Back to top

Stressz-evést figyeltek meg gyíkoknál

A tudósok arra voltak kíváncsiak, hogy vagyok egy amerikai légibázis mellett élő gyíkfajra milyen hatással vannak az alacsonyan szálló helikopterek és repülőgépek.

A gyíkok ugyan elég apró élőlényeg, azonban általában elég jó a hallásuk. A legtöbb faj a 100 és 5000 Hz közötti tartományt érzékeli, szemben az emberi 20 és 20000 Hz-es tartománnyal.

Így felmerül a kérdés, hogy hatással van-e rájuk a zajszennyezés?

Coloradói kockás ostorfarkú gyík (Aspidoscelis neotesselatus)
Coloradói kockás ostorfarkú gyík (Aspidoscelis neotesselatus)
Fotó: Koopasteve/Wikimedia Commons
A tanulmányhoz egy gyakori faj, a coloradói kockás ostorfarkú gyíkot (Aspidoscelis neotesselatus) választották a tudósok - írja a Phys.org. Ez egy olyan faj, melynek kizárólag triploid nőstény egyedei vannak, azaz a normál két szett kromoszóma helyett hárommal rendelkeznek, és szűznemzéssel szaporodnak. A vizsgált populáció a Colorado Springsbeli Fort Carson amerikai katonai létesítmény közelében él, ahol rendszeresen a talajhoz közel repülnek helikopterekkel, teherszállító repülőgépekkel és vadászrepülőkkel is fölöttük. A tanulmány készítése közben szorosan együttműködtek a katonasággal, az eredményeiket pedig a Frontiers in Amphibian and Reptile Science című szaklapban publikálták.

A vizsgálathoz meghatároztak berepülési napokat, amikor a pilóták a gyíkok élőhelye felett alacsonyan szálltak át, illetve csöndes napokat, amikor kifejezetten elkerülték gyakorlatozás közben ezeket a területeket.

A berepülések alkalmával a talaj közelében a zaj 33,9 és 112,2 decibel között változott, ami egy zenekar vagy egy láncfűrész hangerejével egyezik meg. A csöndes napokon ezzel szemben 30,1 és 55,8 decibelnyi "zajt" mértek, ami nagyjából a hűtőszekrény halk zúgásának felel meg.

Minden reggel és kora délután a tudósok három percig figyelték az egyes gyík-egyedeket, majd befogták őket. A befogott példányokat megmérték, vérmintákat gyűjtöttek tőlük, és egy hordozható ultrahang berendezéssel megállapították, melyek voltak vemhesek, mennyi tojást hordoztak, és azok mekkorák voltak. Elengedés előtt megjelölték az állatokat, így a vizsgálat során minden példány csak egyszer került befogásra.

Az átrepülő gépek zaja stresszt okoz a gyíkoknál
Az átrepülő gépek zaja stresszt okoz a gyíkoknál
A laboratóriumban ezután megmérték a vér kortizol szintjét. Ezt a stresszhormont a mellékvesék termelik, és általában a zavarás utáni 3-10 percben termelődik. Vizsgálták a gyíkok vérében glükóz, keton, a reaktív oxigén metabolitok, például az alkoxi és a hidroperoxil szabadgyökök jelenlétét is, melyeket a mitokondrium szabadít fel oxidatív stressz hatására.

Ahogy várható volt, a vér kortizol szintje jelentősen megnövekedett a berepülések után. Azonban a glükóz és a reaktív oxigén metabolitok szintje nem változott.

Layne Sermersheim, a Utah Állami Egyetem mesterszakos hallgatója és a tanulmány egyik első szerzője rámutatott, hogy a Fort Carsonban élő ostorfarkú gyíkoknál kimutatható a stressz a berepülő gépek hatására. Az vizsgálatnál figyelembe vették az egyedek különböző méreteit, és hogy mekkora energiát fektettek a szaporodásba, mely a bennük fejlődő tojások számából derült ki.

Az is kiderült, hogy a gyíkok a zaj hatására megnövekedett kortizol és ketonszinttel válaszoltak, mely jelzi a stresszt. Ennek hatására több energiaforrást mozgósítottak. A több tojással rendelkező nőstényeknél magasabb volt a kortizol szint, amiből arra következtethetünk, hogy a vemhes egyedek sokkal érzékenyebbek a zajszennyezésre.

A viselkedésükben is látható változás következett be: kevesebbet mozogtak és többet ettek akkor, amikor a gépek átrepültek az élőhelyeik fölött.

"A kompenzációs evés lehetővé teszi az egyedek számára, hogy stresszes esemény során fenntartsák energiaszintjüket. Ez azért fontos, mert az anyagcsere, a fizikai aktivitás, a szaporodás (ez esetben a tojások létrehozása) és a hormonális válaszok is mind energiát igényelnek" - mondta Sermersheim.

Forrás: 
phys.org

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…

A floridai cukornád termesztő digitális tervei kikristályosodnak

Évek óta több milliárd dollárnyi technológiai innováció árasztja el az amerikai mezőgazdasági szektort is, és a gazdálkodási folyamat során a legkorszerűbb adatgyűjtést és -elemzést ígérik. Egyes gazdaságok csak most kezdik kitalálni, hogyan lehet ezeket az adatokat működésbe hozni.

Szoros együttműködést követel a természetkárosító bűncselekmények elleni fellépés

A klímaválság mellett ökológiai válság tanúi is vagyunk, amely válaszlépésekre kell, hogy késztessen minket – jelentette ki Balczó Bertalan, az Agrárminisztérium természetvédelemért felelős helyettes államtitkára a LIFE SWIPE (Successful Wildlife Crime Prosecution in Europe) projekt záróeseményén, kedden.

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Az Állategészségügyi Világszervezet támogatja a madárinfluenza elleni védőoltást

Az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH) azt tanácsolja a kormánynak, hogy a világszerte több százmillió madarat elpusztító és emlősöket megfertőző madárinfluenza elleni védettséget szorgalmazza, hogy ezzel megakadályozza a vírus lehetséges világjárvánnyá alakulását.

Miért dalolnak a madarak? Olvassa és hallgassa!

Íme, a napkelte kórus leggyakoribb részvevői. A természetben élő madarakat a különböző erősségű napfény ébreszti fel. Talán ezt ők éppen olyan áldott dolognak érzik, mint azok az emberek, akik reggel elektronikus zörejek helyett madárdalra ébredhetnek.

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

Június 30-án indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja, amely a többi közt operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, főzőversennyel várja az érdeklődőket a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál - közölték a szervezők az MTI-vel.

Tanösvényekkel és kilátókkal várnak a Veszprém környéki erdők

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. csaknem 50 000 hektár, állami tulajdonú területet felügyel és gondoz több mint 50 éve. 2018 óta, több mint 83 hektár területen végeztek újerdő telepítést és közel 300 hektáron erdőfelújítást.