0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Már néhány szem pollen végzetes lehet a macskák számára

Azok a liliom imádó kerttulajdonosok, akiknek macskája is van, jó ha tudják, hogy ezek a pompás virágok nagyon veszélyesek az állatokra nézve. Ha szőrmókunk a kelleténél kíváncsibb természetű és szívesen időzik a virágok közelében, azonnal vigyük állatorvoshoz, ha különös jeleket tapasztalunk nála.

Több valódi liliom (keleti, húsvéti, ázsiai, tigris, japán, speciosum, stb.) és a sásliliomok veszélyforrást jelentenek a macskák számára. Szőrös barátaink néha megrágcsálhatnak növényi részeket, de ha a liliomokkal teszik ezt, nagy bajba kerülhetnek. A növény minden része, tehát a levele, szára, virágja, de még a vázában levő víz is mérgező hatású.

Már az is problémát okozhat, ha ráhullik némi virágpor a bundájára, mikor a közelükben jár, vagy hozzájuk dörzsölődik, mert ugyebár onnan tisztálkodás közben az emésztőrendszerébe kerülhet.

A liliommérgezés tünetei

Ha felmerül a gyanú, hogy a tüneteket és a szokatlan viselkedést a liliom is okozhatja, feltétlenül jelezni kell az állatorvosnak, aki meg tud bizonyosodni róla és szakszerű ellátásban részesítheti a jószágot. Vizsgáljuk meg a növényeket, látunk-e valamelyiken rágásnyomokat. Mivel se szeri se száma azoknak a növényeknek, amelyek valamilyen oknál fogva mérgezőek lehetnek a macskákra, igyekezzünk nagyon alaposan szemrevételezni a kertet, és minél pontosabban tájékoztatni az orvost, sőt esetleg vigyünk magunkkal mintát a feltételezett növény(ek)ből.

A következő tünetek jelentkeznek röviddel a liliomfélék megrágcsálása, elfogyasztása után: nyáladzás, hányás, hasmenés, étvágytalanság, rejtőzködés, fokozott vagy csökkent vizeletürítés, kiszáradás, letargia.

A liliom által okozott akut veseelégtelenség 12-24 órával a fogyasztás után jelentkezik és kezeletlenül néhány napon belül végzetes lehet. A gyors cselekvés életet menthet illetve minimálisra csökkenti a tartós szervkárosodás eshetőségét.

Elővigyázatosság otthon

Természetesen liliomokkal a szobacicák is találkozhatnak, mivel kedvelt és tartós vágott virágok. Abszolút kerülendő macskánkat egyedül hagyni otthon egy liliomcsokor társaságában, mert kíváncsi vagy éppen unatkozó lakótársunk közelebbről is megvizsgálhatja a virágokat. Ezért ha liliomokban szeretnénk gyönyörködni, keressünk nekik biztonságos helyet vagy tanítsuk meg a macskánknak, hogy kerülje el a vázában tartott virágokat. Ha egyik sem megvalósítható, akkor helyesebb, ha lemondunk róluk, mert nem éri meg kockáztatni és idegeskedni. A kezelés költségeiről nem is beszélve.

Ez a toxin csak a macskákra nézve ennyire veszélyes, kutyáknál legfeljebb gyomorrontást okoz, veseelégtelenséget nem.

Ha liliommérgezésről lehet szó, nincs idő késlekedésre, minden perc számít. Nagyon gyorsan fel kell mérni a helyzetet és érdemes a tünetek észlelése után rögvest indulni az állatorvoshoz vagy ügyeletre. Így legjobb esetben csak egy kellemetlen emlék marad a macskusznak és nekünk is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu