0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Átadták a felújított Balassagyarmat-Nyírjes Gátőrházat

Az állami szerepvállalás az erdei turisztikai létesítmények működtetésével és fejlesztésével országszerte több millió látogatónak nyújt a természetben eltöltött kikapcsolódási lehetőséget – jelentette ki Zambó Péter, az Agrárminisztérium erdőkért felelős államtitkára a Balassagyarmat-Nyírjes Gátőrház átadó ünnepségén, kedden.

Zambó Péter beszédében kiemelte, az Agrárminisztérium által felügyelt erdőgazdaságok csaknem egy millió hektár erdőt kezelnek, amely az ország területének egytizede. Ez a hatalmas természeti vagyon a biodiverzitás megőrzésének legfontosabb terepe, és pótolhatatlan szerepet tölt be a hazai turizmus, illetve a rekreációs lehetőségek biztosítása területén is.

Az államtitkár kifejtette, a cégcsoport feladatkörébe tartozik az erdei turisztikai létesítmények működtetése is, mint a jelenleg átadott nyírjesi tavaknál fekvő gátőrház.

A létesítmény a felújításnak köszönhetően mostantól korszerű formában fogadja a pihenni érkezőket. Az Agrárminisztérium támogatásával megvalósult 23 millió forintos fejlesztés része annak a mintegy 40 milliárd forintnak, amelyet az állami erdőgazdaságok 2010 óta a turisztikai létesítmények fejlesztésére fordítottak – emelte ki.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az erdők által kínált testi és lelki felüdülés közvetlen kapcsolatban áll a társadalom egészségi állapotával, betegségeket előz meg, valamint fontos rehabilitációs eszközként működik. A kormány egyrészt az Aktív Magyarországért Felelős Államtitkárság működésén keresztül támogatja ezeket a törekvéseket, másrészt az állami cégek és háttérintézmények, köztük az erdőgazdaságok esetében kiemelt feladat a társadalom minden tagja számára elérhető kikapcsolódási lehetőségeket biztosítani – tette hozzá Zambó Péter.

Az Agrárminisztérium elkötelezett a magyar erdők gyarapítása, az erdők biológiai, társadalmi és gazdasági értékének növelése területén, éppen ezért indította útjára az Országfásítási Programot, és immár harmadik alkalommal a Településfásítási Programot is.

Jó úton haladunk, hiszen az ország területének 25,4%-át borítja erdő vagy erdei fajokból álló egyéb vegetáció – hangsúlyozta az államtitkár.

Forrás: Agrárminisztérium