0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 18.

Az Év Fája

Az Év Fája idén az egri termálfürdő területén élő közönséges platán lett 7115 szavazattal, második a kajárpéci Hatos- tölgy, harmadik pedig a szentesi kocsányos tölgy.

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel szeretné felhívni a figyelmet a közvetlen környezetünkben és az épített környezetben élő fák fontosságára, azoknak a mindennapi életünkben betöltött szerepére. Az idei versenyben 60 fa vett részt, amelyből 13 jutott a döntőbe. A tavaly novemberben lezárult közönségszavazáson minden eddiginél több, összesen 25 ezer szavazat gyűlt össze.
Egri szájhagyomány szerint a vár 1552. évi török ostrománál, Ali budai pasa és Ahmed nagyvezér az akkor még kis fácska árnyékából irányította a török sereget. A legenda sajnos nem igaz. A levéltári anyagok szerint Eszterházy Károly (1725–1799) egri püspök idején telepítettek platánfákat Egerben, ezt a példányt is akkoriban ültették, s ma is szépen fejlődik. Magassága mintegy 40 méter, törzskerülete nyolc és fél méter. A 250 éves egri platán Magyarország képviseletében részt vesz az idén év elején megrendezendő Európai Év Fája versenyen.
 

Forrás: