A tudósok a programozható "cukrászuk" létrehozásához speciális fúvókákkal láttak el egy 3D nyomtatót, melyek képesek a kiválasztott élelmiszer összetevő adagolására. Ezután pedig beprogramozták, hogy ezeket egymásra rétegezzék, ezzel létrehozva a süteményt - számol be az innovációról a Science.
A lágyabb összetevőket, például a zselatint vagy a banánpürét olyan szilárdabbakba ültették be, mint a földimogyorókrém vagy a nutella, és mindezt gondosan adagolt kekszmorzsával erősítették meg. Ezután a külső kérget lézerrel pirították meg, és a tetejét tortabevonóval és cseresznye glazúrral díszítették. Így sikerült egy sajttortához hasonló édességet alkotniuk.
Az újdonság varázsának ellenére azonban nem valószínű, hogy egyhamar cukrászversenyeket fog nyerni ez a "robot cukrász".
A jövőben azonban ennek a rendszernek egy továbbfejlesztett változata már segítségére lehet azoknak, akik utálnak a konyhában tevékenykedni. Egy "étel nyomtató" pedig abban is segítségünkre lehet, hogy precízen beállított tápanyag- és kalóriatartalmú ételeket alkosson, ami a szigorú diétát követő emberek számára óriási segítség lehet.