Back to top

Sörport készítettek a németek

Előállították az első porból készült sört a német Neuzeller sörfőzdében. A gyártó állítása szerint ez igazi forradalmat hoz az iparágban. De egy apró részletet még ki kell dolgozni, és sokan kétkednek az újítással kapcsolatosan.

Neuzeller Kloster Brewery, amely több, mint 400 éve foglalkozik sörgyártással a 12. századi kolostor, a Neuzelle Abbey területén és már számos újdonsággal gyarapította a portfólióját, most a porból készült sör ötletével állt elő.

- A különlegesség az, hogy sikerült tökéletesen visszaadni a kolostorban főzött sör ízét, állítja Stefan Fritsche, a neuzellei sörfőzde igazgatója.

A terméken két évig dolgoztak. A német sörfőző úgy véli, hogy találmánya az év végére piacra kerülhet.

A vállalat azt is reméli, hogy az instant sör fordulópontot jelent majd a klímavédelmi intézkedések terén: a palackok és a ládák eltűnnek a könnyebb, por alakú csomagolások javára.

Ez segít csökkenteni a szállítási költségeket és ezáltal a szén-dioxid-kibocsátást.

- Németországban a CO2-kibocsátás 3-5 százalékát lehetne megtakarítani. Ha pedig globálisan nézzük, akkor ez a szén-dioxid kibocsátás fél százalékát jelentené világszerte - mondta Stefan Fritsche.

Emellett  különféle adalékokkal variációkat lehet létrehozni, így például nemcsak láger, hanem sötét kohl és más fajták is készíthetők, sorolja az előnyöket az igazgató.

A sörporgyártó úgy véli, hogy ez a fajta termék idővel kiszorítja majd a hagyományos sörfőzési módszert, segítve a nyersanyagok - köztük a sör összetételének 90 százalékát kitevő víz -, a munkaerő és az energia felhasználásának csökkentését.

Neuzelle Pulver

Egy részletet azonban még ki kellett dolgozni. A német sörfőzde jelenleg csak alkoholmentes sörport tud gyártani.

Az ital receptjének kidolgozásáért felelős szakemberek azonban határozottan állítják, hogy tudják a megoldást, hogyan lehet a sörporhoz alkoholt hozzáadni, és hamarosan a fogyasztók is élvezhetik ennek a nem mindennapi italnak az alkoholos változatát.

Egyelőre megoszlanak a vélemények a sörporról, sokan nem hisznek abban, hogy a hagyományos sörivókat Németországban meggyőzi-e majd a porból készült sör. Még a gyártók is óvatosak, ezért  a terméket először az ázsiai és afrikai piacokon mutatják be. Ha ott sikeres lesz, akkor szélesebb körben bevezetik a hazai piacon is.

Forrás: 
well.pl

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ha kigyomláltuk a vadkomlót, együk meg! Az egyik legdrágább zöldféle

Talán sokkoló lehet, ha megtudjuk, hogy a világ legdrágább zöldsége az, amit sok helyen gyakran gyomnövénynek tartanak, míg a németek, franciák és belgák akár 1000 eurót is képesek fizetni kilójáért. Vajon miért olyan kívánatos a vadkomlócsíra?

A fagylalt, amely megdöntötte a Guinness-rekordot

A világ legdrágább fagylaltját Japánban lehet megkóstolni, feltéve persze, hogy az árától nem szédül meg az ember.

Spárgából műanyag?

Felhasználható-e a spárgaszedéskor keletkező hulladék új műanyagokhoz? Egy németországi kutatási projekt tanúsága szerint igen; az alsó-szászországi spárgamúzeum új állandó kiállításán pedig meg is lehet tekinteni, hol tart a tudomány ezen a téren, írja a fruchthandel.de.

Nem csak itták a sört, a képekhez is felhasználták a dán festők

Az istenek komlós itala kulcsszerepet játszott Dánia kulináris történetében, de az aranykori festészet fejlődésére is hatással volt.

Műanyag újrahasznosítás kamerával?

A műanyagok hatékony újrahasznosítását segíti majd az a speciális kamera, ami felismeri az anyag összetételét.

Négy étel, ami öregíti az agyat

Az ételek nem csak a testünk számára jelentenek üzemanyagot, hanem agyunk egészségében is jelentős szerepet játszhatnak, de a kiegyensúlyozott táplálkozás segíthet az agyműködés javításában és a kognitív hanyatlás megelőzésében. Ha azonban nem vagyunk körültekintőek az ételválasztásunkkal, bizonyos élelmiszerek felgyorsíthatják az agy öregedését, és növelhetik a demencia kialakulásának kockázatát.

Megszületett az első robotméh

Kicsit nagyobb, kicsit nehezebb az igazinál, de a vezérlésnek köszönhetően sok mindenre használható lesz.

Napelemek alatt kibírhatóbb az aszály

A növényállományok fölé telepített fotovoltaikus rendszerek árnyéka enyhítheti az aszályos időszakok negatív hatásait, publikálták nemrég a Hohenheimi Egyetem kutatói. Az Agra Europe hírét a fruchthandel.de portálon olvastuk.

Már kóstolható az Ország Söre!

A magyar sörkedvelő közönség szavazatainak összesítése alapján az egyik legtrendibb és legizgalmasabb kisüzemi sörtípust képviseli a 2023-as Ország Söre, amit mostantól dobozban, a PLACC Fesztiválon pedig már csapolt formában is kóstolhatnak a fogyasztók.

Ismét megünneplik a Szent Iván éjt Tarcalon

Egy nem nagy, de annál kedvesebb rendezvényre szeretnék felhívni a figyelmet: Palásthy Katalin, a tarcali Katica Vendégház tulajdonosa ismét megrendezi a Szent Iván-napi nyitott kert elnevezésű eseményét, amelyben gasztrokiállítók, ezoterikus előadók, finom falatok és hűs borok kapják a főszerepet; a napot pedig tradicionális tűzgyújtás zárja.