Back to top

A kis Fiat és a nagy fenyőtörzs esete

Egy autós készített fényképet egy lengyelországi úton, amit beküldött egy újság szerkesztőségébe. A fotón meglepő módja szerepel a hatalmas fenyőtörzs szállításának.

A felelőtlenség súlya által összeroppanni készülő kicsi Fiat Cinquecento fotóit egy névtelenséget kérő olvasó küldte el Sziléziából. Lenyűgöző a kisautó teherbírása, de elborzasztó a tulajdonos gondatlansága.

Nem pusztán egy zsák tűzifa szállításáról van szó, hanem egy egész fatörzsről, amelynek mérete meghaladja a józan ész határait.

A fotó alapján szakértők megbecsülték a rakomány méreteit és súlyát. Becslések szerint a fatörzs hossza 870 cm, szélessége pedig 30 cm körül van. Megállapítható, hogy a jelen esetben egy tűlevelű fáról van szó, tehát egy fenyő törzséről, amelynek anyagsűrűsége 410-500 kg/m3. A henger térfogatára vonatkozó képlet alapján a törzs legnagyobb részének térfogata körülbelül 2,5 köbméter lehetett.

Érdemes megjegyezni, hogy a Cinquecento, mint ahogyan a fotón látható, az óriási törzsön kívül még legalább három darabot cipel a karosszériában.

Ez azt jelenti, hogy a Fiat Cinquecento terhe megközelíthette a 1,5 tonnát!

Nem csoda, hogy szegény kis Fiat annyira guggolt a súly alatt, hogy szinte karcolta az aszfaltot a karosszériájával. Úgy tűnik, ennek ellenére technikailag még vezethető volt, elvégre valahogy el kellett jutnia az erdőből a képen látható kereszteződésig.

De nem ez az, ami a legjobban megrémíti az embert. Hogy juthatott valakinek ilyen nyaktörő közlekedés eszébe?

Képzeljük csak el, mekkora lenne egy ilyen megrakott Cinquecento fékútja? Mi történik majd a vezetővel vészfékezés esetén?

Igaz, a Fiat tulajdonosa a józan ész apró nyomát mutatta, amikor narancssárga mellénnyel jelölte meg a rakomány végét, és a hatalmas fát több darabra hasította. Azonban erősen kétséges, hogy a rendőrség ezt enyhítő körülményként kezelné egy közúti ellenőrzés során.

Forrás: 
moto.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Tanösvényekkel és kilátókkal várnak a Veszprém környéki erdők

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. csaknem 50 000 hektár, állami tulajdonú területet felügyel és gondoz több mint 50 éve. 2018 óta, több mint 83 hektár területen végeztek újerdő telepítést és közel 300 hektáron erdőfelújítást.

Akit a fa rabul ejtett

Úgy tartják, vannak sorsszerű találkozások. És bármilyen furcsa, ilyesmi nemcsak emberek között eshet meg. Alighanem így történt Gáspár Péterrel is, mikor jó negyven éve egy ismeretlen cégtábla becsalogatta, hogy többé el se engedje.

Pannonicumok - Elkészült bennszülött növényeink leltára

Egy terület vagy ország legkülönlegesebb élőlényei az egész világon csak ott előforduló bennszülött, vagy más néven endemikus fajok. Ezek az állatok vagy növények kiemelt jelentőségűek a biodiverzitás, a természetvédelem, a tudományos kutatás, sőt, mivel másutt nem fordulnak elő a nemzeti identitás szempontjából is.

A szivacstégla a városi fák gyökereihez vezeti az esővizet

Bécsben is gondot okoz, hogy a nyári hőségben nem jutnak elég vízhez a városi fák. Erre jelenthet megoldást a szivacstégla, amely a fák gyökeréhez vezeti az esővizet. Az intelligens vezérléssel és szeleppel ellátott, napelemes betonkocka könnyedén beépíthető a szegélybe és akár kombinálható a csepegtetéses öntözési megoldással is.

Növénytermesztési aktualitások

Az aszályos 2022-es év után, a talajok vízkészletei telítődtek. Az őszi vetésű növények és a 2023-as évi tavaszi vetésűek helyzetéről beszélgettünk Sándorfy Andrással, az év 21. hetében.

Természeti és kulturális értékeket őriznek a Bakonyi és Balaton-felvidéki erdők

A Bakonyerdő Zrt. természeti értékek tekintetében hazánk egyik legváltozatosabb és legértékesebb területén, három vármegyében, mintegy 63 000 hektáron végzi gazdálkodási tevékenységét a Bakony, a Balaton-felvidék és a Keszthelyi-hegység vonulatain. Az elmúlt 5 évben végzett erdőtelepítésekkel több, mint 150 hektár területtel növelték az ország erdővel borított területét.

Világpremier az antwerpeni kikötőben

A jövőben naponta hat önjáró, ugyanakkor egymással összeköttetésben lévő drón gondoskodik Antwerpen kikötőjében a dolgozók és a mindennapi folyamatok biztonságáról.

Értéktartó gazdálkodás

A Tamási Erdészet 8000 hektár erdőterületet kezel, amelyből csaknem 7000 hektár egy tömbben, a Tamási–Gyulaj közti térségben helyezkedik el. Bár Tolna vármegyébe tartozik, a termőhely és az erdők sok mindenben hasonlítanak a kelet-somogyi képhez. Gazdálkodásunk egyik célja a természeteshez közeli elegyes erdők kialakítása, valamint a messze földön híres, igen értékes dámállomány megőrzése, fenntartása.