Back to top

Fedezzük fel a torma előnyeit!

A legtöbben boltban, készítményként vesszük a tormát, de aki reszelte már frissen tapasztalhatta, hogy a közben felszabaduló illóanyagok akár pontot tehetnek egy könnyebb nátha végére. Lássuk, milyen hatással van az egészségünkre ez a csípős és zamatos gyökérnövény!

Magas C-vitamin-tartalma mellett antioxidánsai is hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez
Magas C-vitamin-tartalma mellett antioxidánsai is hozzájárulnak az immunrendszer erősítéséhez
Fotó: Magyar Mezőgazdaság
A gyógyászati ​​célú felhasználása többezeréves múltra tekint vissza, és rendszeresen születnek új kutatások a növénynek tulajdonított gyógyhatások tudományos alátámasztása érdekében.

Amit biztosan tudunk róla, hogy gazdag kalciumban, élelmi rostban, folsavban, mangánban, magnéziumban, káliumban, C vitaminban és cinkben, amelyek mind hozzájárulnak az egészségünk megőrzéséhez.

Tanulmányok azt is kimutatták, hogy antibakteriális összetevőket tartalmaz és vízhajtó hatását is elismerik. Utóbbi a méreganyagok távozása miatt előnyös és segít a máj tisztán tartásában.

Akit megfázás vagy arcüreggyulladás kerülget, annak tényleg segíthet a friss torma reszelése, illetve fogyasztása, mivel javítja a keringést az arcban és hozzájárul a légutak tisztításához, amiben a kéntartalmának is szerepe van.

Mivel alacsony a kalória- és magas a rosttartalma, a fogyókúrázók is bátran élhetnek vele, ha ízekkel gazdagítanák például a salátaöntetet.

Nagy előnye, hogy felgyorsítja az anyagcserét, segíti az emésztést, támogatja a májat és serkenti az epe működését.

Magas C-vitamin-tartalma mellett antioxidánsai is hozzájárulnak az erős immunrendszerhez.

Kutatják a szerepét a daganatos megbetegedések elleni védekezésben is. Vannak tanulmányok, amelyek szerint lassítja a rákos sejtek terjedését, különösen a májban.

A torma tehát nemcsak a húsvéti sonka mellé kiváló választás, ha ízesíteni, gazdagítani szeretnénk az étkezésünket, de húsvétkor egyenesen kötelező része az ünnepi reggelinek! 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.

"Made in Germany"

A német kormány jóváhagyta a Cem Özdemir szövetségi élelmiszer- és mezőgazdasági miniszter által előterjesztett, az eredetmegjelölésről szóló rendeletet. Ez azt jelenti, hogy a jövőben a csomagolatlan húsokon is fel kell tüntetni a származás helyét.

Kabáról indult hazai térhódítása

A chilipaprika érdekes helyet foglal el a kultúrnövények között. Zöldségként termesztik, de élvezeti termékként, fűszerként fogyasztják. A gyógyhatással is rendelkező bogyót egyre többen kedvelik hazánkban is, és gyorsan terjedő népszerűségéhez jelentősen hozzájárult a Chili Hungária Manufaktúra.

9 szénhidrát, amelyekre szükségünk van az étrendünkben

Bár a szénhidrátoknak rossz híre van, amiért túl gyorsan megemelik a vércukorszintet, nem minden szénhidrát egyforma. Míg a finomított szénhidrátokban és hozzáadott cukorban gazdag étrend összefüggésbe hozható a betegségek, köztük a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek fokozott kockázatával, néhány szénhidrátban gazdag élelmiszer hihetetlenül tápláló, és megvédheti az egészséget.

Jégbe álmodott pezsgő a Törley-től

Egy rejtélyes és hatalmas, négytonnás jégkocka jelent meg egy hete a Millenáris Széllkapu Parkban. Az olvadó műalkotás mélyén pedig egy 80 cm magas Törley Ice palack lapult. Ezzel fény derült az idei nyár egyik legnagyobb rejtélyére is.

Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma fontolgatja a csokoládés tej betiltását az iskolai étkezdékben

Az iskolai étkeztetésre vonatkozó új szabályok megállapításakor az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) az ízesített tej - beleértve a csokoládés, epres és más fajtákat - betiltását javasolja az általános és középiskolákban, mivel aggályosnak tartja a hozzáadott cukrok mennyiségét, ami a gyerekekre kifejezetten káros.