágább zöldféle

Talán sokkoló lehet, ha megtudjuk, hogy a világ legdrágább zöldsége az, amit sok helyen gyakran gyomnövénynek tartanak, míg a németek, franciák és belgák akár 1000 eurót is képesek fizetni kilójáért. Vajon miért olyan kívánatos a vadkomlócsíra?

A fagylalt, amely megdöntötte a Guinness-rekordot

A világ legdrágább fagylaltját Japánban lehet megkóstolni, feltéve persze, hogy az árától nem szédül meg az ember.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a Penny Magyarországnak

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc csütörtökön az MTI-vel.

Műanyag újrahasznosítás kamerával?

A műanyagok hatékony újrahasznosítását segíti majd az a speciális kamera, ami felismeri az anyag összetételét.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Megszületett az első robotméh

Kicsit nagyobb, kicsit nehezebb az igazinál, de a vezérlésnek köszönhetően sok mindenre használható lesz.

Fejlesztések a dunaharaszti italgyárban

A Coca-Cola HBC Magyarország mintegy 23 millió euró (mintegy 8,7 milliárd forint) értékben fejleszti gyártási és logisztikai kapacitásait Dunaharasztiban - közölte a társaság szerdán az MTI-vel.

Már kóstolható az Ország Söre!

A magyar sörkedvelő közönség szavazatainak összesítése alapján az egyik legtrendibb és legizgalmasabb kisüzemi sörtípust képviseli a 2023-as Ország Söre, amit mostantól dobozban, a PLACC Fesztiválon pedig már csapolt formában is kóstolhatnak a fogyasztók.

Ismét megünneplik a Szent Iván éjt Tarcalon

Egy nem nagy, de annál kedvesebb rendezvényre szeretnék felhívni a figyelmet: Palásthy Katalin, a tarcali Katica Vendégház tulajdonosa ismét megrendezi a Szent Iván-napi nyitott kert elnevezésű eseményét, amelyben gasztrokiállítók, ezoterikus előadók, finom falatok és hűs borok kapják a főszerepet; a napot pedig tradicionális tűzgyújtás zárja. 

A megfizethetetlen ár a fenntartható étrend legfőbb gátja

Egyre többen vannak, akik anyagi okok miatt nem engedhetik meg maguknak, hogy fenntartható módon étkezzenek, derült ki a WWF tizenkét országra kiterjedő felméréséből. Az idén a megkérdezettek 56%-a, 2021-hez képest 9%-kal többen válaszolták, hogy nem tudják megfizetni a fenntartható étrendet. Muszáj csökkenteni az egészséges élelmiszerek áfáját, érvel a WWF németországi szervezete.