Back to top

Páratlan kincsek nyomában

Müller Nándor 2021-ben megjelent két új könyve a Bakony vadregényes vidékét és annak rejtett kincseit tárja fel az olvasók előtt. A két különálló, mégis összefüggő kötet páratlan fotókkal és szebbnél szebb túraútvonal-leírásokkal mutatja be a vidék látnivalóit és természeti környezetét.

„Nem állíthatom, hogy a Bakony összes erdejét bejártam és ismerem. Ehhez egy emberöltő is kevésnek bizonyulna” – olvashatjuk Müller Nándor Négy évszak a Bakonyban című exkluzív fotóalbumában, mely sorozatának ötödik kötete.

A Bakony, a Dunántúli-középhegység legnagyobb és legnyugatibb tájegysége ezer arcával várta a szenvedélyes túrázót, természetfotóst.

A kemény kötésű könyv borítója is arról árulkodik olvasóinak, hogy a Bakony a legkülönfélébb természeti környezettel kápráztatja el látogatóit az év bármely szakában. Az informatív album rendkívül látványos képekkel enged betekintést a Keleti-, a Déli- és az Északi-Bakony legcsodásabb történelmi helyszíneibe, természeti látnivalóiba.

Négy évszakon átívelve Európában páratlan ritkaságú erdőket, bővizű patakokat, forrásokat, lélegzetelállító sziklákkal szabdalt szurdokvölgyeket és több ezer éve kialakult barlangokat fedezhetnek fel az olvasók.

Mindezek mellett a lenyűgöző fotóknak köszönhetően a könyvben megelevenedik a térség legkülönlegesebb növény- és állatvilága, mellyel a könyv feltárja a térség gazdag élővilágának egy jelentős részét. A magával ragadó kiadvány felkelti az olvasó érdeklődését, és arra ösztönzi, hogy személyesen is felfedezze a Bakony legszebb látnivalóit.

A Barangolások a Bakonyban című kötet a Bakony páratlan szépségű útvonalainak felfedezésében segít.

Túraútvonal-gyűjteményében a szerző megosztja a tapasztalatait azokkal, akik a néhány órás sétáktól kezdve a félnapos kirándulásokon át akár az egész napot kitöltő bakancsos túrákon szeretnék megismerni hazánk egyik legszebb vidékét.

A 60 rövidebb-hosszabb túraútvonalat részletező könyv szerzője tanácsokat ad a túrákhoz szükséges megfelelő felszerelés megválasztásához, valamint részletesen leírja az útvonalakat, kiemelve azok legfontosabb látnivalóit. Méretéből adódóan, a könyv akár egy nadrágzsebben is elfér, kiváló útitárs, részletességének köszönhetően pedig a rövidebb túrákon a térképet is helyettesítheti. Mindkét kötet megvásárolható közvetlenül a szerzőtől, a www.turakonyvek.hu weboldalon.

Zeitler Levente
VERGA Zrt.

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2023/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Ismét megünneplik a Szent Iván éjt Tarcalon

Egy nem nagy, de annál kedvesebb rendezvényre szeretnék felhívni a figyelmet: Palásthy Katalin, a tarcali Katica Vendégház tulajdonosa ismét megrendezi a Szent Iván-napi nyitott kert elnevezésű eseményét, amelyben gasztrokiállítók, ezoterikus előadók, finom falatok és hűs borok kapják a főszerepet; a napot pedig tradicionális tűzgyújtás zárja. 

Az EU megkettőzi nyáron az erdőtüzeket oltó légiflottáját

A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített légiflottáját - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.

A fa a 21. század építőanyaga

Sopronban a III. Erdei Szabadegyetem – döntéshozóknak című két napos eseményen június elején a faalapú gazdaság, az erdészet, a fa- és az építőipar szereplői és irányítói körüljárják a fa, mint megújuló nyers- és építőanyag alkalmazási lehetőségeinek kérdéseit.

Egyre több problémát okoznak a medvék Románia keleti részében

Egyre több a panasz a túlszaporodott medveállományra Románia keleti részében, a székelyföldi megyék, települések vezetői után moldvai elöljárók is szóvá teszik a problémát.

Villány nem áll meg – tanulmányút Günzer Tamás Pincészetében

Günzer Tamás meghívására a Magyar Sommelier Szövetség a Magyar Borszakírók Körének tagjaival szakmai látogatást tett Villányban. Tamás állattenyésztő mérnökként 12 éven keresztül vezette Borjádon a szarvasmarha telepet, de Villányban akkora a nyomás, ott – ahogyan mondja - mindenkiből borász lesz. A szakember 2002-ben kötelezte el magát végleg a szőlő és a bor mellett, az eredmények őt igazolták.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a természetet. Ilyenkor a kirándulók, túrázók, kutyasétáltatók könnyen egy szorosan kötődő „baráttal” lehetnek gazdagabbak hazatértükkor, a kullanccsal. Ezekről a pókszabásúakról kért általános tájékoztatást az Ökológiai Kutatóközpont munkatársaitól Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője.

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…

Jó hír a Kéknyelű szerelmeseinek: az év legnagyobb kóstolója Badacsonyban

A Badacsony Szőlőhegyért Egyesület, a MATE Szőlészeti és Borászati Intézet Badacsonyi Kutató Állomása, valamint a Vinum Vulcanum Badacsonyi Borlovagrend szervezésében idén június 3-án, harminckettő, Kéknyelűt termelő badacsonyi borászat részvételével, kulturális programokkal, zenével, kiváló borokkal és ízletes fogásokkal az év legnagyobb Kéknyelű kóstolójára várják a Badacsonyba érkezőket.

Átfogó kiadványt készített a NAK a hazai agrárium kihívásairól, fejlődési lehetőségeiről

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az elmúlt hónapokban – a globális tényezőket is figyelembe véve – széles kitekintésben és részletesen is értékelte az ágazat helyzetét, fejlődési lehetőségeit, és a hatékonyságot, versenyképességet javító konkrét javaslatokat fogalmazott meg.