Back to top

Új fehérborszőlő-fajta, amely 42 évet várt a tökéletességre - Ismerjük meg az "Aravelle"-t

Bemutatjuk az "Aravelle"-t, egy új fehérborszőlőt, amely 42 éve készül.

A neves cornelli szőlőnemesítő, Bruce Reisch 1981-ben, pályája kezdetén a "Cayuga White" és a rizling szőlő keresztezésével hozta létre a hibridet. Most, 14 szőlőfajtával később és az idei nyugdíjba vonulás közeledtével Reisch a közelmúltban Syracuse-ban megrendezett B.E.V. (Business, Enology and Viticulture) New York 2023 konferencián jelentette be az "Aravelle" fajtát.

Az "Aravelle" a Cornellben 1972-ben kifejlesztett "Cayuga White" szőlő tulajdonságait tartalmazza, amely viszonylag ellenálló a fürtrothadással és a lisztharmattal szemben, könnyen termeszthető, és szeptember elején-közepén érve nagyon termékeny.

Az új fajta egyesíti ezeket a tulajdonságokat a rizlingszőlő ízjegyeivel, amely jól fejlődik New York éghajlatán, és meglehetősen télálló, de nedves időszakokban meglehetősen érzékeny a gyümölcsrothadásra.

A Reisch programja által pályafutása során kiadott 14 szőlőfajta között van a "Traminette" (1996), egy fehérborszőlő, amelyet ma már több száz hektáron termesztenek New Yorkban és másutt is, és évente 40-60 millió dollárnyi bortermést ad. Összességében a Cornell AgriTech-ben, ahol Reisch dolgozik, kifejlesztett szőlőfajtákból évente jóval több mint 100 millió dollár értékű bort állítanak elő.

Fotó: pixabay.com

Az új fajta máris érdeklődést váltott ki az iparágban, és Reisch előrejelzése szerint az értékesítés gyorsan beindul. "Arra számítok, hogy mivel olyan sokat tudunk erről a szőlőről, és ilyen hosszú ideig teszteltük, azt fogja nyújtani, amit elvárunk tőle" - mondja Reisch.

Reisch várakozásai szerint az új szőlő a rizling felmenőihez képest kissé jobb hidegtűrő képességgel, sokkal jobb rothadás- és gombabetegség-ellenállósággal, valamint hasonló borminőséggel rendelkezhet.

Egy új szőlőfajta nemesítése nagyon részletes és szigorú folyamat, Reisch számára általában több mint 18 évig tart. Miután elkészítette az "Aravelle" (kezdetben "New York 81" néven ismert) keresztezést, és a termelők számára a szőlőtőkék teszteléséhez állományt biztosított, Reisch más projektekkel foglalkozott.

"Amikor kezdtük elveszíteni az érdeklődésünket az NY 81 iránt, a termelők visszajöttek hozzánk, és azt mondták: "Ez sokkal rothadásállóbb fajta, mint a rizling", ezért elkezdtük alaposabban megvizsgálni" - mondja Reisch. A "Cayuga White"-ból átvett rothadásállóságnak köszönhetően a NY 81-et nem kellett sürgetni a szüreteléssel, amint egy kis rothadás jelentkezett a nedves szüreti időszakban.

"Folytattuk a tesztelést, és megpróbáltuk optimalizálni a borkészítéshez szükséges paramétereket, és megtanultuk, hogy milyen élesztőtörzsekből készül a legjobb bor" - teszi hozzá.

Forrás: 
growingproduce.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

A Dunakanyar legszebb borai - újjáéledő hagyományok

Jól tudjuk, Magyarország szinte egy nagy, egybefüggő borvidék. Ráadásul olyan kiváló adottságokkal, amelyet a franciák is megsüvegelnének. Elfeledett területekkel, melyek jellemzően a filoxéra vészt követően tűntek el, s nem volt aki jó másfél évszázadon át újjáélessze.

Egy egész sor károsítónak kedvez az idő – növényvédelmi előrejelzés 22. hét

Alig van növényfaj, ami ne lenne levéltetves, rajzik az almamoly, fertőz a lisztharmat, mindent lerágnak a csigák, kezdődik a cseresznyelégy szezonja, és még hosszan sorolhatjuk. Egyedül a tűzelhalás nem fertőz még, de az időjárási feltételek ahhoz is egyre kedvezőbbek.

Tíz napon át várják a látogatókat Veszprémben a Rozé, Rizling, Jazz Napok programjai

Tíz napon át várja a látogatókat ingyenes programjaival a 13. Rozé, Rizling és Jazz Napok július első felében Veszprémben. A blues, a jazz és a funkzene mellett környékbeli borászatok kínálják italaikat - közölte az MTI-vel a fesztiváligazgató.

Megújuló konferencia borászoknak Egerben

Eger Wine Meetup néven újul meg a húszéves múlttal rendelkező szőlészeti és borászati konferencia Egerben. Az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem szakmai programja két napon át tart június 16-17-én, és felöleli a fenntarthatóság, a birtoképítés, a klímaváltozás és a terroir témaköreit.

A fehérhasú tobzoskák kromoszómaszáma a második legmagasabb az emlősök között

Sok mindent nem tudnak a tudósok a tobzoskáról – arról a különös, pikkelyes emlősről, amely úgy néz ki, mint egy földi mormota és egy labda keresztezése.

Borfesztiválozunk – a borászok és a fesztiválozók

Május elején kitör a fesztiváli láz, ami eltart októberig. Fél éven keresztül zajlik ez a színes forgatag, amelyben minden hazai borász megtalálhatja önkifejezésének lehetőségeit. A szervezők Erdőbényétől Sopronig sokat áldoznak arra, hogy a kiváló borokon kívül jó program, mindenekelőtt viszonylag színvonalas zene és a bóvlitól a minőségi egyediségig ívelő kézműves vásár színesítse a programot.

Már online is elérhető a Badacsonyi borvidék

Badacsony, Magyarország egyik legkedveltebb és legismertebb borvidéke, igazodva az erősödő olvasói online jelenléthez, elindította online magazinját, mely szervesen kapcsolódik a Badacsonyi Turisztikai és Borút Egyesület, badacsony.com weboldalához.