Back to top

Méltányos kereskedelem

A Fairtrade-védjegyes virágok nagy részét, hozzávetőleg 97%-át kelet-afrikai virágkertészetekben termelik. De vajon megéri a tanúsítvány a farmoknak és dolgozóiknak? Ezt járta körbe egy közelmúltban elkészült tanulmány.

A Fairtrade-logóval tanúsított méltányos kereskedelem fontos termékei a vágott dísznövények, amelyek minden nagyobb virágos ünnep alkalmával az érdeklődés középpontjába kerülnek. A meghatározott kritériumok szerint zajló minősítés azt szavatolja, hogy a virágtermelők tisztességes körülmények között dolgoznak, és a fenntarthatósági szempontokat is szem előtt tartják munkájuk során.

Az ilyen védjeggyel ellátott vágott virágok nagy részét, hozzávetőleg 97%-át Kelet-Afrikában termelik, ez egy németországi összesítés szerint csak 2021-ben körülbelül 5,1 milliárd szál virágot jelent.

Ugyanebben az időszakban több mint 8,5 millió euró úgynevezett prémium bevétel keletkezett világszerte a Fairtrade-logós virágok értékesítéséből. Ez a pénzügyi felár közvetlenül az alkalmazottak javát szolgálja.

Dolgozók egy Fairtrade minősítésű kertészetben
Dolgozók egy Fairtrade minősítésű kertészetben
Fotó: Situma Siepete (Hotlist Group)

Egy új tanulmány (a Social Policy and Development Consulting Limited készítette) a méltányos kereskedelem kelet-afrikai virágfarmokra és dolgozóikra gyakorolt hatásait összegezte, eredményei pedig azt mutatják, hogy a Fairtrade tanúsítvánnyal rendelkező kertészetekben dolgozók 90%-a érzi magát anyagilag kevésbé kiszolgáltatva. A megkérdezett dolgozók közül ugyanis tíz válaszadóból kilenc nyilatkozta azt, hogy ő vagy valamely családtagja közvetlenül részesül a „Fairtrade-felárból”. A pénzt leggyakrabban az iskolai oktatáson, háztartási cikkeken keresztül és közösségi projektekbe – például a vízellátás vagy az egészségügy fejlesztésébe – fektetve „kapják vissza”.

A Fairtrade tanúsítvánnyal rendelkező gazdaságok dolgozóinak 69%-a pedig egyenesen úgy nyilatkozott, hogy magasabb bért kap, mint a nem tanúsított gazdaságok munkavállalói.

A tanulmány azt is megállapította, hogy a Fairtrade tanúsítvánnyal rendelkező virágkertészetek dolgozói magabiztosabban érvényesítik jogaikat, hogy további bevételi forrásokhoz jussanak, és aktívabbak lehessenek a saját közösségeiken belül. A tanúsított üzemek a nemek közötti egyenlőségre is jobban figyelnek: az ilyen farmokon dolgozó mintegy 71 ezer munkás több mint fele nő. Ezekben a gazdaságokban a vezetői és helyettesi pozíciók több mint felét nők töltik be, és a képzési programoknak köszönhetően folyamatosan emelkedik az arány.

A kertészeteknek is megéri

A tanulmány arra is rámutatott, hogy a méltányos kereskedelem a virágfarmoknak is hasznos: a vezetők szerint a Fairtrade védjegy egyértelmű előnye, hogy javulnak a piacra jutási lehetőségek, az árak stabilabbak, a vásárlók hosszú távú elkötelezettsége pedig ellensúlyozza a tanúsítás költségeit. Mela­nie Dürr, a Fairtrade International virágokért és élő dísznövényekért felelős globális termékmenedzsere szerint a tanulmány eredményei igazolják, hogy a munkával jó úton haladnak, és az is kiderült, hogy van még hova fejlődni.

A tanulmány készítői egyebek mellett arra hívták föl a figyelmet, hogy a bértárgyalások és a szakszervezeti képviselet terén még határozottabb fellépésre van szükség a további béremelések, a bérszínvonal javítása érdekében. Emellett a környezetvédelmi követelményeket is szigorítani kell.

Növekszik a kereslet

A méltányos kereskedelem szerepe egyre nő Németországban, 2021-ben összesen 2,1 milliárd eurót költöttek Fair­trade minősítésű termékekre, ami 9%-os plusz az előző évhez képest. A Fair­trade-címkés virágok népszerűsége is látványosan megugrott, 2021-ben 631 millió szál ilyen rózsát értékesítettek az országban, ami mintegy 25%-kal több, mint egy évvel korábban. Ez egyebek mellett a koronavírus-járványban tapasztalt nagy keresletnek, valamint az élelmiszeráruház-láncokban kínált Fair­trade-címkés csokros rózsa növekvő választékának köszönhető.

A Fairtrade cserepes növények eladásainak átlag feletti, 19%-os növekedése is szembetűnő.

A járvány idején egyébként főként a Kenyában, Etiópiában és Tanzániában működő kertészeteknek kellett komoly gondokkal megküzdeniük a termelési és logisztikai költségek hirtelen emelkedése miatt. A Fairtrade-hálózat külső partnerekkel együttműködve segélyalapot hozott létre, amelyből több kertészetet is támogattak, ezzel egyebek mellett könnyítették az energiahatékonysági beruházásaikat vagy részben ellensúlyozták a munkatársaknak nyújtott szociális jellegű kiadásaikat.

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/fairtrade-deutschland.de
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2023/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Zöld technológiaváltást sürget a KAP új támogatási rendszere

Új támogatási rendszer lép életbe a Közös Agrárpolitikában, amely minden eddiginél nagyobb hangsúlyt fektet az ágazat környezettudatos működésére. Emellett a támogatások újfajta elosztása, a kisebb gazdaságok segítése is megvalósul a 2023-2027-es ciklusban.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

Állati eredetű termékek tárolási, szállítási szabálya

Az állattenyésztő kistermelők közül sokan vannak, akik feldolgozott formában a helyi piacokon értékesítik termékeiket. Ennek szabályozására rendelet is született, amelynek célja az élelmiszer-biztonság. A kistermelők számára a jogszabály semmi olyan pluszt nem tartalmaz, amelyet fogyasztói oldalról ne tekinthetnénk alapelvárásnak. A NÉBIH segítségével most összefoglaljuk ezeket a szabályokat.

Alacsony zsír vagy alacsony szénhidrát: melyik a jobb?

Ha egészségesebb életmódra szeretnénk váltani, valószínűleg hallottunk már az alacsony zsírtartalmú és a szénhidrátcsökkentett étrendekről.

Felső élelmiszer-árkorlát önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarketekkel

Egyes alapvető élelmiszerek felső árkorlátjának önkéntes alkalmazásáról tárgyal a brit kormány a szupermarket-hálózatokkal a több mint négy évtizede nem mért ütemű élelmiszer-drágulás megfékezése végett.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

A meztelencsigák rejtett világa

Kevés kutatás irányult a meztelencsigákra, holott a körülbelül harminc magyarországi fajuk közül öt-tíz lehetséges vagy aktuális kártevő. Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetében 2018 óta tart a hazai meztelencsiga-fauna szisztematikus feltárása, és ez idő alatt hét, a magyar faunában új vagy bizonytalan adattal rendelkező faj került elő.

Embertelen körülmények a német ültetvényeken

A német ültetvényeken dolgozó idénymunkások olyan körülmények között dolgoznak, amelyek az emberi méltóságot csorbítják, derül ki az Oxfam nemzetközi humanitárius szervezet legfrissebb felméréséből.