0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Enyhe tél, békagomba ide vagy oda, gond nélkül áttelelnek erdei békáink

A klímaváltozás és egy bizonyos gombás fertőzés, a kitridiomikózis hatásait vizsgálták kétéltűeknél az ELKH Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének kutatói, amely során kiderült, az erdei békák áttelelésének túlélési esélyeit sem a közeljövőben várható enyhébb tél, sem a kitridiomikózissal való fertőzöttség nem csökkentik.

A vizsgálat érdekében a kutatók fiatal erdei békákat fertőztek meg kitridiomikózisért felelős gomba egy hazai törzsével. Ezután a fertőzött és a kontrollállatokat kétféle teleltetési környezet egyikének – hosszú, hideg tél (1,5 °C 91 napig), illetve rövid, enyhe tél (4,5 °C 61 napig) – tették ki laboratóriumi körülmények között. Az áttelelés alatt egyik kezelési csoportban sem volt tapasztalható pusztulás.

A hibernáció előtt és után megmérték az egyedek tömegét, és meghatározták fertőzöttségi állapotukat. A kísérlet során megállapították, az eredi békák rendkívül ellenállók e fertőzéssel szemben.

A hibernáció kezdete előtt az egyedek mindössze 37 százaléka esetében volt pozitív a minta, míg a hibernáció végére ez az arány 8 százalékra csökkent, és a fertőzés intenzitásának értékei is alacsonyak voltak.

Az eredményekből a kutatók arra következtettek, hogy a klímaváltozás miatt enyhülő telek a kitridiomikózissal együtt sem fogják csökkenteni az áttelelő erdei békák túlélési esélyeit, és a fertőzésre való fogékonyságuk sem emelkedik meg az enyhülő telek ellenére. Mindazonáltal további vizsgálatokra lesz szükség, mivel a változó környezeti körülményekre és a kitridiomikózisra érzékenyebb mérsékelt övi kétéltűfajok esetében más reakciók várhatók.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu