Back to top

Méregtelenítés?! - Szükséges, vagy csak marketing fogás?

A testbe nap mint nap bekerülnek nem oda illő anyagok, de számos mérgező anyag keletkezik a helytelenül lezajló emésztés közben is. Szervezetünk többnyire fel van készülve a salakanyagok hatékony eltávolítására. Összehangolt, több szinten zajló munkamegosztásban törekszik fenntartani az egészséges egyensúlyát, és elvégezni a tisztogatást.

A tényleges méregtelenítést a májunk végzi. Különleges, sziszifuszi munka ez, ami rengeteg erőforrást és a mai feltételek mellett hatalmas raktárat igényel. Azonban az általa hatástalanított, „becsomagolt” méreganyagok eltávolításában más szervek is részt vesznek. Jól ki van ez találva, amihez a többi szervrendszer akkor tud megfelelően hozzájárulni, ha ők is egészségesek, jól érzik magukat és nincsenek túlterhelve.

A máj a testünk egyetlen méregtelenítésre szakosodott szerve, és mi tagadás manapság fokozottan kijárna részére a támogatás és a jobb bánásmód. Neki kell kiszűri a vérből a méreganyagokat, aztán semlegesíteni és átalakítani, hogy könnyen eltávolíthatók legyenek. A máj tisztítása rendkívül fontos azért, hogy képes legyen tökéletesen elvégezni a feladatait.

Jótékony hatásúak a májra többek között a nyers gyümölcsök, a zöld leveles zöldségek, a máriatövis, az articsóka, a gyermekláncfű, a mezei katáng, a kurkuma és a gyömbér.

Fotó: Pixabay
A vese kiválaszt gyenge savakat is, de elsősorban az erős savakra szakosodott. Savkiürítő kapacitása korlátozott, de a nagyobb hatásfokon működő vese több savat képes kiválasztani. A veseműködést a vízbevitel megnövelésével és a vízhajtó hatású gyógynövények fogyasztásával stimulálhatjuk. Néhány példa közülük: fekete ribizli levél, articsókalevél, mezei zsurló, aranyvessző, nagy csalán.

A bőr több mint 2 millió verejtékmirigye szintén jelentős szerephez jut az erős savak kiürítésében. A vérből kiszűrt savak és méreganyagok vízben oldva jutnak a bőr felszínére. Naponta akár 1 kg méreganyag is kiürülhet a bőrön keresztül. Fontos ellenőrizni, hogy miket kenünk közvetlenül a bőrünkre, mert azon túl, hogy egészségre ártalmas anyagokat tartalmazhatnak, eltorlaszolhatjuk velük a pórusokat és a verejtékmirigyeket, ezáltal gátoljuk a bőrön keresztüli tisztulási folyamatot. A verejtékezés mennyiségét növeli az intenzív testmozgás, a szaunázás és a forró fürdő.

Intenzív mozgás során akár 1 deciliternyi verejték is távozhat óránként, szaunázás esetében ez még sokkal több is lehet. A bőr munkáját támogathatjuk a következő növényekből készült gyógyteákkal: fekete bodza, hársfa, vadárvácska.

A nyirokrendszer sem tétlenkedik, kiöblíti a nemkívánatos vegyületeket. Viszont ha rossz a vérkeringésünk a méreganyagok a kelleténél tovább maradnak a szervezetben. Támogatni az olyan finom mozgásfajtákkal tudjuk, mint a jóga, továbbá segít a váltott hőmérsékletű vízzel történő zuhanyozás, a bőr száraz kefélése és a mély légzés. A gyógynövények közül például az ánizs, az aranyvessző, a cickafark, a csalán és a gyermekláncfű van kedvező hatással a tisztítására.

A tüdő ellátja a szöveteket az illékony savak oxidálásához szükséges oxigénnel és a légzés útján eltávolítja a savakat. Az alapos, mély légzés elengedhetetlen a savas salakanyagok kiválasztódásához. Egy friss levegőn tett séta közömbösítheti a „levegőtlen”, oxigénhiányos irodában töltött órák savasító hatását.

A tüdőtisztítást serkenthetjük bodzával, hársfával, kakukkfűvel, édesköménnyel és tüdőfűvel.

A bodzavirág is gyógyhatású
A bodzavirág is gyógyhatású
A bélrendszer működését és tisztulását stimulálhatjuk a gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonafélékben található rostokkal. Ezek a bélfal idegvégződéseit ingerelve elősegítik a béltartalom kiürülését, illetve gondoskodnak a mikrobiomunk kicsiny lényeinek táplálásáról. Nem igazán szerencsés ugyanis, ha lelassul a perisztaltika és ezért túl sokáig kénytelen időzni bennünk a béltartalom, mert ez mérgeződéses reakciókat válthat ki.

Életmódunktól, élőhelyünktől, szokásainktól függően naponta többszáz, akár többezer káros anyaggal kerülhetünk fizikai kontaktusba. Létszükséglet, hogy felgyorsítsuk ezeknek a vegyületeknek a méregtelenítését és eltávolítását.

Visszatérve a címre: méregtelenítenünk nem szükséges, hiszen az előbb felsorolt szerveink és biológiai folyamataink megoldják ezt – ha jól működnek. Azonban ezeknek a működését sokféle módon támogathatjuk.

Ide tartozik a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel (leginkább víz), a növényi rostokban gazdag táplálkozás, és itt jönnek képbe a gyógynövények is, melyek segíthetjük a szervezet méregtelenítő munkáját. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

Gyógyszer laskagombából

Nigériai kutatók laskagombából kivont hatóanyagot tartalmazó gyógyszert fejlesztettek szív- és érrendszeri betegségek kezelésére.

"Made in Germany"

A német kormány jóváhagyta a Cem Özdemir szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági miniszter által előterjesztett, az eredetmegjelölésről szóló rendeletet. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a csomagolatlan húsokon is fel kell tüntetni a származás helyét.