Back to top

A britek vadmarhái ritkábbak, mint a pandák

Az Egyesült Királyság északi részén egy különös gulya legel: az utolsó vadonélő szarvasmarhák. Eredetüket homály fedi, de valaha a szigetország erdőségeiben elterjedtek voltak ezek a visszavadult patások.

Kicsit emlékeztetnek a magyar szürke szarvasmarhára
Kicsit emlékeztetnek a magyar szürke szarvasmarhára
Fotó: yellow book/Wikimedia Commons
Ránézésre nem tűnnek olyan különlegesnek, sem nagyon másnak, mint az átlagos szarvasmarha. Azonban ezek a fehér szőrű állatok egyáltalán nem barátságosak.

"Ha sarokba szorítják őket, megvédik magukat. A szarvasmarhákról általában úgy gondolkodunk, hogy nagy, lassú, békés jószágok, melyek ott vannak a legelőkön... ezek a fickók azonban teljesen más jószágok"

- idézi a terület egyik felügyelőjét, Ellie Waddingtont a Guardian.

A Chillingham marhák azonban hófehérek, kisebbek, fürgébbek, és izmosabbak, mint a farmon élő társaik, szarvaik pedig hasonlóak ahhoz, melyet a vikingek sisakjaikon viseltek. A gulya egy 150 hektáros bekerített területen él, Northumberland-től északra, melyet egy alapítvány gondoz. Ők az utolsó élő rokonai azoknak az ősi marháknak, melyek valaha Britannia erdeiben éltek.

Fotó: By The wild cattle, Chillingham by Roger Cornfoot/Wikimedia Commons
Mostanra mindössze 130 példány maradtak belőlük - ezzel pedig ritkábbak, mint a hegyi gorillák vagy a pandák. Teljesen vadon élnek, senki sem gondozza őket, és nem részesülnek állatorvosi ellátásban sem. Az egyetlen lehetőség, hogy valaki lássa őket, az őket gondozó alapítvány túráin való részvétel, melyeket áprilistól októberig szerveznek.

Kisebbfajta csoda, hogy ezek a marhák még léteznek. Egy kisebb populáció utolsó leszármazottjaiként meglehetősen beltenyésztettek - mutatott rá Waddington. Nem az emberek szelektálták őket, hanem a természet, és azok a példányok, melyek nem voltak elég fittek, elpusztultak. Tudományos szempontból is meglehetősen érdekesek - még Charles Darwin is megfigyelte őket.

Azonban nem tudni, hogy kerültek ide eredetileg, talán a vikingek vagy a rómaiak hozhatták őket magukkal.

Feltételezések szerint a kelta folklórban szereplő ír istennő, Brigid ezeknek az fehér teheneknek a tején nevelkedett.

Azt viszont ismert, hogy ezeket az állatokat valaha vadászták, főleg a sport kedvéért - elvégre sehol máshol nem lehet fehér vadmarhákra vadászni. Emiatt bizalmatlanok az ember felé, nem tanácsos túlságosan megközelíteni őket. Normál esetben nem támadnak az emberre, de a borjaikat féltő tehenek viselkedése igen kiszámíthatatlan.

Forrás: 
Guardian

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Miért dalolnak a madarak? Olvassa és hallgassa!

Íme, a napkelte kórus leggyakoribb részvevői. A természetben élő madarakat a különböző erősségű napfény ébreszti fel. Talán ezt ők éppen olyan áldott dolognak érzik, mint azok az emberek, akik reggel elektronikus zörejek helyett madárdalra ébredhetnek.

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

Június 30-án indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja, amely a többi közt operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, főzőversennyel várja az érdeklődőket a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál - közölték a szervezők az MTI-vel.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Tanösvényekkel és kilátókkal várnak a Veszprém környéki erdők

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. csaknem 50 000 hektár, állami tulajdonú területet felügyel és gondoz több mint 50 éve. 2018 óta, több mint 83 hektár területen végeztek újerdő telepítést és közel 300 hektáron erdőfelújítást.