Back to top

A brazil tölcsérjázmin károsítói

Brazil tölcsérjázmin (Mandevilla sanderi) igen látványos, Dél-Amerikában őshonos örökzöld kúszó dísznövény, a kutyabengefélék családjába tartozik. Tudományos nevét a 18. században kapta Henry Joseph Mandeville angol diplomatáról, lelkes kertészről.

A nemzetség több faja is ismert és termesztett, ilyen például a brazil szereleminda (Mandevilla sanderi), a félörökzöld chilei tölcsérjázmin (Mandevilla laxa), vagy a fényes, kerekded levelű bolíviai meténggyökér (Mandevilla boliviensis).

A brazil tölcsérjázmin tavasszal virágba borul és egészen őszig díszíti környezetét tölcsérszerű, ragyogó, különböző színű virágával. Magról és dugványokról (vízben és földben is) könnyen szaporítható. Ajánlatos a növényt ősszel, virágzás után megmetszeni, ezzel serkentve az új hajtások növekedését és a következő évi bőséges virágzást. Könnyen növekszik, elérheti az 5 méteres magasságot is. Hogy nálunk is megőrizze kezelhető formáját, az oldalhajtásokat két rügyre kell visszametszeni. A fiatal hajtások megkapaszkodnak a támberendezésen.

Nyáron a szabadban nagy konténerben is tarthatjuk
Nyáron a szabadban nagy konténerben is tarthatjuk

Ültetéséhez semleges kémhatású, jó vízáteresztő képességű talaj javasolt. Az állandó, világos helyet kedveli, de a déli tűző napot kerüljük. Mozgatásra, különösen a növekedés és virágzás idején, érzékeny.

Rendszeres öntözést igényel, nyáron hetenként 2-3 alkalommal, télen sokkal ritkábban. Megfelelő növekedéshez és virágzáshoz rendszeresen tápoldatozni kell. Igényli a párás környezetet, amit rendszeres permetezéssel érhetünk el, vagy nedves kavicságyat terítsünk a cserepe alá.

A tölcsérjázminok egyre népszerűbb növényeknek számítanak Magyarországon, és örömmel láttam, hogy a kacsafarkú szender (Macroglossum stellatarum), 2021-ben az év lepkéje is kedveli.

A kúszó tölcsérjázmin kiválóan alkalmas a lugasok felfuttatására, szépen díszíti a pergolákat, jól mutat a teraszos rácson, de cserepes növényként vagy konténerben is tartható. Nyár elejétől kezdve a szabadban tarthatjuk dísznövényként. Sajnos a növény tejnedve mérgező hatású, metszésekor ajánlatos védőkesztyűt használni, mert nedvének bőrirritáló hatása van.

Kacsafarkú szender szívogat a Mandevilla virágában
Kacsafarkú szender szívogat a Mandevilla virágában

Termesztése során talán a legnagyobb gondot a sárga mozaik vírus okozza, ami ellen a védekezés a megelőzéssel kezdődik.

Az egészséges növény leggyakrabban a szívó kártevők közreműködésével kapja meg a vírust a beteg növénytől, ezért mindent meg kell tennünk, hogy szívó kár­tevők (levéltetvek, pajzstetvek, takácsatkák stb.) ne legyenek a növényen.

A megjelenő rovarokat permetezéssel (Admiral, 5 ml/10 l víz) lehet elpusztítani.

A gombabetegségek közül leggyakrabban a Stemphylium gomba fertőzi és károsítja ezt a növényt. Az általa okozott levélfoltosság ovális foltok képződésében és a levél sárgulásában nyilvánul meg. A levélfoltok közepe világosabb, a szélük nagyon sötét. A fertőzés hatására a levelek sárgulnak, ezáltal a növény veszít szépségéből.

A sárga mozaik vírus fertőzésétől a szívó kártevők elleni védekezéssel óvhatjuk meg
A sárga mozaik vírus fertőzésétől a szívó kártevők elleni védekezéssel óvhatjuk meg

Állati kártevők közül a gyapjas pajzstetű, molytetvek, tripszek, levéltetvek, pajzstetvek és a takácsatkák komoly kárt okozhatnak, ezért a növényeket javasolt rendszeresen ellenőrizni.

Szükség esetén kezeljük rovarirtó szerrel. A gyapjastetű gyakran található a leveleken, a levélerek és a levél hónaljában és a hajtásokon. A gyapjastetvek szívása foltosodást és csökött növekedést okoz, ráadásul a kártevő mézharmatot ürít, ami elősegíti a korompenész megtelepedését. A gyapjastetvek ellen gyakran az a legjobb megoldás, ha kontakt növényvédő szerbe mártott ecsettel vagy vattával lemossuk a növényt és eltávolítjuk a kártevőt.

Gyakori betegsége még a hajtás szürkerothadása. A hajtások és a levelek megbarnulnak és elszáradnak, végül a növény elhal.

A szürkerothadás elleni védekezés során távolítsuk el a beteg hajtásokat, aztán permetezzünk gombaölő szerrel (Amistar – 7-10 ml/4-10 l víz, Vitisan SP – 30-50 g/10 l víz, Topas 100 EC – 5 ml/10 l víz), amivel a kórokozó terjedését megelőzhetjük.

Ősszel, mielőtt behozzuk a növényt a lakásba, meg kell győződni, hogy nincs-e rajta valamilyen károsító, ezután célszerű egyharmadára visszametszeni. Szívós növény, a telet jól viseli, ha hűvös, világos helyen, körülbelül 15 °C-os helyiségben tartjuk. Télen heti egy öntözés elegendő a számára.

Forrás: 
Kerti Kalendárium
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kerti Kalendárium 2023/1-2. számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Részben újraindult Románia legnagyobb műtrágyaüzeme

Részben újra elindította a termelést szerdán Románia legnagyobb műtrágyaüzeme, a Marosvásárhely határában található Azomures, mely 2021 decemberében állította le a gyártást a magas energiaárak miatt - írta szerdán a Economedia.ro román gazdasági portál.

Öt vidám asztali -és partidekor-ötlet muskátliból a nyári összejövetelekhez

Legyen szó születésnapról, kerti partiról vagy egy laza grillezésről - megannyi apropónk lehet arra, hogy összehozzunk egy kellemes hangulatú nyári találkozót. A sikeres parti legfontosabb elemei nemcsak a jó társaság, a finom ételek és italok, hanem a szép dekoráció is: miért ne használhatnánk erre a célra muskátlit?

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

A meztelencsigák rejtett világa

Kevés kutatás irányult a meztelencsigákra, holott a körülbelül harminc magyarországi fajuk közül öt-tíz lehetséges vagy aktuális kártevő. Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetében 2018 óta tart a hazai meztelencsiga-fauna szisztematikus feltárása, és ez idő alatt hét, a magyar faunában új vagy bizonytalan adattal rendelkező faj került elő.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

A tavasz idén sem maradt el

Az idei ültetési szezonra, az anyák napjára, valamint a ballagásra való fölkészülést megannyi kérdés, bizonytalanság előzte meg, a növényházi kertészek, a díszfaiskolai termelők és a dísznövény-kereskedők sem voltak könnyű helyzetben. Nemcsak az elszabadult infláció, a mindenkit sújtó drágulás, hanem a hűvös, csapadékos tavasz is kiszámíthatatlanná tette, hogy milyen lesz a kereslet, a vásárlási kedv.

Egy egész sor károsítónak kedvez az idő – növényvédelmi előrejelzés 22. hét

Alig van növényfaj, ami ne lenne levéltetves, rajzik az almamoly, fertőz a lisztharmat, mindent lerágnak a csigák, kezdődik a cseresznyelégy szezonja, és még hosszan sorolhatjuk. Egyedül a tűzelhalás nem fertőz még, de az időjárási feltételek ahhoz is egyre kedvezőbbek.