Back to top

Megalakult a Magyarországi Precíziós Állattartásért Egyesület

31 taggal megalakult a hazai precíziós állattartás fejlesztését célul kitűző egyesület. A civil szervezet alapítói állattenyésztési szakemberek, állattartók, kutatók, és az állattartáshoz kapcsolódó szolgáltatásokat nyújtanak a cégek, köztük kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. is.

Március 31-én 10 óra 31 perckor egyhangúlag szavazta meg a 31 alapító tag, hogy létrehozza hazánk kifejezetten az állattartás és -tenyésztés területén működő precíziós gazdálkodást népszerűsítő egyesületét.

A Magyarorszáűgi Precíziós Állattartásért Egyesület alapítói
A Magyarorszáűgi Precíziós Állattartásért Egyesület alapítói
Fotó: MAPÁE/Biszkup Miklós

Az új civil szervezet alapvető célja, hogy a hazai állattartáshoz kapcsolódó valamennyi szereplőt összehozza a közös cél érdekében: hogy minél többet, minél jobb minőségben, minél olcsóbban előállítani a fogyasztói igényeknek megfelelően úgy, hogy az tartósan, folyamatosan és egyenletesen elérhető legyen, és közben az élhető környezetünk is megmaradjon.

Az alakuló közgyűlésen az egyesület elnökének dr. Pajor Gábort választották, alelnököknek Angyalné dr. Alexy Mártát és dr. Borbély Csabát, elnökségi tagoknak pedig dr. Hejel Pétert, dr. Mezőszentgyörgyi Dávidot és dr. Wekerle Lászlót.

Fotó: MAPÁE/Biszkup Miklós
Az ülést követően az elnök a Magyar Mezőgazdaságnak elmondta, hogy az alapítók hisznek abban, hogy a célok eléréséhez a precíziós állattartási megoldások nélkülözhetetlenek. Erre számtalan, gazdaságossági számításokkal alátámasztott hazai gyakorlati példa is van.

A mi feladatunk megtalálni azokat a közös pontokat ebben a bonyolult folyamatban az egyes résztvevők között, amelyek révén olyan megoldások alakulnak ki, amelyek a folyamat egészének optimális működését biztosítják.

Magyarul, valakinek át kell látnia a folyamatokat, azok távolhatásait és lehet, hogy három lépcsőfokkal korábban kell olyan változtatást eszközölni, hogy a végeredmény mindenki megelégedésére szolgáljon az állatoktól kezdve a fogyasztókig – fogalmazott Pajor Gábor.

Az egyesület tagjai közé várja az állattartással kapcsolatban álló szakterületek képviselőit, azaz gazdálkodókat, takarmányellátókat, tartástechnológia-, oltóanyag és gyógyszergyártókat, tenyészanyag-ellátókat, kereskedőket, értékesítőket, valamint oktatási és kutatási intézményeket, illetve munkatársaikat. A civil szervezet célja, hogy valamennyi ágazati szereplő megfelelő információkkal rendelkezzék, releváns szaktanácsokat és képzéseket kapjon az egyesülettől, hogy mielőbb és minél többen adatalapú gazdálkodást folytassanak a magyar állattartásban és -tenyésztésben.

Fotó: MAPÁE/Biszkup Miklós

Kiadónk, a Magyar Mezőgazdaság Kft. nem véletlenül van az alapítók sorában. Sári Enikő ügyvezető szerint szaklapjainkban, és online felületeinken igyekszünk olvasóinkat megismertetni a ma legújabb, sőt a jövő technológiáival is.

Elkötelezettek vagyunk a magyar agrárium fejlődése mellett és látjuk, hogy az ágazat megújulása, 21. századi fejlődése elképzelhetetlen a precíziós technológiák nélkül. Úgy látjuk, ez különösen az állattenyésztésre igaz, ahol a gazdálkodók a hatékonyság javítása mellett elsősorban munkaerőgondokkal küzdenek.

- mondta Sári Enikő.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…

A floridai cukornád termesztő digitális tervei kikristályosodnak

Évek óta több milliárd dollárnyi technológiai innováció árasztja el az amerikai mezőgazdasági szektort is, és a gazdálkodási folyamat során a legkorszerűbb adatgyűjtést és -elemzést ígérik. Egyes gazdaságok csak most kezdik kitalálni, hogyan lehet ezeket az adatokat működésbe hozni.

Közvetlenül beküldhetőek az adatok a Nemzeti Talajtani Adatbázisba

Elindult a Nébih új szolgáltatása, amely lehetővé teszi a közvetlen adatbeküldést a talajvizsgálatokat végző laboratóriumok számára a Nemzeti Talajtani Adatbázisba. A frissített WEB-API szolgáltatás WSDL leírása elérhető a hivatal honlapján.

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.

Légi kémiai szúnyogirtás is lesz a héten

A héten 85 ezer hektárnyi területen irtják a szúnyogokat a szakemberek - tájékoztatta a szúnyoggyérítési program végrehajtásáért felelős Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) kedden az MTI-t.

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Zavarosan indult a felvidéki agrár-ágazat éve

Nehéz időket kell megtapasztalniuk a szlovákiai gazdáknak. Nyakukon a támogatási kérelmek leadása, de újak és sokszor kidolgozatlanok, előkészítetlenek a követelmények. A kormány – és vele az agrárminiszter – cseréje emellett csak mellékes eseménynek tűnik. Az agrárminisztérium vezetőinek cseréjéhez lassan már hozzászoknak.