Back to top

Hóvirágok a kertben

A hóvirág nemzetségneve (Galanthus) a görög mitológiában a nehezen, de a tél szorításában is megszülető tavaszt szimbolizálja. A nemzetség 21 fajt foglal magába, a Kárpát-medencében csak a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos, amely az Európai Unióban 2005 óta védett, így sem gyűjteni, sem ültetni nem szabad.

Védelmét indokolta, hogy a hagymák tömeges kiásása miatt zsugorodtak a természetes állományai, ahol pedig nem ásták ki, ott is általában hosszú tőkocsánnyal szedték a virágokat, ami nemcsak a magprodukciót csökkentette, de a faj genetikai leromlását is gyorsította.

A hóvirág nemzetség az amarilliszfélék jól ismert családjába (Amaryllidaceae) tartozik, legközelebbi rokona a szabad leplű tőzike nemzetség (Leucojum), melyből a tavaszi és a nyári tőzike (L. vernum és L. aestivum) hazánkban védett.

A hóvirágok közös jellemzője a hártyás páncéllevéllel rendelkező hagyma, melyből két tőlevél, köztük pedig egy tőkocsányon egy buroklevél védelmében egyetlen virág fejlődik. Termése háromrekeszű, varratok mentén felnyíló tok. A megtermékenyítés után a tőkocsány jelentősen megnyúlik, hogy a magok minél messzebb szóródjanak a talajra. A magok felületén lipidekben és fehérjékben gazdag olajsejtekből álló magszemölcs található, melyet a hangyák előszeretettel fogyasztanak – erre utal a hangyakenyér elnevezése –, ezért lehordják a bolyba és lényegében elvetik azokat.

A hóvirág nemzetség 21 faja a Kaszpi- tenger partvidékétől a Közel-Keleten át Nyugat-Európáig őshonos, géncentrumuk Anatólia és a Kaukázus.

A fajok elterjedési területének feldarabolódásához minden bizonnyal hozzájárult, hogy a jégkorszakok végén megemelkedett az Adriai- és a Földközi-tenger vízszintje, és az egykori édesvizű tóból Fekete-tenger lett.

Évszázadok óta ültetik

A redőslevelű hóvirágot (Galanthus plicatus) már a 16. század óta ültetik Európa- szerte. Clusius belga botanikus Ausztria és Pannónia növényeiről írt könyvében (1583) megemlíti, hogy Konstantinápolyból Madame de Heysenteintől kapott e fajból hagymát, melyet Clusius-hóvirágként (Galanthus clusii) még 1840-ben is nagyra értékeltek a kertészek. A Kárpát-medencében csak a kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) őshonos. A Brit-szigeteken azonban az sem, az 1770-es években telepítették be, és az összes példánya a mindenkori brit uralkodó tulajdona.

Néhány éve még piacokon, metróaluljárókban árulták a tavasz első hírnökét, a kikeleti hóvirág csokrait borostyánlevelekbe csavarva, hazánkban évente több százezer szál – már akkor is védett – hóvirág végezte vágott virágként.

A hóvirág (Galanthus) nemzetség elterjedése (Davies, 1999)
A hóvirág (Galanthus) nemzetség elterjedése (Davies, 1999)
Az Európai Unióban 2005 óta védett (a Tanács 92/43/EGK irányelvének IV. melléklete szerint közösségi jelentőségű szigorú védelmet igénylő), illetve a veszélyeztetett vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló washingtoni egyezmény alá esik (CITES II.), ezért se gyűjteni, se ültetni ma már nem szabad. Védelmét indokolta, hogy a hagymák tömeges kiásása révén számottevően csökkentek a populációk. Gyakran gereblyékkel vagy föld­gyaluval gyűjtötték a virágokat, ilyenkor a hagymák is elpusztultak, míg a virágok leszedése nemcsak a magprodukciót csökkentette, hanem a faj genetikai leromlását is okozta a negatív szelekció révén. A hosszú tőkocsányú virágokat ugyanis jobban lehetett csokorba kötni, így a természetes helyükön felszaporodtak a rövid tőkocsányú és rendellenes virágú egyedek.

Bár a Vadonleső Program eredményeiből kiderült, hogy hazánk harmadában megtalálható a hóvirág, a populációk méretéről és egészségéről keveset tudunk.

A közösségi tudományos adatgyűjtés keretében a hóvirág-észlelések adatait bárki feltöltheti a honlapra.

Négy önálló faj

Kertjeinkben főleg az ún. széles levelű hóvirágok (Galanthus latifolia) nyílnak: a pompás hóvirág (Galanthus elwesii), a redős levelű (Galanthus plicatus), a Woronow-hóvirág (Galanthus woronowii) és az Ikarusz-szigeti hóvirág (Galanthus ikariae). Ezen fajok önállóságát genetikai vizsgálatok megerősítették. Közös jellemzőjük a robosztus termet, a széles, lapos, szalagszerű levél és az igen nagy virágfej. A pompás hóvirág a legkorábban nyíló faj, a kikeleti hóvirágot akár két-három héttel is megelőzheti, ezüstös-hamvas leveleiről és belső leplén a V-folt feletti zöld mintáról könnyen felismerhető. A redős levelű hóvirág levelei W-keresztmetszetűek, középerezete ezüstös, belső leple gyakran teljesen zöld. Az Ikarusz-szigeti hóvirág újabban került csak be a hazai dísznövénypiacra, „mindössze” kisarasznyi termetű, lapos és csónakos csúcsú levelei jó fajbélyegek.

Megéri a befektetés

Magyarországon Kunszentmárton határában, mintegy 300 négyzetméteren termesztik vágott virágnak a pompás hóvirágot (Galanthus elwesii), évente 4000-5000 szál és 500 cserép hóvirág „szüretelhető” e piciny területről. Telepítése igen költséges, miután négyzetméterenként 100 hagymát kell elültetni, de a befektetés megéri, hiszen nagy a piaci kereslet. Hazánk legnagyobb „mediterrán hóvirágmezője” az Alcsúti Arborétumban nyílik, 7 faj 24 változata gyönyörködteti a február–márciusban érkező látogatókat.

Szintén új keletű dísznövény a Woronow-hóvirág, melynek levélkeresztmetszete ugyancsak W alakú, de üdezöld színű és nincs ezüstös erezete.

Mindegyik faj jó fagy- és téltűrő, magról és sarjhagymáról egyaránt könnyen és gyorsan szaporodnak, hosszú és erős tőkocsányuk és nagy virágfejük révén kiválóan köthetők csokorba. Ma már mind a négy faj hagymája könnyen beszerezhető a nagyobb kertészeti boltokban. Telepítésük ősszel ajánlott, hogy a virágképződéshez szükséges hideghatást (ja­ro­vi­záció és vernalizáció) megkapják a hagymák. A hóvirágok a természetben ritkán képezhetnek hibridet, mégis találunk rá példát: a kikeleti és pompás hóvirág házasságából a nagyvirágú (Galanthus × grandiflorus), míg a Woronow és egy kaukázusi faj keveredéséből az Allen-hóvirág (Galanthus × allenii) született.

Fotó: Dr. Kerényi-Nagy Viktor

Nyugat-Európában a több évszázada tartó hóvirágmániának köszönhetően ma már több mint ötszáz fajta ismert. Fontos természetvédelmi szempont, hogy a nem őshonos fajokat és fajtákat, valamint a kikeleti hóvirág nyugat-európai fajtáit – melyek időről időre feltűnnek a boltok polcain – csak olyan kertbe telepítsük, melynek közelében nincsenek őshonos hóvirágállományok, így megakadályozható a nem kívánt génáramlás, hibridizáció.

A hóvirágok telepíthetők nyírott gyepbe is, fűkaszálás előtt érdemes megvárni a magok kipergését.

Kiválóan viselik a fák, cserjék árnyékolását, de az aljnövényzet felszaporodása pusztulásukhoz vezet. Nem kedvelik a magas és sűrű gyepszintet, gyakran telepednek meg kőrepedésekben, házfalak tövében. A hóvirágok könnyen szaporíthatók, elvirágzás után a sárguló tokok felnyitásával a magokat 2-3 cm mélyre vessük a talajba, a magoncok virágzására a harmadik évtől számíthatunk. Másik módszer, ha a leválasztott sarjhagymákat ültetjük el 2-3 cm mélyre. Utóbbi megoldást különösen a színváltozatok vagy fajták elszaporításánál alkalmazzuk, hiszen e vegetatív, ivartalan szaporítási mód klónegyedeket hoz létre.

Dr. Kerényi-Nagy Viktor

okl. kertészmérnök, mérnöktanár

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a Kertészet és Szőlészet 2023/11 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

A városi méhlegelők hatásait vizsgálják Szegeden

A Mondolo Egyesület, a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) szakemberei és az önkormányzat együttműködésével a városi méhlegelők környezeti hatásait vizsgáló kutatási program indult Szegeden - közölte Ézsiás Tamás, a civil szervezet munkatársa kedden.

Környezetbarát növénytálcák

A holland Modiform cég két új növénytálcát fejlesztett ki. Az egyik sorozat automata cseréptöltő rendszerekhez alkalmas, és természetesen újrahasznosítható. A másik új terméket kifejezetten a ciklámentermesztés igényének figyelembevételével készítették.

Miért dalolnak a madarak? Olvassa és hallgassa!

Íme, a napkelte kórus leggyakoribb részvevői. A természetben élő madarakat a különböző erősségű napfény ébreszti fel. Talán ezt ők éppen olyan áldott dolognak érzik, mint azok az emberek, akik reggel elektronikus zörejek helyett madárdalra ébredhetnek.

Minden adott a jó szőlőterméshez

Az időjárási viszontagságok, elsősorban a hűvös miatt lassan fejlődik a szőlő, minden esély és feltétel adott hozzá, hogy idén kiváló borok készüljenek a jó minőségű szőlőből, mondja Kocsis László szőlőnemesítő és szőlőtermesztő, akinek cége, a Göcsej Gyümölcse Bt. Zalaapátiban rendelkezik ültetvénnyel.

A Velencei-tónál indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja

Június 30-án indul a tízéves Magyar Tavak Fesztiválja, amely a többi közt operagálával, koncertekkel, csónakos és kerékpáros túrával, családi nappal, főzőversennyel várja az érdeklődőket a Velencei-tónál, majd Tiszafüreden és a Balatonnál - közölték a szervezők az MTI-vel.

Komoly potenciál van a gyógynövény ágazatban

A magyar gyógynövények iránt nagy a kereslet, az ágazatban jelentős a fejlődési potenciál – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Gyógynövény Szövetség és Terméktanács.

Tanösvényekkel és kilátókkal várnak a Veszprém környéki erdők

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. csaknem 50 000 hektár, állami tulajdonú területet felügyel és gondoz több mint 50 éve. 2018 óta, több mint 83 hektár területen végeztek újerdő telepítést és közel 300 hektáron erdőfelújítást.

Kizárólag helyi spárgát és szamócát kínál

A németországi Aldi Süd április eleje óta kizárólag német spárgát értékesít, május közepétől pedig csakis német szamócát tart, ezzel is támogatva a helyi gazdákat.

A meztelencsigák rejtett világa

Kevés kutatás irányult a meztelencsigákra, holott a körülbelül harminc magyarországi fajuk közül öt-tíz lehetséges vagy aktuális kártevő. Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetében 2018 óta tart a hazai meztelencsiga-fauna szisztematikus feltárása, és ez idő alatt hét, a magyar faunában új vagy bizonytalan adattal rendelkező faj került elő.