0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Víztározók ellen tüntettek Franciaországban

Francia polgárok ezrei tüntettek március 25-én új mezőgazdasági víztározók építése ellen. A hónapok óta érlelődő konfliktus oka, hogy egy több mint 400 tagú szövetkezet 16 nagy víztározót épít annak érdekében, hogy a gazdálkodók a száraz hónapokban is öntözni tudják szántóikat.

A tiltakozást egy kistermelőket tömörítő egyesület, a Confédération Paysanne, valamint a Les Soulèvements de la Terre és a Bassines Non Merci környezetvédő csoportok szervezik. Legutóbb egy Saint-Soline-hez közelében épített víztározónál tüntettek, annek ellenére, hogy a hatóságok nem engedélyezték a demonstrációt.

A tiltakozók kifogása, hogy a víztározók megépítésével közjavakat privatizálnak, és hogy a lakosságot kizárják a vízkészlet hasznosításából.

A gazdálkodók úgy látják, hogy a víztározók építése létfontosságúvá vált a szántóföldi termelés fenntartásának érdekében, nélkülük a klímaváltozás következtében egyre súlyosabb és egyre hosszabb aszályok ellehetetlenítik a termelést. A nyíltvizű mesterséges tározókat télen tervezik feltölteni, amikor a talajvíz szintje is magas.

Forrás: Agrarheute