Back to top

A húsban található baktériumok húgyúti fertőzéseket okozhatnak

Egy új tanulmány szerint a nem megfelelően átsütött húsban található E. coli baktérium lehet a felelős az Egyesült Államokban több százezer húgyúti fertőzésért.

Az E. coli, ami az Escherichia coli rövidítése, a baktériumok nagy és változatos csoportja, amely a környezetben, az élelmiszerekben, valamint az emberek és állatok beleiben található meg. Míg az E. coli törzsek többsége ártalmatlan, néhányukról ismert, hogy húgyúti fertőzéseket, tüdőgyulladást és más betegségeket okoz.

A George Washington Egyetem Milken Institute School of Public Health kutatói az amerikai E. coli-fertőzések eredetének nyomon követésére új genomikai megközelítést dolgoztak ki. Ez lehetővé tette számukra, hogy megbecsüljék, hogy a baktérium évente 480 000 és 640 000 közötti húgyúti fertőzést okozhat.

"Tanulmányunk meggyőző bizonyítékot szolgáltat arra, hogy a veszélyes E. coli törzsek az élelmiszer-ellátási láncon keresztül jutnak el az emberekhez, és megbetegítik őket, néha túlságosan is"

-mondta Lance B. Price professzor, a GW Központ alapítója és társigazgatója.

A One Health című szaklapban megjelent tanulmányhoz a kutatók az arizonai Flagstaffban található nagy élelmiszerüzletláncoknál vásárolt nyers csirkéből, pulykából és sertéshúsból izoláltak E. coli baktériumokat. Ugyanebben a városban vizelet- és vér E. coli izolátumokat gyűjtöttek húgyúti fertőzések miatt kórházba került betegektől is.

A kutatók a húsból és a húsipari fertőzéses betegekből származó E. coli genomjainak felhasználásával új előrejelző modellt dolgoztak ki, amely lehetővé tette számukra a baktériumok forrásának meghatározását. A tanulmányban azonosított, élelmiszer eredetű E. coli törzsek súlyos vese- és véráramfertőzéseket is képesek voltak okozni, amelyek akár halálos kimenetelűek is lehetnek.

Fotó: pixabay.com

Bár gyakran hasmenéssel társítják, az E. coli a leggyakoribb oka a húgyúti fertőzéseknek, az USA-ban az esetek mintegy 85%-áért felelős.

A nőknél akár 30-szor nagyobb valószínűséggel alakul ki a fertőzés, mint a férfiaknál. Az állapot az egyszerű, antibiotikummal könnyen kezelhető hólyaghurutoktól az életveszélyes véráramfertőzésekig terjedhet.

Hogyan védekezzünk az E. coli ellen

Az állatok levágásakor a bélrendszerükben lévő E. coli és más baktériumok megfertőzhetik a hústermékeket. Az esetleges fertőzések megelőzése érdekében tartsuk be az élelmiszerbiztonsági lépéseket a főzés során:

  • Az étel elkészítése előtt, közben és után, valamint az étkezés előtt gondosan mossunk kezet szappannal és vízzel.
  • Mossunk kezet, miután megérintettük a nyers húst, baromfit, tenger gyümölcseit, lisztet vagy tojást. Továbbá mossuk le a pultot, vágódeszkát és eszközöket, miután hozzáértünk bármelyik ilyen termékhez.
  • Öblítsük le a friss gyümölcsöket és zöldségeket folyó víz alatt.
  • Tartsuk távol a nyers húst, baromfit, tenger gyümölcseit más élelmiszerektől a bevásárlás, a főzés és a hűtőben való tárolás során, valamint ne fogyasszunk nyers tésztát.
Forrás: 
healthnews.com

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Átfogó kiadványt készített a NAK a hazai agrárium kihívásairól, fejlődési lehetőségeiről

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az elmúlt hónapokban – a globális tényezőket is figyelembe véve – széles kitekintésben és részletesen is értékelte az ágazat helyzetét, fejlődési lehetőségeit, és a hatékonyságot, versenyképességet javító konkrét javaslatokat fogalmazott meg.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Klímaváltozás és állattenyésztés: hatás, alkalmazkodás

Az ENSZ előrejelzése szerint 2050-re várhatóan 33 százalékkal többen, közel tízmilliárdan leszünk a Földön. Az életszínvonal javulása miatt azonban a mezőgazdasági termékek fogyasztása ennél jóval nagyobb mértékben, mintegy 70 százalékkal nő majd, az állati eredetűeké is megduplázódik. Mindez akkor, amikor a klímaváltozás egyre erősebb – főként korlátozó – hatással van az állattartásra.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

30 az új 20

Bármily meglepő, de ahogy az embereké, úgy a modern táplálkozástudománynak és az orvoslásnak köszönhetően a lovak várható életkora is hosszabb lehet, mint elődeiknek volt több mint húsz évvel ezelőtt. Képessé válhatnak akár harmincévesen is aktív életet élni. Igaz, ehhez szükség van néhány alapvető feltétel teljesítésére.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Káliumban gazdag gyümölcslevek

A szívbetegségek kockázata számottevően mérsékelhető bizonyos gyümölcslevek fogyasztásával, legalábbis ez derül ki a Harvard School of Public Health intézet egyik kutatásából.

Így ugorhatunk ki a hízás-fogyás ördögi köréből

A hipotalamusznak fontos szerepe van a testtömeg-szabályozásban, gondolhatnánk, hogy nincs sok esélyünk vele szemben, pedig van.