Back to top

Két hatásos vakcina madárinfluenza ellen

Egy holland állatorvosi kutatóközpontban laboratóriumi körlmények között két vakcina is hatékonynak bizonyult a madárinfluenza ellen, jelentette be a holland kormány. A közlemény szerint a vakcinák nemcsak a betegség tüneteivel szemben nyújtottak védelmet a kontrollált környezetben végzett első kísérletben, hanem a terjedését is megakadályozták.

Fotó: Pixabay
Az egyik vakcinát a francia Ceva Animal Health, a másikat a német Boehringer Ingelheim állította elő.

Az utóbbi évben világszerte elterjedt a madárinfluenza, eddig több mint 200 millió haszonállatként tartott madarat pusztított el. Terjedésének nemcsak a tojás drágulása lett a következménye, hanem egyre erősíti az aggodalmakat, emberi fertőzésre képes mutációja jön létre.

Egy össz-európai program keretében Hollandiában tojótyúkokon, Franciaországban kacsákon, Olaszországban pulykákon, Magyarországon pedig pekingi kacsán tesztelnek madárinfluenza elleni oltóanyagokat.

A kísérletek többségében meglévő vakcinák széles körű alkalmazhatóságát vizsgálják, amiket az Európában elterjedt H5N1 törzsre adaptáltak.

A kutatás következő lépésében a laboratóriumi vizsgálat alapján telepi kísérletek kezdődnek annak megállapítására, hogy az ígéretesnek tűnő vakcinák szélesebb körű alkalmazás esetén is hatásosak-e. Legalább egy évig vizsgálják telepi körülmények között a vakcinák hatását, hogy meggyőződjenek róla, állományszinten milyen hosszú immunitásra lehet számítani a különböző hatóanyagoktól.

Forrás: 
Reuters

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az állatok hozzájárulása a klímaváltozáshoz

Az állattenyésztő hajlamos a klímaváltozásra úgy tekinteni, mint aminek elszenvedője az ágazat, a szélsőséges klímavédők pedig épp ellenkezőleg, az állattenyésztést, illetve a húsevést tartják minden probléma okának. Bár ez azért túlzás, mindent összevetve igenis hatással van az állattartás, -tenyésztés a Föld klímájának megváltozására – elsősorban a globális felmelegedésre.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Rendkívüli állapot a madárinfluenza miatt

Brazíliában három vadon élő madárban mutatták ki a nagy patogenitású H5N1 madárinfluenzát május közepén, és azonnal 180 napra szükségállapotot hirdettek az országban, hogy megakadályozzák az átterjedését a baromfitelepekre.

Élelmiszer tiszta forrásból

Mindenkinek szüksége van egy menedékre, és nemcsak nekünk, embereknek, hanem a minket körülvevő élőlényeknek is, különösen manapság, amikor egyre kevesebb élőhely marad nekik. A mi menedékünket másokkal is szeretnénk megosztani, azáltal, hogy tiszta forrásból származó valódi élelmiszereket készítünk – mondta tudósítónknak Farkas Richárd Márk, megfogalmazva a Menedék Ökokert mottóját.

Feloldották a madárinfluenza miatt elrendelt területi korlátozásokat Magyarországon

Feloldották a madárinfluenza miatt elrendelt területi korlátozásokat Magyarországon - közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI-vel.

Felszámolás vagy áttelepítés?

Az Európai Bizottság május 2-án jóváhagyta a holland kormány tervét, amely bizonyos esetekben kárítaná az állattenyésztőket, ha azok a nitrogénszennyezés csökkentésére irányuló holland törekvésekkel összhangban önként bezárják az állattenyésztő gazdaságaikat. Ez persze nem jelenti azt, hogy mondjuk ne települhetnének át akár hazánkba is...

Korszerű takarmánygyártás, megújuló energiatermelés

Növekedés a köbön! Így is értelmezhető az, amit idős Bárány László, a Baromfi Coop és a Mastergood alapító-tulajdonosa a cég gazdasági filozófiájáról vall, természetesen a folytonos tanulást sem elfelejtve.

Ahol az állattenyésztésé a vezető szerep

Április közepén érdekes szakmai tanácskozást tartottak Nádudvaron, a Nagisz Zrt. központi irodájában. Benedek Fülöp, a Nagisz Zrt. és a Hage Zrt. igazgatóságának az elnöke üdvözölte Pásztor Szabolcs országos főállatorvost és Vajda Lajost, az Országos Járványvédelmi Központ igazgatóját. A Nagisz Zrt.-t Kovács Herman vezérigazgató, Csirkés László általános vezérigazgató-helyettes, Pece László termelési igazgató és Tóth Sándor gazdasági igazgató képviselték.

Big Brother a tojóházban

Egyre fontosabb kérdés, hogy hogyan viselkednek a tojótyúkok, amikor nem ketrecben tartják őket.

Lassult a mezőgazdasági felvásárlási árak emelkedése márciusban

Márciusban 21,9 százalékponttal lassult a mezőgazdaság termelői árak emelkedése: a felvásárlási árak átlagosan 5,1 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban a februári 27,0 százalékos emelkedéssel szemben - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adataiból.