0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Magyarország kimaradt az EU mezőgazdasági mentőprogramjából

Az Európai Unió, Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának (AGRIFISH) március 20-i ülésén Janusz Wojciechowski mezőgazdasági biztos közölte az EU mezőgazdasági minisztereivel a Bizottság azon döntését, hogy a mezőgazdasági tartalékot, 53 millió eurós (21,2 milliárd Ft) közép- és kelet európai segélyprogramra fordítja.

A rendkívüli segítséget kérő hat tagállam közül azonban csak Lengyelország, Románia és Bulgária került be a segélyprogramba, Csehország, Szlovákia és Magyarország pedig kimaradt belőle.

Az Euractiv beszámolójában megjegyzik, hogy különösen Szlovákia és Magyarország támogatási kérelmeit utasították el, miután a Bizottság elemezte a helyi gabonapiacokat.

Az uniós segélyek nagy részét – 30 millió eurót – Lengyelországnak szánják, míg Bulgária 17, illetve Románia 10 millió eurót kap.

Nagy István agrárminiszter hétfőn az MTI-nek azt nyilatkozta, hogy „Brüsszel ismét kettős mércét alkalmaz”, „a Bizottság döntése súlyosan diszkriminatív és szakmai tévedésen alapul”.

A Bizottság azt állítja, hogy az Ukrajnából beáramló gabona nincs lenyomó hatással a gabonapiaci árakra. Míg azonban a rotterdami tőzsdei ár jelenleg 300 euró körül mozog tonnánként, addig Magyarországon ez az ár 217 euróra csökkent tonnánként.

– mondta Nagy István agrárminiszter. Hangsúlyozta, hogy a határozat felülvizsgálatát kérte a Bizottságtól. „Statisztikai adatokkal és számokkal bizonyítottuk, hogy a magyar gazdálkodókat óriási károk érik, mert a szolidaritási folyosón bekerülő gabona nem jut el rendeltetési helyére, hanem Magyarországon marad. A Bizottság nem szakmai, hanem politikai döntést hozott” – tette hozzá a miniszter.

Forrás: Agroberichten Buitenland