Back to top

Erdész, vadász - egy család

Az erdész és a vadász hivatás kéz a kézben jár, hiszen nincsen erdő vad nélkül és nincs vad erdő nélkül. Az Őrség fővárosában, az őriszentpéteri Mihály családnál jártunk, ahol az erdész nagyapa, a vadász apa és a még általános iskolás fiú is rajongva szereti az erdőt és annak lakóit.

Ebbe születtem bele, ezt láttam, ez érdekelt – olvashatjuk gyakran az elhivatott erdészekről, vadászokról szóló beszámolókban, A Mi Erdőnk hasábjain is. De mégsem unalmasak ezek a történetek, hiszen olyan emberek mesélnek esetenként több évtizedes munkájukról, akiknek szakmájuk egyben a hobbijuk, sőt az életük.

A Mihályokra rendszeresen rátalál a média. Sosem keresték ennek a lehetőségét, azonban mindig szívesen mesélnek arról, hogy mit jelent számukra az erdő és benne a vad. Legutóbb az „Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás kulisszatitkait is bemutató dokumentumfilmben szerepeltek.

„Az 1971-es vadászati világkiállításon is ott voltam, de a 2021-es sokkal inkább lenyűgözött. Egészen elképesztő volt látni, mennyi munkával jött létre a 20 napos világra szóló rendezvény”

– meséli Mihály József nyugdíjas kerületvezető erdész.

„A stábbal együtt egy teljes napig jártuk a kiállítás helyszíneit, de egy hét is kevés lett volna, hogy mindent láthassunk. Nem tudtunk betelni vele, éppúgy, mint az erdővel” – mondja az erdész-vadász dinasztia középső, aktív tagja Mihály Zsolt, a Szombathelyi Erdészeti Zrt. kerületvezető vadásza.

„Nekem a rengeteg trófea tetszett leginkább, de persze minden más is: kaptam és vettem kitűzőket a vadászkalapomra, lőttem, és még az óriás akváriumba is benéztem” – lelkendezik élményeiről Mihály Marci, aki nagyjából 8-9 éve járja az erdőt nagyapjával és apjával. Egészen kicsi volt még, amikor eldöntötte, hogy vadász szeretne lenni. Ez a szándék azóta, mostanra 11 évesen csak fokozódott.

– 41 év az erdő szolgálatában, de lesz ez még több is, hiszen ma is segíti fia munkáját Mihály József.

– Általános iskola után sarlós erdei munkásként dolgoztam, majd Ásotthalmán elvégeztem az erdész szakiskolát. 1961-ben beosztott erdészként kezdtem pályafutásomat Csákánydoroszlóban. Egy év múlva Szalafőre kerültem, és nyugdíjazásomig ugyanabban a kerületben teljesítettem szolgálatot erdészként, és persze vadásztam és vadásztattam is. Minden „fűszálat” ismertem, még sötétben is. Ma is fel tudom sorolni, hogy melyik erdőrészletben mikor mit csináltunk. A szolgálati lakásunk közvetlenül az erdő mellett volt, sokszor végigjártam gyalog a kerületemet. A Szombathelyi Erdészeti Zrt. volt az első és egyetlen munkahelyem.

– Édesapja munkája mennyire lehetett példa a fiú számára?

– Amikor csak lehetett, már 3-4 éves koromtól elkísértem aput az erdőbe, a nyári szünetekben napközben is vele voltam. De engem a vadászat érdekelt jobban.

– Itt születtél, itt lehettél vadgazda.

– Ez volt az álmom! Mikor az iskolából kikerültem, egy vadásztársasághoz álltam, majd egy évet a szakmán kívül töltöttem. 1998-tól dolgozom a Szombathelyi Erdészeti Zrt.-nél, azóta ugyanazon a területen vagyok kerületvezető vadász. A 25 év alatt megváltozott az őrségi táj szerkezete, már kevesebb az érintetlen terület, több a turista, hangsúlyosabb a mezőgazdasági termelés, szűkül a vad élőhelye.

– Volt valami meghatározó élményetek az édesapáddal, ami miatt ezt a pályát választottad, vagy inkább az erdőben töltött idő alatt ivódott beléd a vadgazdálkodás szeretete?

– Sok apró impulzus miatt alakult így. Tudtam, hogy ezt szeretném csinálni, a szenvedélyemmé vált a vad gondozása, megfigyelése, vadászvendégeink eredményhez segítése. A természet közelsége fogott meg. Ebben a szakmában van egy viszonylagos szabadság, az ember a munkaidejének nagy részét maga osztja be. Akkor megyek hajnalban, este, éjszaka, hétvégén, amikor kell – ezt nem lehet előre tervezni.

– Nem hangzik családbarát időbeosztásnak.

– Valóban nem az, de a feleségem nagyon megértő, Marci fiam pedig már egészen kicsi korától velem tart, amikor csak lehet. Magába szívja az erdő szeretetét, nagyon sokat tud a vadfajokról. Sokszor egyedül is járja már a területet, és nagyon pontos információkat oszt meg velem.

Nemrég kapott egy komoly fényképezőgépet, azzal „vadászik” gímszarvasra, őzre, vaddisznóra. Előfordul, hogy a három Mihály együtt dolgozik, én a vadászvendéget kísérem, apám és a fiam pedig felderítik a terepet.

– Központi témátok az erdő, a vad.

– Valóban sokat beszélünk erről itthon is. Előfordul, hogy egy-egy családi összejövetel elején a hölgytársaság azt kéri, ígérjük meg, nem szakmázunk. Persze ezt nem tudjuk betartani.

– Említsük meg, hogy van egy négylábú munkatársad is!

– Egres, a hannoveri véreb most 1,5 éves. A vadászkutyák iránt középiskolás koromban kezdtem érdeklődni. A munkám során voltak terrierjeim, akik a hajtásban segítettek, később az utánkeresésben, azaz a meglőtt vad felkutatásában voltunk nagyon eredményesek vérebemmel. A kutya nagyon sok időt igényel, és mindegyik más természetű, adottságú. Legutóbb Cinkos, a hannoveri véreb volt kiváló munkatársam, de sajnos elpusztult, a kölykével, Egressel még sok tanulnivalónk van.

– A vadászati hagyományokhoz hozzátartozik a kürtölés is.

– Egy német vendégvadásztól kaptam az első kürtöt, hozzá hangkazettákat. Ezeket hallgatva próbáltam leutánozni a különböző szignálokat, de akkor még annak is örültem, ha egyáltalán meg tudtam szólaltatni a hangszert. Egy kollégám előrébb járt, ő már 3-4 hangot ki tudott fújni.

Együtt tanultuk a vadászkürtölést, de segítség nélkül nagyon nehéz. Marcival például nemrég voltunk tanfolyamon, és már elég jól megy neki.

Fontos része a hagyományainknak a kürtölés, bár ma már nem ilyen módon kommunikálnak egymással a vadászok, a teríték mellett felharsanó kürtszó ma is végtisztességet ad a vadnak és meghatározó élményt az elejtőjének.

– Marci, mi tetszik a vadászatban?

– Minden! A természetközeliség, a vad megfigyelése. A másik hobbim a horgászat, amit filmekből tanultam meg, de a vadászat sokkal jobban érdekel, és ebben a papám és apukám a tanítómestereim, egyben a példaképeim. Így mi sem nyilvánvalóbb: vadász szeretnék lenni!

Forrás: 
A Mi Erdőnk
Ezt a cikkünket és a témában további cikkeket a A Mi Erdőnk 2023/1 számában olvashat.

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ősláp és erdőrezervátum

Magyarország legnagyobb egybefüggő síkvidéki erdőtömbje, Somogy zöld szíve 1993 óta áll a KASZÓ Zrt. gondozásában. Története azonban sokkal régebbre nyúlik vissza, már hercegi tulajdonban is színvonalas, fenntartható gazdálkodás zajlott a területen. Ezt az örökséget őrzi az erdőgazdaság, miközben óvja és népszerűsíti a természeti értékeket, köztük a Kaszó település határában lévő Baláta-tavat.

Az őzgidák megmentése kaszáláskor állatvédelmi kötelesség - ebben is segíthet a drón

Május közepétől a gazdálkodók elkezdik lekaszálni a lucernásokat, réteket széna, illetve szenázs készítés céljából. Ugyanekkor a mezőgazdasági területeken élő állatok szaporodási, utódnevelési időszaka is ekkor zajlik.

Az EU megkettőzi nyáron az erdőtüzeket oltó légiflottáját

A nyári szezonra készülve az Európai Unió megkettőzi az erdő- és bozóttüzek oltására felkészített légiflottáját - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.

A fa a 21. század építőanyaga

Sopronban a III. Erdei Szabadegyetem – döntéshozóknak című két napos eseményen június elején a faalapú gazdaság, az erdészet, a fa- és az építőipar szereplői és irányítói körüljárják a fa, mint megújuló nyers- és építőanyag alkalmazási lehetőségeinek kérdéseit.

Egyre több problémát okoznak a medvék Románia keleti részében

Egyre több a panasz a túlszaporodott medveállományra Románia keleti részében, a székelyföldi megyék, települések vezetői után moldvai elöljárók is szóvá teszik a problémát.

Hogyan szedjük ki a kullancsot?

A jó idő beköszöntével egyre többen keresik fel a természetet. Ilyenkor a kirándulók, túrázók, kutyasétáltatók könnyen egy szorosan kötődő „baráttal” lehetnek gazdagabbak hazatértükkor, a kullanccsal. Ezekről a pókszabásúakról kért általános tájékoztatást az Ökológiai Kutatóközpont munkatársaitól Bányavölgyi Donáta, az AgroTime műsorvezetője.

Farkastörvény?

A farkas a hazai fauna egyik őshonos, ökológiai szempontból fontos faja. Ám pechjére ragadozó, így lépten-nyomon összetűzésbe kerül az emberrel. S általában ő húzza a rövidebbet…

Tanösvényekkel és kilátókkal várnak a Veszprém környéki erdők

A VERGA Veszprémi Erdőgazdaság Zrt. csaknem 50 000 hektár, állami tulajdonú területet felügyel és gondoz több mint 50 éve. 2018 óta, több mint 83 hektár területen végeztek újerdő telepítést és közel 300 hektáron erdőfelújítást.

Akit a fa rabul ejtett

Úgy tartják, vannak sorsszerű találkozások. És bármilyen furcsa, ilyesmi nemcsak emberek között eshet meg. Alighanem így történt Gáspár Péterrel is, mikor jó negyven éve egy ismeretlen cégtábla becsalogatta, hogy többé el se engedje.

A falusi élet

Zebegény Szőnyi szemével – A falusi élet címmel nyílt meg május 20-án a Szőnyi István Emlékmúzeum kétrészes kiállítássorozatának első tárlata Zebegényben.