Back to top

Eredetjelölés az osztrák közétkeztetésben

Az osztrák gazdaszövetség régi követelése, hogy a tej, a hús és a tojás eredetének a jelölését tegyék kötelezővé a közétkeztetésben, és a szervezet végre elérte a célját, adta hírül az Österreichische Bauernzeitung, a szövetség lapja.

Fotó: Pixabay
Az osztrák agrárminisztérium adatai szerint átlagosan napi 3,5 millió adag ételt fogyasztanak házon kívül kívül az osztrák polgárok, és ebből 2,2 millió adagot közétkezdében. A rendelet célja, hogy a fogyasztók tisztában legyenek vele, honnan származik a ételek elkészítéséhez felhasznált tej, hús és tojás.

A hatályos szabályozás szerint a következő ételek, illetve a következő alapanyagok használatával készült ételek esetében kell egyértelműen és átláthatóan megadni a származási országot: tojás és tojástermékek, marha-, sertés-, baromfi-, juh-, kecske- és vadhús, tej és tejtermékek.

Hús esetében azt kell feltüntetni, hogy az adott állat melyik országban született, és hol hizlalták és vágták. Tej esetében azt az országot kell jelölni, ahol a tehenet fejték. Tojásnál azt az országot kell feltüntetni, ahol a tojóállomány van. A származási nyilatkozatot jól olvashatóan és jól látható formában kell kihelyezni. Pontosan meg kell adni, hogy a termékek melyik országból (pl. Ausztria), szövetségi államból vagy régióból származnak.

Forrás: 
Österreichische Bauernzeitung

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

"Made in Germany"

A német kormány jóváhagyta a Cem Özdemir szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági miniszter által előterjesztett, az eredetmegjelölésről szóló rendeletet. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a csomagolatlan húsokon is fel kell tüntetni a származás helyét.

Kabáról indult hazai térhódítása

A chilipaprika érdekes helyet foglal el a kultúrnövények között. Zöldségként termesztik, de élvezeti termékként, fűszerként fogyasztják. A gyógyhatással is rendelkező bogyót egyre többen kedvelik hazánkban is, és gyorsan terjedő népszerűségéhez jelentősen hozzájárult a Chili Hungária Manufaktúra.

9 szénhidrát, amelyekre szükségünk van az étrendünkben

Bár a szénhidrátoknak rossz híre van, amiért túl gyorsan megemelik a vércukorszintet, nem minden szénhidrát egyforma. Míg a finomított szénhidrátokban és hozzáadott cukorban gazdag étrend összefüggésbe hozható a betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek fokozott kockázatával, néhány szénhidrátban gazdag élelmiszer hihetetlenül tápláló, és megvédheti az egészséget.

Jégbe álmodott pezsgő a Törley-től

Egy rejtélyes és hatalmas, négytonnás jégkocka jelent meg egy hete a Millenáris Széllkapu Parkban. Az olvadó műalkotás mélyén pedig egy 80 cm magas Törley Ice palack lapult. Ezzel fény derült az idei nyár egyik legnagyobb rejtélyére is.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma fontolgatja a csokoládés tej betiltását az iskolai étkezdékben

Az iskolai étkeztetésre vonatkozó új szabályok megállapításakor az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) az ízesített tej - beleértve a csokoládés, epres és más fajtákat - betiltását javasolja az általános és középiskolákban, mivel aggályosnak tartja a hozzáadott cukrok mennyiségét, ami a gyerekekre kifejezetten káros.