Back to top

Változatosság télen a konyhában

Az utóbbi 50-70 évben a mezőgazdasági sokféleség (agro-biodiverzitás) nagymértékben lecsökkent. Ez világosan látszik abból, hogy napjainkban mindössze 20 növényfaj adja az emberiség növényi táplálékának 80%-át, pedig világviszonylatban körülbelül 3000 táplálkozásra alkalmas növényfajt ismerünk.

Ezt úgy érzékelhetjük leginkább, hogy bepillantunk az éléskamránkba, vagy egy áruház zöldség-gyümölcs osztályára és végiggondoljuk, hányféle növényből tudnánk ételt főzni, majd visszatekintünk a múltba és felidézzük, nagyanyáink ehhez képest mekkora erőforrásokkal gazdálkodtak. Az évszakok előrehaladtával azonban egyre nehezebb gyümölcsszükségletünket kielégíteni, és ez a régi időkben sem volt másként.

A húsos som éretlen bogyóit valaha az olajbogyóhoz hasonlóan tették el
A húsos som éretlen bogyóit valaha az olajbogyóhoz hasonlóan tették el

A téli hónapokra eltűnik a kertekből, piacokról és ezáltal az asztalunkról a savanykás meggy, a gurulós málna, a mézédes dinnye és a csemegeszőlő is. Az év közben extenzív módon, vagyis kevés gondoskodással megtermelt, méltán sokat bizonyított, őshonosnak tartott gyümölcsfajainkra természetesen ma is számíthatunk a házikertjeinkben.

Ezek közül sok permetezés nélkül is nagy terméshozamot produkál, ha a meghatározó első 4-6 évben, a koronaalakítás időszakában kellően figyeltünk rájuk. Nézzük meg, melyek azok a gondozásra sem szoruló, de manapság is beszerezhető növényfajok, amelyeket a téli táplálkozás színesítésére használt a régebbi korok embere. Bizony a pincében elvermelt gyökérzöldségek és alma, valamint a padláson tartott dió mellett számos más növényfajt is használtak elődeink. Ezek közül manapság csak a birsalma ismertebb széles körben.

Ezeket a titokzatos növényeket nem találjuk meg a boltok polcain, azonban van néhány közös tulajdonságuk: őshonosak, vagy néhány száz éve a Kárpát-medence növényzetéhez tartoznak – őszi sétáink alkalmával könnyedén gyűjthetünk belőlük kis kosárra valót, illetve legtöbbjük csak hőkezelés, feldolgozás után válik fogyaszthatóvá.

Némi elszántságot és munkát igényelnek, de az eredmény kárpótol a fáradozásért.

Érdemes megvárni, míg a bokron érik be a naspolya
Érdemes megvárni, míg a bokron érik be a naspolya
A naspolya (Mespilus germanica) felhagyott zártkertek növénye, régebben igen elterjedt volt. Az éretlen naspolya belseje krémszínű, kemény, még nem érdemes fogyasztani. Vagy a fán hagyva kivárhatjuk, amíg a gyümölcsök ehetők lesznek, vagy a leszedett naspolyát szellős, sötét és hűvös helyen tárolhatjuk. Az érett naspolya bronzbarna, rugalmas, érintésre nyomódik, húsa barna, puha és „szottyos”, illata kellemes, a héj nem penészes.

Fogyasztható nyersen, a héjból egyszerűen kikanalazva az értékes belső részt.

Szitán áttörve, héjától és magvaitól megszabadítva főzhetünk belőle lekvárt, akár cukormentesen is, de pürét, kocsonyát, sajtot, sőt almával vagy banánnal keverve, sütőpapíron elterítve, alacsony hőfokon szárítva aszalványt is. Rosttartalma rendkívül magas, így diétás étrendekbe is beilleszthető.

A vadkörte vagy vackor sokféleképp felhasználható
A vadkörte vagy vackor sokféleképp felhasználható
A vadkörte (Pyrus pyraster) hazánkban szintén őshonos, előfordul erdőszéleken vagy művelésből kivont területeken és legelőkön hagyásfaként. Már az ókorban is ismerték. Fája keresett bútorfa és szobor­alapanyag. Termése szeptemberben és októberben érik, kövecses húsú és igen fanyar. Hogy már biztosan érett legyen, általában a lehullott gyümölcsöt szedjük össze, de ha nincs türelmünk kivárni a hullást, a fa alá terített ponyvára is le lehet verni a termést.

A friss gyümölcsből készíthetünk kompótot, szószt, szörpöt, levét kipréselve pedig musthoz hasonló italt kapunk.

Régen leggyakrabban kemencében aszalták, de vadalmával keverve ecetet is készítettek belőle. A megbarnult és puha termésből pálinka főzhető, bár cukortartalma alacsony, így ez nem gazdaságos.

A kökényt otthoni fagyasztás után is fogyaszthatjuk nyersen
A kökényt otthoni fagyasztás után is fogyaszthatjuk nyersen
A kökény (Prunus spinosa) Európában mindenhol őshonos, hegyoldalak, erdőszélek, cserjések, napfényes erdők növénye. Irodalmunkban és népdalainkban is többször említik, így biztos, hogy a történelmi időkben nagyobb volt a jelentősége, mint napjainkban.

Az érett kökény savanykás, fanyar, de ehető keménységű. Színe hamvaskék vagy fekete. Ez attól függ, hogy a hamvasságát adó viaszrétege ledörzsölődött-e felületéről vagy sem.

Nyersen fogyasztani és feldolgozni is dércsípés után érdemes. A kirándulásainkat azonban nem kell emiatt a novemberi fagyokig halasztgatni, az augusztus végén, szeptember elején szüretelt kökényt kisebb adagokban a fagyasztóba tehetjük. Készíthetünk belőle lekvárt, kocsonyát, de bort és likőrt is. Spanyolországban neves ital a kökényből készült parachán. Savanyú íze miatt a feldolgozáskor nagy mennyiségű cukrot kíván, fogyasztásakor vegyük ezt figyelembe.

Húsos som vadon termő változata
Húsos som vadon termő változata
A húsos som (Cornus mas) egész Európában elterjedt, melegkedvelő növény. Dísznövényként is érdemes említeni, mert sárga virágai igen korán, még lombfakadás előtt virítanak. Már a honfoglalás előtti időkben is ismerték.

Korábbi jelentőségét jól mutatja, hogy neve több településnevünkben megjelenik: Somló, Somlyó, Som, Somos.

Az éretlen termését az olajbogyóhoz hasonlóan már az ókor óta szokás sós vagy ecetes vízben eltenni, köménymaggal ízesítve. Bogyója ovális, egymagvú, éretten sötétbordó. A korai virágzás miatt nyár végére teljesen beérik és lehullik, érdemes előtte leszüretelni. Íze nyersen csipkebogyóra, vörös áfonyára emlékeztet, igen fanyar. Leggyakrabban lekvárt készítenek belőle, mely remek kísérője vadsülteknek, de pálinkája is közismert.

A madárberkenyét ajánlatos csak főzve fogyasztani
A madárberkenyét ajánlatos csak főzve fogyasztani
A madárberkenye (Sorbus aucuparia) is egész Európában elterjedt növény, a dombvidékektől a magashegységekig bárhol találkozhatunk vele vadon, de dísznövényként parkokban is gyakran ültetik.

Bogernyőben nyíló virágaiból narancsszínű, kesernyés, kimagasló C-vitamin-tartalmú bogyók fejlődnek, melyek dércsípés után nyersen is ehetők.

Javasolt azonban inkább csak hőkezelés után fogyasztani, mert érzékenyebb gyomrú egyéneknél panaszokat okozhat a benne található paraszorbinsav. Érdekessége, hogy az élelmiszeripar is felfedezte magának: belőle vonták ki először a szorbit nevű édesítőt és a szorbinsav nevű tartósítószert is. A dércsípte érett bogyókat gyűjthetjük, készíthetünk belőle aszalványt, lekvárt, zselét, melyek vadhúsok mellé kitűnőek, de süteményekbe is tehetjük, egyes vidékeken pedig borkészítésre is használták.

Legismertebb vadgyümölcsünk a csipkebogyó
Legismertebb vadgyümölcsünk a csipkebogyó
A csipkebogyó (Rosa canina) hazánkban őshonos, erdőszéleken, cserjésekben gyakori növény, dísznövényként is előfordul, emiatt körültekintően gyűjtsük: csak pormentes, forgalomtól elzárt területen szedjük. Ha termése narancssárga, még nem teljesen érett, míg a sötétvörös és puha bogyó túlérettséget jelez.

Bár a túlérett bogyó íze édes, C-vitamin-tartalmának nagy része ekkorra elvész. Ilyenkor nyersen is megkóstolhatjuk, vigyázva, hogy a szőrös magbél ne kerüljön a szánkba.

Tápértéke akkor a legmagasabb, ha leszedés után azonnal feldolgozzuk. Készíthetünk belőle áztatással teát, aszalványt, szörpöt, lekvárt, sőt préselhetünk belőle olajat, de lisztté is őrölhetjük. Lisztje értékes fehérjéket és rostokat tartalmaz, sütés közben hagyományosan használt lisztjeinkhez keverhetjük.

Ebből a rövid felsorolásból is kitűnik, hogy eleink talán szegényesebben éltek, mint mi, de biztosan színesebben táplálkoztak.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2023/1-2. számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Tanösvényekkel és kilátókkal várnak a Veszprém környéki erdők

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. csaknem 50 000 hektár, állami tulajdonú területet felügyel és gondoz több mint 50 éve. 2018 óta, több mint 83 hektár területen végeztek újerdő telepítést és közel 300 hektáron erdőfelújítást.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.