0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kína újranyitása kis haszonnal jár a helyi baromfiiparnak

A kínai csirketermelők csekély azonnali haszonra tesznek szert azzal, hogy a kelet-ázsiai ország gazdasága újranyílik, de a beruházások a jövőt célozzák.

A kínai gazdaság újranyitása tavaly év végén a hazai gazdasági élénküléshez vezet a Swiss Re Institute kutatóintézet szerint. Ez az újjáéledést a hazai szolgáltatások, például a vendéglátás fellendülése vezeti majd.

A felfutás ellenére a legfrissebb jelentések arra utalnak, hogy a baromfitermelés nem feltétlenül profitál úgy ebből a változásból, ahogy számították.

A genetika beszerzési nehézségei, illetve a csirke az országon belüli értékesítésében tapasztalható változások miatt az idei kibocsátás nagyjából hasonló lesz a 2021-eshez.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának (USDA) külföldi mezőgazdasággal foglalkozó szolgálata (Foreign Agriculture Service (FAS) jelentése szerint, az idei kínai csirketermelés eléri a 14,3 millió tonnát. A fehér tollú madarak termelése enyhén növekszik, míg a sárga tollú madaraké csökken.

Míg a fehér tollú madarak iránti kereslet, illetve a termelés emelkedhet, a gyártókat a folyamatosan visszafogják a genetika behozatalára vonatkozó korlátozások. A kínai baromfiipar nagymértékben függ az importált genetikától, de tavaly több jelentős exportáló ország jelentette magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) járvány kitörését, ami akadályozza az exportjukat.

Az ezekből az országokból származó kínai import tavaly közel 60%-kal csökkent, míg az import Új-Zélandról 85%-ot esett.

Ami a sárga tollú ágazatot illeti, bár egyes nagy termelők továbbra is nyereséget érnek el, ez állítólag nem elég a kis- és középvállalkozások által jelentett veszteségek leküzdésére, amelyek az év előrehaladásával továbbra is kilépnek a piacról. A sárga tollú szektort különösképpen az élő madárpiacok bezárása érintette és az, hogy ebből következően a fogyasztók áttértek a levágott/hűtött termékekre.

Fogyasztás

Az előrejelzések szerint az idei fogyasztás eléri a 14,4-et millió tonnát, amelyet ellátási nehézségek hátráltatnak.

A csirkehús árának emelkedése azonban arra ösztönzött néhány termelőt, hogy új, vertikálisan integrált létesítményekbe fektessenek be. Számos ilyen várhatóan még ebben az évben megjelenik.

A fehér tollú madarak fogyasztása várható növekszik az iskolákban, céges étkezdékben, szállodákban, a vendéglátásban, gyorséttermekben válaszul a COVID-19 korlátozások feloldására és az importvizsgálati követelményekre. Azonban az ágazat fellendülése fokozatos lesz.

Baromfiimport és -export

A csirkehús behozatala a csirkeláb kivételével várhatóan enyhén csökken 2023 során – 630 000 tonna körül alakul majd. Az USDA FAS szerint a csökkenés egyik oka az Egyesült Államokra vonatkozó madárinfluenza miatt elrendelt korlátozás.

Az import valószínűleg tovább növekszik különösen azok az országokból, amelyek mentesek a madárinfluenzátó, mint Brazília. A brazil import azonban a dömpingellenes intézkedések hatálya alá tartozik.

Ami a tengerentúli értékesítést illeti, Kína csirkehúsexportja az előrejelzések szerint eléri az 555 ezer tonnát, például a Hongkongból és Japánból jelentkező a piaci igények miatt. Az ezekre a piacokra irányuló exportban a tovább feldolgozott és nagyobb hozzáadott értékű termékek dominálnak.

Forrás: Wattpoultry International 2023 április