Back to top

Megéri-e almát termeszteni?

Magasabb termelési színvonalra, stabilabb hozamokra és megfelelő árakra van szükség ahhoz, hogy nyereséges legyen a hazai almatermesztés, akár étkezési, akár léalmáról van is szó, derült ki a Debreceni Egyetemen rendezett konferencián. Hasonlóan fontos, hogy összefogva kínálják az almát a termelők, hangsúlyozta a gazdaságosságot elemző előadásában Apáti Ferenc egyetemi docens, a FruitVeB elnöke.

Fotó: Horváth Csilla
Az ipari alma gazdaságosságát elemezve Apáti Ferenc bemutatta, mekkora hozamot kell elérni ahhoz, hogy megérje léalmát termeszteni.

Az átvételi ár 2013-2015 között 24-25 forint volt kilogrammonként, akkor az országos termés megközelítette a 700 ezer tonnát.

Az utóbbi években, 2019 és 2021 között pedig 33-35 forintért vették át a léalmát, amihez 470 ezer tonna összes termés tartozott.

Ipari célültetvények költségeit és termelési színvonalát összehasonlítva az alma önköltsége kilogrammonként 33 forint volt a 2013-15-ös időszakban, ha a termés 12,5 tonna hektáronként (ez volt a legalacsonyabb színvonal), illetve 24 forint, ha az átlaghozam 42 tonna. Idő hiányában az előadó nem fejtette ki, hogy még úgy is jóval alacsonyabb az önköltség a magas termelési színvonalú ültetvényekben, hogy a teljes ráfordítás majdnem háromszor annyi, mint az alacsony színvonalú kertekben.

A másik vizsgált időszak, 2019-21 termelési színvonala és költségszintje nagy változást mutatott. Az alacsony termelési színvonallal elért terméshozam fölfelé kerekítve 11 tonna, és a magas termelési színvonalú üzemekben is csak 36 tonnás hozamot értek el. A költségek nagyot nőttek, több mint félmillió, illetve 1,2 millió forintot kellett költeni egy hektár művelésére és a betakarításra. A léalma önköltsége pedig alacsony termelési színvonal mellett 53, profi módszerekkel pedig 38 forint kilogrammonként. Mint láttuk, ebben az időszakban az átvételi ár 34 forint volt, vagyis mindenki veszteségesen működött.

Ha csak az amortizáció és a befektetett és nem elszámolt saját munka a „nyereség”, akkor hosszú távon nem gazdaságos ez a tevékenység, figyelmeztetett Apáti Ferenc. Számításai óta tovább emelkedtek a költségek, tavaly 20-30%-kal került többe a termesztés.

Fotó: Horváth Csilla
A klímaváltozás egyik legsúlyosabb hatása, hogy gyakoribbak a tavaszi fagyok, amit ugyancsak számításba kell venni a gazdaságosság elemzéséhez. Félterméssel számolva ugyanis a léalma önköltsége már 65-95 forint, és az átvételi árak borzasztó veszteséget okoznak.

A hazai iparialma-termesztés legnagyobb gondja, hogy korszerűtlen, öreg ültetvényekben, illetve alacsony költségszinten folyik a termelés. Ezen kell változtatni elsősorban.

Folyamatosan el kell érni a 40-45 tonnás átlagtermést, amihez profi technológia szükséges. Gazdaságos pedig akkor lesz a termelés, ha a léalma átvételi ára eléri a 40-45 forintot, ez alatt még korszerű módszerekkel sem lehet nyereséggel számolni.

Jó példa pedig van itthon is, Balázs Károly gépi betakarítással, öntözött ültetvényben, sok tápanyagot felhasználva és komoly növényvédelemmel képes sokéves átlagban több mint 40 tonna almát termeszteni egy hektáron. Ehhez pedig 25 hektáros ültetvényében három betakarító gépet használ és 4 főt foglalkoztat.

Drágán lehet megtermelni az asztali almát

Egészen más a helyzet az étkezési alma terén, azt csak intenzív technológiával, magas színvonalon lehet megtermelni.

Fotó: Horváth Csilla

Egy hektárra 3000 fát ültetnek, a telepítés költsége öntözéssel, jéghálóval, fagyvédelemmel együtt 20-25 millió forint. A termelési költség is igen magas, 4,5 millió forint hektáronként, amivel 50-60 tonnás hozamokat érnek el.

Így 75-80 forint önköltség jut egy kiló almára. Hosszú távon azonban nagyon nehéz kifacsarni a fákból az 50-60 tonna termést, ezért életszerűbb 40-50 tonnás hozamokkal számolni, fejtegette Apáti Ferenc, így pedig 85-100 forint az önköltség, tárolás és áruvá készítés nélkül.

Az önköltségszámításnál nem mindegy, hogy milyen elemeket veszünk alapul: az amortizációt, a saját munkát és a befektetett tőke kamatigényét is számolni kell, ha azt akarjuk eldönteni, hogy almatermesztésbe fektessük-e a pénzünket. Az előbbi példánál maradva tehát, ha nem számoljuk az amortizációt, akkor 75 forint az önköltség és ha a saját munkát sem, akkor csak 65. A lekötött tőke kamatigényét hozzáadva viszont 120 forint jön ki egy kilogramm étkezési almára.

Fotó: Horváth Csilla

Akkor éri meg tehát a sok ráfordítás, ha 150 forintért lehet eladni az étkezési almát.

Szintet kell lépni az értékesítési árakban, hangsúlyozta Apáti Ferenc, és hosszú távon meg kell lennie az 50 tonnás átlagtermésnek.

A piacot pedig saját magunknak tesszük tönkre, hangsúlyozta Apáti Ferenc. Az a 30 forintnyi különbség, amivel elmaradunk a kívánatos ártól, körülbelül annak az eredménye, hogy sok beszállító ígér egymás alá. Csak Szabolcsban 8-10 termelői szervezet verseng egymással.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ha kigyomláltuk a vadkomlót, együk meg! Az egyik legdrágább zöldféle

Talán sokkoló lehet, ha megtudjuk, hogy a világ legdrágább zöldsége az, amit sok helyen gyakran gyomnövénynek tartanak, míg a németek, franciák és belgák akár 1000 eurót is képesek fizetni kilójáért. Vajon miért olyan kívánatos a vadkomlócsíra?

Spárgából műanyag?

Felhasználható-e a spárgaszedéskor keletkező hulladék új műanyagokhoz? Egy németországi kutatási projekt tanúsága szerint igen; az alsó-szászországi spárgamúzeum új állandó kiállításán pedig meg is lehet tekinteni, hol tart a tudomány ezen a téren, írja a fruchthandel.de.

Új vezérigazgatója lesz júliustól a Penny Magyarországnak

Mathias Mentrop lesz a Penny Magyarország vezérigazgatója július 1-jétől, aki a csehországi hálózat operatív igazgatója jelenleg - közölte a diszkontáruházlánc csütörtökön az MTI-vel.

Kanadai olívaolaj?

A világ meghatározó olajbogyó termesztője, Spanyolország, második éve küzd az aszállyal és a hőséggel. Ennek pedig komoly hatása van az olívaolaj világpiaci árára is. A szélsőséges időjárás a klímaváltozás számlájára írható, aminek a következménye az is, hogy új területek válnak alkalmassá az olajfák telepítésére: történetesen Kanadában is.

A kertészkedés meglepő egészségügyi előnyei

A Coloradói Egyetem tanulmánya szerint a kertészkedő emberek egészségesebbek, mint azok, akik nem végeznek kerti munkákat. Ennek több oka is van, mint például, hogy több rostot fogyasztanak, és több testmozgást végeznek.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Harmadával növelte adózott eredményét sátoraljaújhelyi dohánygyár tulajdonosa

Pénzügyi és értékesítési szempontból is eredményes évet zárt tavaly a Continental Dohányipari Zrt., a sátoraljaújhelyi dohánygyárat tulajdonló társaság árbevétele közel 13, adózott eredménye pedig 30 százalékkal nőtt 2021-hez képest - közölte a cég szerdán az MTI-vel.

Északkeleten jól jönne már a csapadék

A hét első napjaiban még többfelé öntöztek záporok, foltokban nagy csapadékot adó felhőszakadások is előfordultak, a hét további részében azonban nagyrész napos, száraz idő a jellemző, magas UV sugárzással. A szántóföldi növények a legtöbb helyen szépen fejlődnek, de a záporokból kimaradt északnyugati és északkeleti területeken jól fog jönni a jövő hét első felére ígérkező csapadék.

A kert zenéi - hétvégén fehérvárcsurgói Európai Dísznövény és Kertművészeti Napok

Immár 19. alkalommal rendezik meg az egyre népszerűbb dísznövény napokat a festői fehérvárcsurgói kastélyparkban. Péntektől vasárnap estig gazdag program és kertészeti bemutatók, előadások várják a látogatókat.